“Studenten kunnen vaak goed zeggen wat niet goed gaat. Maar dat vind ik niet belangrijk. Want: dat weet je al. Waar ben je kráchtig in - en hoe kun je dat inzetten om te leren? Dáár moet het om gaan, dan kom je verder.” Enthousiast vertelt Marianne van der Hoek over begeleiding van haar deeltijdstudenten Sociaal Werk in de Zorg (Ad). Op deze ‘dag van het zelfvertrouwen’ een gesprek over vertrouwen, groei en anders leren kijken.

Ze werd eens getypeerd als iemand ‘die vastgelopen bootjes los wil trekken’. Zo ervaart Marianne het zelf ook. Om daar direct aan toe te voegen: “Niet alle bootjes zijn natuurlijk vastgelopen. Maar: studenten komen wel vaak met allerlei vragen tijdens hun opleiding. En maken een ontwikkeling door. Ik heb er plezier in om met hen in gesprek te zijn over hun weg door studie en werk.”
Andere stem
Eén van de thema’s die Marianne regelmatig bij studenten tegenkomt, is zelfvertrouwen. Ze geeft aan: “Veel studenten hebben genoeg zelfvertrouwen als het gaat om hun werk. Ze vertellen er trots en met passie over, weten wat ze kunnen. Studenten hebben veel ervaringskennis! Werk is vaak ook vertrouwd. En dan een deeltijdstudie? Dat is iets nieuws, iets onbekends. Dat roept allerlei vragen en soms bepaalde angsten op. Vaak spelen daarin patronen van eerder mee. Zoals de gedachte ‘zie je wel, ik kan het niet; HBO-niveau is best pittig…’ Dan zeg ik: wacht even, dat is jouw éne stem. Maar je hebt óók nog een andere stem. Hoe kan je daar meer naar gaan luisteren?”
Laten verrijken
Voor veel studenten die starten met de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg is het vaak jaren geleden dat zij hun mbo-opleiding volgden. Hen staat soms het beeld dat ze van het hbo hebben in de weg. Marianne: “Literatuur vinden ze vaak spannend. Ik stimuleer hen om mild te zijn naar zichzelf. Want hoe ‘label’ je literatuur? Ik daag hen uit om dit niet als ‘iets zwaars’ te zien, maar in te zetten als gesprekspartner. Zie de literatuur als een ‘ander’ die je naast jouw visie en ervaring kunt leggen – en waardoor je jezelf kunt laten verrijken! Ook praktisch ziet Marianne veel groei: “Doordat studenten werken aan concrete beroepsproducten doen ze succeservaringen op. Ze zien dat wat zij leren en ontwikkelen in de studie rechtstreeks positieve gevolgen heeft voor hun werksituatie. De cliënt(groep) en de zorgorganisatie profiteert vaak mee van de professionele groei van één student! De kwaliteit van zorg wordt hier alleen maar beter van.”
Student als spiegel
Naast tools en inzichten die de lat naar beneden halen, vindt Marianne het ook erg belangrijk om sámen met studenten te leren. “Studenten zijn vaak zulke mooie spiegels! Dat vind ik het leuke van lesgeven in de deeltijdopleiding. Zelf ben ik een generalist en heb ik in de breedte van de (complexe) zorg gewerkt. Forensische psychotherapie, gehandicaptenzorg, maatschappelijke opvang, jeugdzorg en psychiatrie. Mijn studenten werken ook op veel verschillende plekken. Dat zorgt voor boeiende gesprekken! En als het om zelfvertrouwen gaat: ik snap veel van hun ervaringen, want ik ben zelf ook ooit gestart op het mbo en herken de beweging van doen naar denken en vice versa tussen mbo en hbo. Momenteel volg ik een master – en maak ik ook weer deels die leerprocessen door. Als je open en eerlijk bent over je ervaringen, levert dat prachtige gesprekken en inspiratie op!”
Bergen verzetten
Last but not least geeft Marianne aan: “Plezier hebben met elkaar is de sleutel in het leren. Als je gespannen bent, dan leer je niet. En we hebben hier veel plezier. Dan exploreer je met nieuwe inzichten en gedrag – en zie ik het zelfvertrouwen van studenten groeien, en bergen verzetten… Vanuit het motto: hoe meer de professional glimt, des te meer glimt de cliënt. Daar doen we het voor! Dwars door onzekerheden heen. Want beweging ontstaat in kwetsbaarheid.”
Zou jij graag een volgende stap willen zetten in je loopbaan? Misschien is de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg iets voor jou! Of kijk bij de Bachelor Social Work. Interesse? Kom vrijblijvend langs op onze Open Avond Deeltijd, 15 maart. Welkom!