Bertha de Vaal is werkzaam bij Dagbehandeling jonge kind (DJK) de Schutse en doet de Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) op de CHE. Binnen de dagbehandeling waar ze werkt, vindt onderzoek en behandeling plaats van peuters en kleuters die in hun ontwikkeling risico lopen of bij wie al een bepaalde zorg of achterstand is ontstaan. Toen de gemeente het verplichtte om hbo-ers te hebben op de dagbehandeling, kreeg Bertha de vraag of zij voor een opleiding open stond. Ze had als pedagogisch medewerker een mbo-achtergrond, maar pakte de mogelijkheid om weer te studeren met beide handen aan. En daar heeft ze tot nu toe al veel van geleerd!

De Ad PEP is een tweejarige opleiding die je helpt om je rol en verantwoordelijkheden als pedagoog te versterken. Het is een opleiding op niveau 5. De studie is qua inhoud pittiger dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. Een mooie overstap als je van het mbo komt.
Praktische opleiding
Bertha: “Ik heb de mbo opleiding SPW gedaan, maar de Ad PEP is veel specifieker gericht op het jonge kind. En omdat wij ons als dagbehandeling richten op jonge kinderen, valt het allemaal precies in elkaar. Ik kan alles wat ik leer toepassen in mijn werk en dat maakt deze opleiding zeker een meerwaarde.”
Een diepere waarde
Bertha: “Het mooie van deze opleiding is dat het niet alleen toepasbaar is in mijn werk. Ook in de kerk, op het schoolplein of in de supermarkt zie je gedrag bij kinderen waar je normaal gesproken niet zo bij stil staat. Maar met deze opleiding wordt je daar wél bij stilgezet en dat is heel interessant. De dingen die je als normaal ervoer, krijgen nu een hele nieuwe, diepere waarde. Je gaat bijvoorbeeld automatisch op een bepaalde manier brabbelen tegen baby’s, daar denk je helemaal niet over na. Maar nu weet ik waarom we dat doen en wat dat voor nut heeft. Dat is heel interessant. De diepgang die je krijgt door deze opleiding kun je heel goed gebruiken om het jonge kind optimaal te ondersteunen.”
“De CHE is heel flexibel. Ik ben een half jaar geleden moeder geworden en dat bracht natuurlijk wat veranderingen met zich mee in de planning. Daar heeft de CHE heel actief in mee gedacht. Ze keken wat bij mij past en hoe we het konden indelen binnen de normen van de CHE. Ik ben echt te spreken over de begeleiding.”
Dagbehandeling Jonge Kind
Bertha werkt bij Dagbehandeling jonge kind (DJK) de Schutse. Voor jonge kinderen bij wie sprake is van perspectief op doorstroom naar het onderwijs, geeft De Schutse, in samenwerking met twee scholen, zorg en onderwijs. Bertha vindt het belangrijk dat DJK’s meer naamsbekendheid krijgen omdat het vroegtijdig zien van mogelijke ontwikkelingsachterstanden veel schade kan voorkomen. Bertha: “Ik besef me door deze opleiding dat iedereen zo uniek is geschapen. En hoe belangrijk het hele netwerk om een kind heen is voor zijn of haar ontwikkeling. Maar ook hoe groot de schade is als daar een schakel tussenuit valt. Kinderen moeten soms zoveel, waardoor ze de veiligheid missen. In de opleiding wordt er enorm op gestuurd dat problemen vroegtijdig gezien worden zodat het kind kan bloeien op zijn of haar eigen manier. Het is zo mooi om kinderen hierin te mogen begeleiden.”
Iedereen profiteert mee
Bertha: “Als ik kijk naar mijn eigen werkplek, zie ik dat ik nu al veel beteken voor mijn team door deze opleiding te doen. Mijn verslagen gaan bijvoorbeeld naar mijn collega’s en iedereen doet daar ook wat mee. Iedereen profiteert er op die manier van mee dat ik deze opleiding volg. Met deze opleiding kan ik mijn advies naar collega’s ook onderbouwen met theorie. Dit zorgt voor veel diepgang. Ik ben nu bewust bekwaam geworden.” Maar Bertha’s kennis wordt niet alleen door haar collega’s opgepikt. Ook het multidisciplinaire team waar Bertha in zit, profiteert mee. Bertha: “Wij behandelden bijvoorbeeld in de eerste module van de opleiding het ontwikkelingsvolgmodel (OVM). Dit heb ik vervolgens ingebracht in het multidisciplinaire team en dat wordt nu gebruikt zodat iedereen dezelfde taal spreekt. Zo vullen we nu allemaal dezelfde termen in bij het ontwikkelingsperspectief van het kind.”
Plannen is belangrijk
Studie, werk, een jong gezin.. Hoe combineert Bertha het allemaal? Bertha: “Ik vind het goed te doen, maar je moet wel een planning hebben en je moet je aan de planning houden. Op andere scholen moet je elke week een dag naar school, terwijl het eindresultaat hetzelfde is. Ik hoef maar 1 keer in de maand naar school en ik heb straks hetzelfde papiertje op zak. Nu blok ik elke week 1 dag voor school en dat is goed te doen. Als je elke week naar school moet, moet je veel meer blokken en dat past lastiger in mijn thuissituatie. En ik plan bewust dagen in dat ik niét bezig ben met mijn werk en opleiding.”
Flexibel studeren
Bertha: “De CHE is heel flexibel. Ik ben een half jaar geleden moeder geworden en dat bracht natuurlijk wat veranderingen met zich mee in de planning. Daar heeft de CHE heel actief in mee gedacht. Ze keken wat bij mij past en hoe we het konden indelen binnen de normen van de CHE. Ik ben echt te spreken over de begeleiding. Het is heel persoonlijk. We kregen bijvoorbeeld ook een kaartje en cadeautje over de post toen ons zoontje werd geboren. En in corona tijd werden zelfs de online lessen sfeervol ingericht. Toen we weer bij elkaar mochten komen, maakten ze er ook meteen wat gezelligs van. Je bent niet één van velen, het is heel persoonlijk. Ik zou de CHE daarom echt aanraden.”