Kippenvelmomenten heeft hij op de redactie van BEAM bijna dagelijks. ,,Jongeren die door een artikel uit de kast durven komen, de stap naar hulp zetten, of met hun ouders over seks gaan praten. Dat is gaaf.” Want echte, eerlijke verhalen losmaken, dat doet Bas Derks (1993) het allerliefst.
,,Ik was op de CHE een rebel. Tenminste, dat was mijn imago. Ik kwam van een harde, middelbare schoolwereld in Arnhem naar het lieve, naiëvige Ede. Zo voelde dat voor mij. Ik had in Arnhem geleerd hard te zijn, dan bleef je overeind. In Ede werkte dat niet meer. Daar begonnen medestudenten mij te ontwijken als ik me dominant gedroeg. Maar als mijn band lek was, stonden er ineens vijf mensen om mij heen om te helpen. Die naastenliefde kende ik totaal niet.”
Rebel
Langzaam veranderde Bas in een meer benaderbare versie van zichzelf, een zachtaardige rebel zo je wilt. ,,Die rol vind ik leuk. De wereld mag wat mij betreft iets christelijker zijn, de christenen iets wereldser. Neem een onderwerp als homoseksualiteit. Daar is in de christelijke wereld veel oordeel over. Ik zet daar graag iets tegenover om mensen een spiegel voor te houden. Hen te laten ontdekken dat er meer meningen zijn. Vervolgens krijg ik best wel eens een boze mail. Prima. Ik houd geen monologen, maar ben het liefst continu met de doelgroep in gesprek. Juist dat levert van die kippenvelmomenten op.”
“Ik houd geen monologen, maar ben het liefst continu met de doelgroep in gesprek. Juist dat levert van die kippenvelmomenten op.”
Bas Derks
Jip
De kippenvel bleef nog dagen op zijn armen staan, toen Bas op 18-jarige leeftijd als redacteur bij de Veluwepost bij Jip op de bank belandde, een verhaal waarover hij in de podcast uitgebreid vertelt. Het gesprek met de doodzieke jongen maakte dat Bas op een nieuwe manier naar het leven ging kijken. Eerlijker. Opener ook. ,,Jip leerde mij om mijn masker af te zetten, echte emoties te laten zien, eerst aan familie en vrienden en later aan het grote publiek. Vorige zomer nog schreef ik bijvoorbeeld over hoe eenzaam ik soms ben. Daar kreeg ik veel reacties op. Jongens en meiden die ontdekten dat ze niet de enigen zijn met die gevoelens en daar door mijn stuk over gingen praten met hun ouders of vrienden. Dat is de openheid meer dan waard.”
Tekst: Esther van Lunteren
Beeld: Niek Stam
Over Bas Derks
Bas Derks studeerde van 2011-2014 aan de opleiding Journalistiek in Ede. Hij volgde de VWO-route. Na zijn studie werd hij een graag gelezen columnist bij BEAM, de jongerenafdeling van de Evangelische Omroep. Inmiddels werkt hij daar als eindredacteur. Ook schrijft hij met regelmaat gedichten voor radio NPO 1, op zijn Instagram @scharminkel en treedt hij regelmatig op via zijn eigen bedrijf ditisderks.nl
Kippenvel
Kippenvel is een podcastserie met een reeks steengoede verhalen van bijzondere makers. Geproduceerd door Ruben Borger en William Roodbeen in samenwerking met de opleiding Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede.
Wij leiden journalisten op die niet ondoordacht hun werk doen, maar zich bewust zijn van de impact van hun publicaties. Journalisten die oog hebben voor mens en samenleving en staan voor waarheid. Dit noemen wij betrokken journalistiek! We voelen ons verbonden met onze oud-studenten die overal in Nederland werken en zich met hart én skills inzetten om verhalen te delen die er toe doen!
In deze podcastserie nemen we de luisteraars mee in de verhalen van onze alumni. Verhalen die je kippenvel opleveren, die onder je huid gaan zitten.
Elke maand delen we een nieuwe podcast met een bijbehorend verhaal, geschreven door Esther van Lunteren.