Als er iets is waar Ronald Koops (45) kippenvel van krijgt, dan is het kwetsbaarheid. Dat moment dat mensen hun hart openen en delen wat er diep in hen leeft. ‘Ik kom er meer en meer achter dat kwetsbaarheid geen zwakte is, maar sterk en krachtig. En ja, dan houd ik het niet altijd droog.
Het is dan ook niet moeilijk voor de journalist, muzikant en radiomaker om een moment uit zijn loopbaan te kiezen dat hem nogal wat kippenvel bezorgde. ‘Ik hield een interview met een vrouw die leefde in armoede. Ze hadden al weinig te besteden en werden toen ook nog bedonderd door de kerk. 60.000 euro schuld hadden ze. En toen kwam hun dochtertje binnen, ze was met haar vader naar de voedselbank geweest en in de tas zat een zak met chocolaatjes. “Voor u”, zei ze. “Want ik heb gehoord dat u een groot gezin heeft.”’
Tegengif
Hij kan er bijna niet met droge ogen over praten. Ronald: ‘Weet je, mijn opa zei altijd: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Daar geloof ik niet in. We leven in een maatschappij waarin we ons gedragen zoals andere mensen verwachten dat we ons gedragen. Helemaal niet kwetsbaar dus. Ik heb best vaak nagedacht over de vraag wat ik wil bereiken in mijn professionele leven. Ik hoop vooral dat mensen zeggen dat ik ze heb geïnspireerd om naar hun eigen ziel te luisteren. Dat is wat ik ten diepste wil, als tegengif in deze prestatiemaatschappij.’
“Ik hoop vooral dat mensen zeggen dat ik ze heb geïnspireerd om naar hun eigen ziel te luisteren. Dat is wat ik ten diepste wil, als tegengif in deze prestatiemaatschappij.”
Ronald Koops
Verkeerd vakkenpakket
Dat antwoord kwam er niet zomaar en simpel. ‘Ik ben een laatbloeier’, zegt Ronald zelf. ‘Ik kwam in 1994 op als mbo’er met een verkeerd vakkenpakket op de CHE. “Ga het maar proberen”, zeiden ze. Ik haalde in een jaar mijn propedeuse. Het was een goede tijd, mijn blik werd verruimd en ik had goed contact met diverse docenten.’
Minder is meer
‘Eenmaal aan het werk voelde ik mij best vaak ongelukkig. In de journalistiek is de werkdruk vaak zo hoog.’ En toen interviewde hij voor Groot Nieuws Radio een heel aantal artiesten. ‘Ik herkende veel in hun verhalen over hoogtes en dieptes in het leven, creativiteit en moeite met deadlines. Dat heeft me geholpen mijn eigen weg te vinden en die te accepteren.’ Sindsdien groeit het aantal kippenvelmomenten. ‘Ik geloof echt dat mensen veel meer vrijheid ervaren als ze gaan doen waar ze goed in zijn, hun hart laten spreken. Minder wordt dan meer.’
Tekst: Esther van Lunteren
Foto: PR
Over Ronald Koops
Ronald Koops studeerde van 1994-1999 als eerste lichting Journalistiek & Voorlichting op de CHE. Tegenwoordig werkt hij als bladenmaker bij de stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam, is hij elke vrijdag- en zaterdagochtend te horen op Groot Nieuws Radio en geeft hij als muzikant cursussen en concerten in het hele land (www.ronaldkoops.nl).
Kippenvel
Kippenvel is een podcastserie met een reeks steengoede verhalen van bijzondere makers. Geproduceerd door Ruben Borger en William Roodbeen in samenwerking met de opleiding Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede.
Wij leiden journalisten op die niet ondoordacht hun werk doen, maar zich bewust zijn van de impact van hun publicaties. Journalisten die oog hebben voor mens en samenleving en staan voor waarheid. Dit noemen wij betrokken journalistiek! We voelen ons verbonden met onze oud-studenten die overal in Nederland werken en zich met hart én skills inzetten om verhalen te delen die er toe doen!
In deze podcastserie nemen we de luisteraars mee in de verhalen van onze alumni. Verhalen die je kippenvel opleveren, die onder je huid gaan zitten.
Elke maand delen we een nieuwe podcast met een bijbehorend verhaal, geschreven door Esther van Lunteren.