Na 16 jaar werken in het speciaal onderwijs, liep Wendy Veldhuizen naar eigen zeggen vast in haar ontwikkeling. Toen haar drie kinderen naar de basisschool gingen, besloot ze om een opleiding te doen om op die manier weer uitgedaagd te worden. Ze zocht naar een opleiding die zowel raakvlakken heeft met social work als met onderwijs, omdat beide vakgebieden belangrijk zijn in haar werk bij de Klimboom. Deze combinatie vond ze in de Associate degree opleiding Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP).
De Klimboom in Amersfoort is een school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Deze school vindt het belangrijk dat leerlingen zich gezien en erkend voelen, zodat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen meedoen in onze samenleving. Wendy werkt hier al 16 jaar met veel plezier en zocht naar een opleiding die haar verdieping zou geven in haar werk.
Een opleiding die onderwijs en Social Work combineert
Wendy zocht een opleiding die de opleidingen Pabo en Social Work combineert en zo kwam ze bij de Ad PEP terecht. Wendy: “Ik werk op een school, maar er is ook nauw contact met ouders omdat die samenwerking heel belangrijk is. Want hoe ga je om met een kind die een verstandelijke beperking heeft en welke wegen kun je het beste bewandelen? Zo ben je eigenlijk niet alleen een leerkracht, maar ook een social worker. Je ondersteunt kinderen zowel op didactisch als pedagogisch gebied en je kunt ouders ondersteunen of doorsturen naar hulpverlening.”
Kwaliteit en identiteit
Toen ze keek naar de scholen die de Ad PEP aanbieden, koos ze uiteindelijk voor de CHE. Wendy: “Veel scholen zijn op een half uurtje afstand bij mij vandaan, dus qua reistijd maakte het niet veel uit. Maar omdat de CHE goed staat aangeschreven en omdat de CHE goed bij mijn identiteit past, heb ik deze keuze gemaakt. De Klimboom is sinds drie jaar gefuseerd met een openbare school, waardoor de Klimboom nu niet meer christelijk is. Ik vind het fijn om op de CHE gelijkgestemde mensen om me heen te hebben.”
Van mbo naar een Ad-opleiding
Wendy volgde jaren geleden de SPW 4 opleiding. Wendy: “Toen wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde. Maar ik ben in het speciaal onderwijs terecht gekomen en daar ben ik niet meer weggegaan.” Wat vindt ze van de overstap van een mbo naar een Ad-opleiding? “Als je net van het mbo afkomt, is de overstap best groot. Maar ik werk al 16 jaar en dan is zo’n Ad-opleiding goed te doen. Het is theoretischer dan een mbo-opleiding, maar dat wilde ik ook. Je oefent veel met verslaglegging, wat ook nodig is op het werk. De opleiding neemt wel tijd in beslag, ik ben er vaak nog twee avonden in de week druk mee naast de lesdagen op de CHE. Als ik straks mijn opleiding afgerond heb, geloof ik echt dat ik goed geschoold ben. Dat komt ook omdat de CHE veel kwaliteit vraagt van een student.”
Anderen ondersteunen
Wendy: “De Ad PEP heeft veel raakvlakken met mijn werk. En omdat het allemaal heel makkelijk toepasbaar is, krijg ik er heel veel energie van. Nu weet ik waarom ik dingen doe, terwijl ik het eerst gewoon deed omdat ik het al jaren zo deed. Die verdieping is heel leuk.”
Met deze opleiding hoopt Wendy anderen te ondersteunen. “Ik leer om ouders beter te ondersteunen, maar ook mijn collega’s. Door mijn kennis te delen en taken over te nemen, beteken ik meer voor mijn team. Als ik afgestudeerd ben, ben ik namelijk geen onderwijsassistent meer, maar een onderwijsondersteuner. Dit betekent onder andere dat ik dan voor de klas mag staan en een leerkracht mag vervangen. Met het personeelstekort nu, is het zo fijn als je een Ad PEP’er in dienst hebt! En ik kan er nu meer voor de kinderen én de ouders zijn, omdat ik nu meer kennis heb en hen daardoor beter kan bedienen.”