Goed werkgeverschap gaat veel verder dan het uitbetalen van salarissen. Met goed leiderschap, duurzaam HRM en een gezonde bedrijfscultuur draag je bij aan de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting en ziekte verzuim. Maar hoe pak je dat aan? Welke strategie moet je kiezen? En hoe zet je die om in een actieplan en ga je concreet aan de slag? Dat ontdek en ontwikkel je tijdens de post-hbo Bedrijfsmaatschappelijk Werk aan de CHE. Mo van Hal volgt deze studie en vertelt hoe zij dit ervaart.
Verbinding leggen met anderen, daar wordt Mo blij van. Na verschillende hbo-opleidingen en veel werkervaring, wist ze zeker dat ze bedrijfsmaatschappelijk werker wilde worden. Van Hal: “De overheidsinstelling waar ik werk, bood me vervolgens de mogelijkheid om de deeltijdstudie Bedrijfsmaatschappelijk Werk te doen. Mijn HR-manager heeft goede ervaringen met de CHE en heeft mij daarom aanbevolen om deze studie op de CHE te volgen. Ik was blij dat ik deze mogelijkheid kreeg dus ik heb dit met beide handen aangepakt.”
Toepasbaar
Toen Mo groen licht kreeg van haar werk, belde ze vol enthousiasme naar de CHE met de vraag of ze aan de studie mocht beginnen. Haar huidige functie sluit deels aan op sociaal werk vanwege het mentorschap dat zij vervult, waarbij zij nieuwe medewerkers in de praktijk opleidt. Maar ook dankzij het professionele contact dat zij heeft met burgers. Tom van den Belt, docent Bedrijfsmaatschappelijk Werk, vertelt dat deze deeltijdstudie altijd in te passen is. Mo: “En dat klopt ook echt. Je kunt bij iedere organisatie je scriptie doen omdat het altijd wel toepasbaar is. Dat maakt ook dat je je eigen creativiteit kunt gebruiken. Je ziet zelf wat er speelt in je organisatie en waar je je op wilt en kunt richten.”
Verzuim door burn-out
Het viel Mo op dat er in haar organisatie veel verzuim is door burn-out. Daarom besluit ze zich hierop te richten tijdens haar studie. “Ik heb veel onderzoek gedaan, middels interviews en met behulp van relevante literatuur. Ook heb ik (anonieme) casussen ingebracht in de lessen en gedeeld met medestudenten en docenten. Medestudenten hebben elk hun eigen expertise, die erg welkom is en verrijkend werkt. Docent Tom van den Belt heeft mij ook erg geholpen door het vinden van de juiste literatuur en het leggen van belangrijke contacten. Dankzij zijn enorme netwerk heeft hij kennis over de juiste professionals op het juiste vlak, bijvoorbeeld psychotherapeuten die zijn gespecialiseerd in burn-out. Tom helpt de lijnen te leggen naar de juiste mensen, zodat ik die vervolgens op mijn afdeling kan faciliteren. Zodoende is hetgeen ik in mijn scriptie aandraag, in de praktijk toegepast. Op die manier kunnen we nu preventief te werk gaan om burn-out en het daaraan gerelateerde lange verzuim te voorkomen. Ik had niet durven dromen dat alles wat ik leer tijdens mijn studie, zo wordt gewaardeerd en meteen is opgepakt. Ik kan het meteen in de praktijk brengen en het past allemaal heel goed in elkaar.”
Zien, toepassen, handelen
De praktijkgerichtheid vindt Mo het meest interessant en ook het meest leuke aspect van de deeltijdopleiding Bedrijfsmaatschappelijk Werk. Mo: “Er is aandacht voor iedere afzonderlijke student en de docent neemt de ruimte om de lesstof en de literatuur ook individueel aan te bieden, zodat ieders praktijksituatie optimaal profijt heeft. Doordat het praktijkgericht is, kun je meteen aan de slag en dit is precies de bedoeling voor een bedrijfsmaatschappelijk werker: proactief bezig zijn. Zien, toepassen, handelen.”
