Overslaan en naar de inhoud gaan
CHE
Contrast
  • International

Primair Menu

  • Opleidingen
    • Voltijd Bachelor
    • Deeltijd Bachelor
    • Associate degree
    • Master
    • Post-hbo
    • Cursus
    • Minor
  • Studiekeuze
    • Open Dagen voltijd
    • Proefstuderen
    • Meeloopdag
    • Studiekeuze
    • Voor ouders
    • Voor decanen
    • Overstap mbo naar hbo
    • Werk en studie
  • Bedrijven en instellingen
    • Wat kan de CHE voor u betekenen?
    • Na-/bijscholing
    • Studenten in jouw bedrijf
    • Partners en netwerken
  • Onderzoek
    • Onderzoek bij de CHE
    • Lectoraten
    • Publicaties

Secundair Menu

  • International students
  • Studeren op de CHE
  • Over de CHE
  • Werken bij de CHE

Shortcut Menu

  • Privacyverklaring
  • Alumni
  • Contact
  • Inloggen
  • Nieuwsbrieven

Zorg voor Voeding en Gezondheid

Lectoraat

Kruimelpad

  • Home
  • Lectoraten
  • Zorg voor voeding en gezondheid

Een gezonde leefstijl is belangrijk en krijgt steeds meer aandacht om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een goede gezondheid, voorkomt ziekten en bevordert herstel. Ook professionals in zorg en welzijn houden zich steeds meer bezig met het bevorderen van een gezonde leefstijl. In de verpleegkunde wordt de rol van gezondheidsbevorderaar beschouwd als een van de 7 kernrollen van het beroep. 

Een advies is niet genoeg om patiënten gezonder te laten eten of meer te laten bewegen. Er is meer nodig voor gedragsverandering en het volhouden van nieuwe gewoonten. Juist een zorgprofessional heeft veel te maken met de individuele patiënt en zijn of haar gedrag. Maar hoe geef je vorm aan je rol als gezondheidsbevorderaar? Waarom lukt het soms wel en soms niet? Welke evidence-based gedragveranderingsstrategieën zijn geschikt voor de praktijk van de verpleegkundige? En hoe kun je kwetsbare groepen ondersteunen, zoals laaggeletterden of mensen met te weinig gezondheidsvaardigheden?

Bovendien vraagt gezondheidsbevordering om een integrale en interdisciplinaire aanpak. Gedrag wordt immers beïnvloed door factoren vanuit de omgeving en op individueel niveau. Voor een effectieve aanpak is het van belang om dit scala aan factoren aan te pakken. Wie is er verantwoordelijk voor? En hoe werk je hierin goed samen?

Food Valley

Het lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid sluit goed aan bij de ontwikkelingen in de Food Valley. In de FoodValley werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven samen om innovatie te stimuleren en bij te dragen aan voedingsvraagstukken.

Doel

Wij willen middels praktijkgericht onderzoek bijdragen aan oplossingen om het bereik en de inhoud van ‘zorg voor voeding (leefstijl) en gezondheid’ door professionals in zorg & welzijn van thuiswonende, kwetsbare zorgvragers te verbeteren.

Doet u mee?

Dit lectoraat zal zich met name richten op vraagstukken t.a.v. het professioneel handelen van professionals in zorg & welzijn en het ontwikkelen van implementatiestrategieën (tools, training). Bij de opbouw wordt dan ook nauw samengewerkt met het werkveld. Heeft u vragen over uw huidige praktijk, hoe u het bevorderen van een gezonde leefstijl aan kan pakken of zoekt u oplossingen voor knelpunten, schroom dan niet om contact op te nemen.
Het lectoraat is bereikbaar via: zorgvoorvoeding@che.nl.

Lector en kenniskring

  • Lector Willemieke Kroeze

  • Hylkje Algra

  • Truus Groenendijk-van Woudenbergh

  • Marlies van Hell-Cromwijk

  • Ytje van der Veen

  • Gerlinde Jordaan

Lector Willemieke Kroeze

Lector Willemieke Kroeze is opgeleid als diëtist (Hogeschool van Amsterdam) en gezondheidswetenschapper (Universiteit Maastricht). Zij is in 2008 onder leiding van prof.dr.ir. Johannes Brug en prof.dr. Marci Campbell gepromoveerd op de effectiviteit van advies-op-maat in de voedingsvoorlichting bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Daarna heeft zij haar werk voort gezet aan de Vrije Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Gezondheidswetenschappen en de sectie Preventie & Volksgezondheid in nauwe samenwerking met prof.dr. Ingrid Steenhuis. Deze functie zal zij in kleine omvang voortzetten naast haar functie als lector. Haar expertise ligt op het gebied van planmatige gezondheidsbevordering, determinanten van gedrag, het bevorderen van gezond voedingsgedrag en de (determinanten van) implementatie van evidence-based leefstijlinterventies in de eerstelijnszorg.

