Sinds hij de freelance journalistiek vaarwel zegde en in dienst trad bij het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit voelt hij zichzelf niet helemaal journalist meer. Hoewel ,,ik doe nog veel met de vaardigheden die ik als journalist heb opgedaan.” Maar het allerliefst is Rick Timmermans (1987) met huid en haar betrokken bij de spirituele verhalen van gewone mensen.
Of hij niet liever diehard journalist was gebleven? ,,Ik mag mensen helpen bij de ontwikkeling van hun innerlijke leven. Dat vind ik mooier dan de waan van de dag en de argwaan die je toch als journalist moet hebben. Zo wil ik niet in het leven staan.”
Diep geraakt
Hoe Rick wél in het leven wil staan, wordt duidelijk als hij vertelt over een spirituele ervaring die hij zelf bij de jezuïeten opdeed. ,,We zijn op het moment bezig met het gebedstraject Geestelijke Oefeningen in het dagelijks leven van dertig dagen. Zelf deed ik het traject vijf jaar geleden. Eerlijk gezegd was de Bijbel voor die tijd een boek waar ik niet veel mee kon. Ik zag alleen de dogma’s en de theologie achter de verhalen. En toen kwam ik tijdens dat gebedstraject aan in de Goede Week, de laatste fase van het leven van Jezus. Heel ingewikkeld vond ik dat. Maar weet je wat mijn begeleider zei: ‘Het is nu niet de bedoeling om veel vragen te stellen. Probeer je maar zo goed mogelijk voor te stellen hoe Jezus door Jeruzalem gaat, bij vrienden eet, in de hof is. Bied hem je vriendschap aan, zeg dat je bij Hem zal zijn, en kijk wat er gebeurt.’ Ik zat op dat moment vier maanden in een Frans klooster waar op Goede Vrijdag het kruis de kerk in werd gedragen. Ik voelde mij ineens heel erg verbonden. Er werd iemand vermoord die onschuldig was, een goede vriend van mij! Dat raakte mij op een manier waarop ik nog nooit geraakt was. Heel diep. Zulke ervaringen gun ik ook anderen.”
“Daarom past de sticker ‘journalist’ mij niet zo. Ik wil gewoon geen afstand houden.”
Rick Timmermans
Onverwachte verhalen
In zijn werk komt Rick veel van die verhalen tegen. Verhalen die dikwijls kippenvel opleveren. ,,Als een gesprek onverwachts heel diep gaat, bijvoorbeeld. Of als mensen de ruimte voelen om hun emoties te tonen. Dan weet ik: hier gebeurt iets wat voor deze persoon belangrijk is. En ik mag daar getuige van zijn.”
Met huid en haar
De basis van zijn werk werd volgens Rick in Ede gelegd. ,,De opleiding was gewoon goed, zeker als je er zelf uithaalde wat erin zat en goede mensen om je heen had. Uiteindelijk heeft het afstuderen het fundament gelegd onder wat ik nu doe: ik kocht een autootje en bezocht kloosters in Frankrijk en Nederland om met mannen en vrouwen te spreken over allerlei levensvragen. Dat mondde uit in het boek Hunkeren naar rust, waarmee ik naam maakte als journalist, maar ook ontdekte dat ik graag met huid en haar betrokken ben bij de verhalen die ik maak. Daarom past de sticker ‘journalist’ mij niet zo. Ik wil gewoon geen afstand houden.”
Tekst: Esther van Lunteren
Foto: Elisabeth Ismaïl
Over Rick Timmermans
Rick Timmermans studeerde van 2005-2009 aan de opleiding Journalistiek in Ede. Hij liep stage bij het Katholiek Nieuwsblad en NRC Handelsblad en was een jaar hoofdredacteur van Ad Rem. Na zijn studie ging hij freelancen en schreef de boeken ‘Hunkeren naar rust’ en ‘Bid, luister, leef’ dat meerdere edities kent. Sinds 2017 werkt Rick bij het Platform voor ignatiaanse spiritualiteit’ en is hij hoofdredacteur van www.igniswebmagazine.nl.
Kippenvel
Kippenvel is een podcastserie met een reeks steengoede verhalen van bijzondere makers. Geproduceerd door Ruben Borger en William Roodbeen in samenwerking met de opleiding Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Ede.
Wij leiden journalisten op die niet ondoordacht hun werk doen, maar zich bewust zijn van de impact van hun publicaties. Journalisten die oog hebben voor mens en samenleving en staan voor waarheid. Dit noemen wij betrokken journalistiek! We voelen ons verbonden met onze oud-studenten die overal in Nederland werken en zich met hart én skills inzetten om verhalen te delen die er toe doen!
In deze podcastserie nemen we de luisteraars mee in de verhalen van onze alumni. Verhalen die je kippenvel opleveren, die onder je huid gaan zitten.
Elke maand delen we een nieuwe podcast met een bijbehorend verhaal, geschreven door Esther van Lunteren.