Zoveel bevlogenheid
“Het inspireert ook als je een docent hebt van wie je gewoon in alles aanvoelt dat dit zijn levenswerk is. Zoveel bevlogenheid. Ik heb veel opleidingen gedaan en die bevlogenheid heb ik soms gemist in vorige opleidingen. Ik merk dat ik die wel echt nodig heb. Zo fijn dat mijn ambitie wordt begrepen bij de CHE. Dat dat zo vloeit onderling, heeft mij ook enorm gevoed. Tom is niet zomaar een docent die lesstof overbrengt. Hij vindt het essentieel dat mijn thema belangrijk gevonden wordt door mijn werkgever. Dit ben ik met hem eens, dus we zaten echt op één lijn. Ik ben nu zelfs gevraagd om in mei gastdocent te zijn voor de volgende lichting van de opleiding. Heel leuk! Je hebt ook van die mooie studies waar je dan eigenlijk nog niet van weet wat je ermee kunt als je klaar bent. Maar het doel is hier overduidelijk. En dat helpt je écht verder. Straks ben ik heel breed inzetbaar, dus dat is echt een verrijking. ”
Beleving
Volgens Mo is het vooral belangrijk dat je als bedrijfsmaatschappelijk werker tactvol bent. “Je moet door verschillende brillen kunnen kijken en je goed kunnen verplaatsen in de rollen en belangen van de werkgever en werknemer. En dat vind ik nu juist het allerleukste van het vak. Dat je daar altijd tussen zit. Het geeft mij energie om inzicht te verschaffen aan beide partijen, dus dat je vanuit beide partijen kunt denken. John Rawls (een Amerikaanse filosoof) schrijft in een van zijn boeken ‘a theory of Justice’ over onpartijdigheid. Dit boek is belangrijk binnen de opleiding. Rawls toont hoe je kunt spiegelen en verplaatsen in de beleving van de ander. Want het gaat bij bedrijfsmaatschappelijk werk altijd om die beleving. Er kunnen allerlei regels opgesteld zijn binnen een organisatie, maar het gaat erom hoe mensen die ervaren.”
Brede doelgroep
Mo is erg enthousiast over de opleiding en raadt het dan ook zeker aan. “De opleiding is voor een hele brede doelgroep interessant. Ik veronderstelde dat bedrijfsmaatschappelijk werk puur en alleen om sociaal werk gaat binnen organisaties. Je verricht sociaal werk binnen je bedrijf en je schippert continu tussen werkgever en werknemer. Maar daarnaast komt er ook een stuk organisatiekunde bij kijken, wat minstens zo belangrijk is. Want je moet ook kennis hebben van de wijze waarop de structuur van de organisatie is opgebouwd en manieren waarop je organisaties kunt doorzien. Welke cultuur een bedrijf heeft (cultuuronderzoek) en welke leiderschapsstijl er is. Het is een verrijking dat de opleiding ook daar ruimschoots bij stilstaat, want je hebt die kennis ook absoluut nodig als bedrijfsmaatschappelijk werker.”
Mogelijkheden
Mo: “Ik wil iedereen die denkt niet verder te kunnen komen op het hart drukken: als je ervoor gaat, is er echt meer mogelijk dan je denkt. Als ik deze studie niet was begonnen, was mijn groei gestagneerd. Deze opleiding heeft een nieuwe opening gevormd voor mijn werkzame bestaan. Dankzij deze opleiding heb ik toestemming om vanaf december binnen een andere afdeling van mijn organisatie een tijdelijke tewerkstelling - betaalde stage - te doen als bedrijfsmaatschappelijk werker. Ik weet dat er daarna vacatures vrijkomen binnen mijn organisatie dus dan hoop ik door te kunnen stromen. Ik ben zo blij met deze mooie kans!”
Meer weten over de deeltijdstudie Bedrijfsmaatschappelijk Werk? Ga naar opleidingspagina en neem gerust contact met ons op.