Het liefst zou hij hebben dat een dag vijftig uur duurt. En dat is niet gek als je bedenkt dat Rick de Gier (40) naast zijn werk als filmrecensent werkt aan een roman én op hoog niveau muziek maakt. Of hij dat ambitieus noemt? ,,Zeker, hoewel ik inmiddels ook heb ontdekt dat het nastreven van ambities je niet per se gelukkig maakt.”
Het was een film uit 2016 waardoor Rick ontdekte dat je ambities nastreven je niet per se brengt wat je van het leven verlangt. ,,Het was een film van regisseur Jim Jarmusch. Paterson heet het. Het verhaal gaat over een buschauffeur, Paterson, in een Amerikaans voorstadje die in een week tijd zo goed als niets beleeft. Ja, hij schrijft gedichten, geniet van de kookkunsten van zijn vrouw en gaat elke avond naar de kroeg voor een biertje, maar dat is het ook zo’n beetje. De eerste helft van de film irriteerde ik mij enorm. Leefde die man dan nergens voor? Tot ik in de tweede helft ontdekte dat Paterson tevreden kon zijn met heel weinig. Wauw. Dat zette mij echt aan het denken. Geluk hoef je blijkbaar niet na te streven.
“Geluk hoef je blijkbaar niet na te streven.”
Rick de Gier
Magisch
Ik ben overigens altijd al filmgek geweest. Van kinds af aan vind ik film iets magisch. Op de CHE kwam dat trouwens niet erg tot uiting. Ik heb daar vooral veel lol gehad, erg gemotiveerd om te studeren was ik niet. Dat kwam deels door mezelf en deels door de opleiding, die ik destijds niet altijd zo professioneel vond. Het ging vooral heel veel over jezelf en – vond ik – weinig over het vak. Laat staan dat kunst en cultuur een plek had, en dat had nou juist mijn interesse. Toen ik stageliep bij de VPRO Gids bloeide ik alsnog op. Ik mocht er blijven freelancen. En dat doe ik, min vijf jaar in vaste dienst bij die omroep, nog steeds.
Veel troep
Tijdens mijn werk heb ik enorm veel kippenvelmomenten. Gelukkig, anders zou ik een beetje cynisch worden. Er is namelijk ook veel troep in de filmwereld. Maar ook genoeg kwaliteit. Ik geloof dat mensen behoefte blijven hebben aan schoonheid en geestelijk voedsel. Juist kunst en cultuur voldoen aan die behoefte. Ze maken dat je gaat nadenken over je eigen leven. Voor mij de reden om uit bed te komen en aan het werk te gaan. Samen met het schrijven en de muziek die ik maak.”
Tekst: Esther van Lunteren
Beeld: Elisabeth Ismaïl
Over Rick de Gier
Rick de Gier studeerde van 1996-2001 aan de opleiding Journalistiek en Voorlichting in Ede. Hij liep stage bij de VPRO Gids en raakte daar verslingerd aan het vak, in het bijzonder de kunst-en-cultuur-kant ervan. Rick werkt als freelance journalist en is te vinden via rickdegier.com.
Kippenvel
Kippenvel is een podcastserie met een reeks steengoede verhalen van bijzondere makers. Geproduceerd door Ruben Borger en William Roodbeen in samenwerking met de opleiding Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede.
Wij leiden journalisten op die niet ondoordacht hun werk doen, maar zich bewust zijn van de impact van hun publicaties. Journalisten die oog hebben voor mens en samenleving en staan voor waarheid. Dit noemen wij betrokken journalistiek! We voelen ons verbonden met onze oud-studenten die overal in Nederland werken en zich met hart én skills inzetten om verhalen te delen die er toe doen!
In deze podcastserie nemen we de luisteraars mee in de verhalen van onze alumni. Verhalen die je kippenvel opleveren, die onder je huid gaan zitten.
Elke maand delen we een nieuwe podcast met een bijbehorend verhaal, geschreven door Esther van Lunteren.