Lieke Rijkeboer is 34 jaar en heeft afgelopen augustus haar diploma van de post-hbo Casemanagement Dementie gehaald. Al sinds haar zestiende werkt ze met mensen met dementie. Momenteel werkt ze als casemanager dementie bij zorgorganisatie Sensire.
De post-hbo vond ik verdiepend en verbredend en ik heb veel geleerd over alle fases die iemand met dementie doorgaat’’, vertelt Lieke. “Er heerst vaak een te generaliserend beeld over mensen met dementie, alsof zij alles snel vergeten en volledig afhankelijk zijn. Mijns inziens doet dat hen tekort. Dementie kent vele vormen en uitingswijzen. Wij bezoeken mensen in diverse stadia, van het voorstadium van geheugenproblemen tot alle fases in een dementieproces.”
Mens centraal
Eén van de dingen die Lieke is bijgebleven is een interview tussen een docent en iemand met dementie in één van de eerste lessen. “Ik vind het heel mooi om vanuit zo’n gesprek je onderwijs te starten. Je zet echt de mens centraal en praat niet over iemand met dementie maar juist met! Tijdens de opleiding werd er gekozen voor aansluitende praktijk casuïstiek, waardoor je het geleerde gelijk heel praktisch maakt.”
“In één van de lessen hadden we bijvoorbeeld over familiezorg. Dat ging erover hoe je het netwerk van iemand met dementie kunt betrekken bij de ondersteuning. Vaak zeggen we: ‘Bel maar als ik iets voor je kan doen,’ maar in de praktijk blijkt dat we vaak niet gericht zelf om hulp vragen. Soms is het ook ingewikkeld om precies te benoemen waar iemand bij geholpen zou zijn. Tijdens de opleiding kreeg ik de waardevolle tip om naasten actief uit te nodigen voor een gesprek. In zo’n gesprek brengen we samen in kaart waar de persoon met dementie en de mantelzorger mee geholpen zijn. We maken direct concrete afspraken over wie wat kan doen en wanneer.”
Professioneel en gelijkwaardig
Tijdens de één jaar durende post-hbo heb je ongeveer een lesdag per vier weken en ben je per week zo’n vier uur kwijt aan zelfstudie. Lieke: “Ik had het voordeel dat mijn organisatie het mogelijk gemaakt heeft dat ik mijn opleidingsdag onder werktijd kon volgen. De thuisopdrachten deed ik voornamelijk ’s avonds of in het weekend. Ik vond het goed te combineren met mijn baan en de zorg voor mijn gezin, ondanks dat er natuurlijk altijd piekperiodes zijn. Je krijgt vanuit de opleiding een overzicht van alle deadlines. Wanneer je alles tijdig indeelt, kan je het goed behapbaar maken. "
“Ik kijk heel goed terug op mijn tijd aan de CHE en vind het een hele prettige onderwijsinstelling." Er is een open sfeer, het is er rustig en het is een fijne leeromgeving. De inhoud van het onderwijs is professioneel en het contact met docenten is gelijkwaardig. De meeste van mijn klasgenoten en ik hadden al een aantal jaar werkervaring en de lessen voelden niet schools en waren goed aangepast op de ervaring van iedereen. Het paste goed bij de levensfase waarin ik zit.
Menswaardig
Lieke raadt de post-hbo casemanagement dementie aan iedereen aan die iets heeft met het ondersteunen van (ouder wordende) mensen. “Bij dementie wordt er al gauw gedacht dat het leven voorbij is en iemand opgenomen moet worden, maar iemand met dementie blijft ook gewoon mens." Er wordt in veel gesprekken ook gewoon gelachen en over alledaagse dingen gesproken. Het menswaardige zoveel mogelijk naar boven halen, dat vind ik heel belangrijk. Dementie kan ons allemaal overkomen en als het mij overkwam zou ik ook graag willen dat mensen me gewoon mens laten zijn en daarin helpen. Zo wil ik ook mensen met dementie en hun naasten helpen om een zo fijn mogelijk leven te leiden.
Meer interesse in deze opleiding? Klik hier!