Wilt u contact opnemen met Willemieke Kroeze? Dat kan via wkroeze@che.nl. 

Hylkje Algra

Hylkje

Hylkje Algra is gezondheidsvoorlichter, docent en onderzoeker. Na het afronden van de studie Biomedische wetenschappen heeft ze de master Science Communication richting Gezondheidsvoorlichting aan de Universiteit Utrecht gevolgd. Hierna heeft ze lesmateriaal ontwikkeld over roken, alcohol en drugs voor het programma ‘De Gezonde School en Genotmiddelen’ van het Trimbos-instituut. In 2011 heeft ze de overstap gemaakt naar Mozambique om daar vrijwilligers op te leiden tot gezondheidsvoorlichters. Sinds 2016 is zij docent bij de opleiding Verpleegkunde, waarin zij vooral les geeft en onderwijs ontwikkelt over gezondheidsbevordering. Sinds 2018 is zij als onderzoeker betrokken bij het lectoraat. 

Onderzoek binnen Lectoraat

Passie voor gezondheid
Het bevorderen van de gezondheid en de kwaliteit van leven is nog steeds mijn drijfveer. Nu om als docent verpleegkundigen op te leiden tot gezondheidsbevorderaars. Dit motiveert mij ook om praktijkgericht onderzoek te doen naar zorg voor voeding en gezondheid. Door middel van onderzoek kunnen we meer inzicht krijgen in praktijkproblemen en mogelijke oplossingen. Ik vind het mooi als resultaten van praktijkgericht onderzoek kunnen worden toegepast om de verpleegkundige praktijk te verbeteren of om het onderwijs aan te scherpen. 

Bij het doen van onderzoek heb ik een specifieke interesse in het bereiken van kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een lage sociaal economische positie, mensen die laaggeletterd zijn of mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond. Het is voor mij een uitdaging om de bestaande gezondheidsverschillen te verkleinen. De ervaring die ik heb opgedaan in Mozambique gebruik ik graag bij mijn werk voor de kenniskring ‘Zorg voor voeding en gezondheid’. 

Wilt u contact opnemen met Hylkje Algra? Dat kan via hfalgra@che.nl.

Truus Groenendijk-van Woudenbergh

Truus

Truus Groenendijk-van Woudenbergh is voedingsdeskundige, docent, onderzoeker, onderwijsontwikkelaar en epidemioloog-B. Nadat ze zowel haar Bachelor als Master cum laude afsloot, ging zij werken als onderzoeker aan een promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. Ze werkten met nationale en internationale partners samen om de invloed van voeding op het ontstaan van diabetes type 2 te onderzoeken. Het proefschrift is te zien via deze link. Naast haar aanstelling als onderzoeker, ontwikkelde ze innovatieve interactieve digitale leermaterialen over observationele studieopzetten en validiteit. Na haar promotie werkten zij als onderwijsontwikkelaar, docent en post-doc bij aan de Wageningen Universiteit. Als onderwijsontwikkelaar en docent behoorde ze tot het kernteam dat de online Master ‘Epidemiology en Public Health’ ontwikkelde en later doceerde. Sinds 2016 is zij docent bij de opleiding tot Bachelor Verpleegkunde. Het onderwijs op het gebied van gezondheidsbevordering en voeding staat daarin centraal. Sinds 2018 is zij als onderzoeker betrokken bij het lectoraat. 

Onderzoek binnen Lectoraat 

Er is meer te bereiken met voeding in de zorg
De Griekse arts Hippocrates benadrukte de rol van voeding in de zorg al met zijn uitspraak “Laat voeding uw medicijn zijn, uw medicijn uw voeding”. Aandacht voor voeding is dus niet nieuw, maar nog steeds is de aandacht van voeding tijdens de zorgverlening nog geen gewoongoed bij zorgprofessionals. Er is echter wel behoefte aan meer kennis en vaardigheden om gezond voedingsgedrag ter preventie van gezondheidsproblemen en bij ziekten onder zorgprofessionals. 

Mijn doel binnen het lectoraat is dan ook om samen met zorgprofessionals, kennispartners en opleidingen voeding de plek te geven die het verdient in de zorg en in de opleiding. Dit sluit nauw aan bij mijn achtergrond en werkervaring. Het afgelopen jaar zijn de studentonderzoeken naar de rol van voeding bij thuiswonende ouderen waar ik bij betrokken ben geweest gepubliceerd. In een ander artikel heb ik in samenwerking met de Hogeschool Utrecht geïnventariseerd welke plek voeding heeft in het verpleegkunde curriculum van twee hogescholen. Beide zijn eerste stappen naar meer aandacht voor gezonde voeding, zodat de kwaliteit van leven van ouderen verbetert: dat is wat mij drijft! 

Wilt u contact opnemen met Truus Groenendijk? Dat kan via gjgroenendijk@che.nl.

