Medewerkers scholen, de organisatie steeds verder professionaliseren. Hoe doe je dat als zorg- of welzijnsinstelling? Bij Het Maanderzand in Ede merken ze dat een open samenwerking met de CHE meerwaarde biedt.

Truus van de Bovekamp
In een lokaal van de CHE bijt een groep verzorgenden zich vast in een casus van een oudere bewoonster met dementie. Tot drie weken geleden kwam ze nog regelmatig in de huiskamer, was ze goed aanspreekbaar en at ze meestal zelfstandig. Maar ineens zijn er tekenen van extreme vermoeidheid. Mevrouw komt niet meer uit bed, weigert eten, drinken en medicatie en is op een gegeven moment zelfs niet meer wekbaar. Ze oogt rustig, niet benauwd, maar kreunt zachtjes bij het aanspreken.
Rustig bespreken de verzorgenden van Het Maanderzand haar controlewaardes. Een iets te hoge pols, licht verhoogde temperatuur. Onder leiding van de docenten koppelen ze hun observaties en interpretaties aan medische en fysiologische kennis, om uiteindelijk samen interventies te bepalen. Klinisch redeneren doen de verzorgenden elke dag, maar je kunt jezelf altijd ontwikkelen. En juist bij complexe casussen waar niet direct duidelijk is wat de beste zorg is, helpt het om terug te kunnen vallen op scholing.
Maatwerktraining Klinisch Redeneren
Daarom schakelde Het Maanderzand de CHE in voor een training ‘Klinisch Redeneren’, vertelt Truus van de Bovekamp, adviseur kwaliteit bij Het Maanderzand. “Wat wij zochten en vonden bij de CHE is maatwerk. Voorafgaand aan de training heeft de docent met ons casussen doorgenomen die hier spelen. Die zijn geïntegreerd in de training. Dat maakt dat het dichtbij komt, niet iets is van het management maar van de werkvloer. De verzorgenden reageerden erg positief. Hier kunnen we wat mee, kregen we terug.”
Het Maanderzand is een woon-zorginstelling voor Edenaren die niet meer thuis kunnen wonen. Zo wonen ouderen met dementie er in een besloten omgeving, maar zijn er ook aanleunflats voor bewoners die nog behoorlijk veel zelf kunnen. Ook biedt Het Maanderzand dagbesteding aan ouderen met een beperking of dementie.
Brede scholingssamenwerking
Van de Bovekamp fungeert als linking pin tussen de zorginstelling en de hogeschool als het gaat om scholings- en onderzoeksvraagstukken. Heeft ze vragen? Dan legt ze die neer bij relatiebeheerder Ina de Korte-de With. “Zij weet de weg binnen de CHE en brengt me in contact met de juiste docent of opleiding.”
Zo volgde ook het wijkzorgteam scholing op maat, in dit geval over weerstand bij dementie en deed een groep studenten onderzoek naar valpreventie in de wijk. Daarnaast denkt Het Maanderzand met de CHE na hoe het mensen die geen Nederlands spreken kan inzetten binnen de organisatie.
Het zijn mooie voorbeelden hoe een hogeschool zorg- en welzijnsinstellingen kan ondersteunen met méér dan alleen hbo-v-stagiaires en vakgerichte trainingen of opleidingen, vult De Korte-de With aan. “Waarom zou je niet gebruik maken van de kennis van onze studenten bedrijfskunde om organisatieprocessen te verbeteren. Of samenwerken met onze nieuwe ICT-opleiding op het gebied van zorginnovaties?”
Leren en ontwikkelen in een veilige setting
Bij Het Maanderzand zijn ze blij met de samenwerking. Die krijgt als het aan Van de Bovekamp ligt de komende jaren nog meer een structureel karakter. “De evaluaties zijn namelijk erg positief. Medewerkers waarderen het dat scholing is afgestemd op onze praktijk en dat er mogelijkheid is tot eigen inbreng. Ook kreeg ik terug dat ze het prettig vinden om bij de CHE te leren. Even weg van de werkvloer in een veilige setting. En dat het ook nog om de hoek is, maakt het helemaal ideaal.”