Marlies van Hell-Cromwijk

Marlies

Marlies is van huis uit verpleegkundige en verplegingswetenschapper. Als verpleegkundige werkte zij in een academisch ziekenhuis op een afdeling waar patiënten met een oncologische maag-darm-lever aandoening worden verpleegd. Sinds 2005 is Marlies verbonden aan de CHE. Op dit moment is zij seniordocent bij de opleiding Verpleegkunde. 
Eerder onderzoek richtte zich op verpleegkundig eigenaarschap in het werken met kwaliteitsindicatoren en de rolopvatting hoe verpleegkundigen hun rol zien in het stimuleren van beweging en fysieke activiteit. Binnen dit lectoraat ligt haar interesse bij de rolopvatting van de verpleegkundige in de zorg voor voeding en gezondheid. 

Onderzoek binnen lectoraat

Verpleegkundige zorg voor voeding, onze zorg? 
Ongezond voedingsgedrag leidt tot allerlei gezondheidsproblemen en een verhoogd risico op chronische ziekten. Vanwege de vergaande consequenties van ongezond voedingsgedrag, komt er steeds meer aandacht en prioriteit voor het stimuleren van gezonde voeding. Juist de verpleegkundige, die relatief veel contact heeft met de patiënt of cliënt, is bij de uitstek de professional die hierin het verschil kan maken. 

Op dit moment is echter onduidelijk hoe de verpleegkundige haar eigen rol wat betreft het bevorderen van gezond eten en drinken ziet. Andere vragen zijn: Hoe verhoudt deze rol zich ten opzichte van bijvoorbeeld de diëtiste? Welke kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen heeft een verpleegkundige m.b.t. het bevorderen van gezond eten en drinken? Daarnaast is Marlies geïnteresseerd in onderzoek naar hoe we de rolopvatting van verpleegkunde studenten met betrekking tot zorg voor voeding en gezondheid positief kunnen beïnvloeden, zodat deze zorg onze zorg wordt!  

Wilt u contact opnemen met Marlies van Hell? Dat kan via mcvhell@che.nl.

Ytje van der Veen

Ytje

Ytje van der Veen studeerde Verpleegkunde aan de CHE, Gezondheidswetenschappen (Health Promotion) aan Universiteit Maastricht en Public Health aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (NIHES). Zij heeft tijdens en na haar opleidingen gewerkt als verpleegkundige, gezondheidsvoorlichter en onderzoeker. Als verpleegkundige/ gezondheidsvoorlichter werkte zij o.a. als wijkverpleegkundige,  in de leprabestrijding in Indonesië en bij het RIVM. Daarna werkte zij als onderzoeker en interventieontwikkelaar bij de Academische Werkplaats van GGD Rotterdam en Erasmus MC Maatschappelijke Gezondheidszorg aan een promotieonderzoek. Het betrof een onderzoek naar het bevorderen van Hepatitis B-screening door Turkse Rotterdammers. Na enkele jaren als beleidsmedewerker bij patiëntenorganisaties te hebben gewerkt, is zij sinds 2014 als docent/onderzoeker verbonden aan de Opleiding Verpleegkunde. 

Onderzoek binnen het Lectoraat

Gezonde wijken
Mijn expertise en interesse voor onderzoek liggen op het terrein van gezondheidsbevordering en preventie, en de rol die de verpleegkundige daarin kan spelen. 

Wijkgerichte gezondheidsbevordering is een structurele en integrale aanpak met als doel het versterken van gezondheid en welzijn van bewoners in een wijk, buurt of dorp. Het project ‘Gezonde Wijken Ede’ zet zich in voor gezonde, actieve wijken in de Gemeente Ede. Vanuit een samenwerkingsverband tussen Gemeente Ede, de Christelijke Hogeschool Ede en zorgorganisaties willen we - samen met anderen in de wijk - mensen stimuleren actief aandacht te besteden aan de eigen gezondheid. Gezondheid betekent daarin niet alleen lichamelijke gezondheid, maar ook mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen in de maatschappij, en het dagelijks functioneren. 

Vertellen dat iets ongezond is, helpt niet. Mensen zullen zelf tot de conclusie moeten komen: 'Ik wil me fitter voelen' of 'Ik wil graag stoppen met roken'. Binnen Gezonde Wijken Ede is ruimte om te werken aan een gezondere leefstijl; bijvoorbeeld door meer te bewegen, te stoppen met roken, minder alcohol te drinken, gezonde voeding, ontspanning & welzijn, verminderen van eenzaamheid, optimale inzet van mantelzorg, werk & gezondheid en een gezonde leefomgeving in de wijk.

Wilt u contact opnemen met Ytje van der Veen? Dat kan via yvdveen@che.nl.

Gerlinde Jordaan

Gerlinde Jordaan

Gerlinde Jordaan heeft de bachelor Voeding en Gezondheid gevolgd aan de Wageningen Universiteit, gevolgd door de gelijknamige master met specialisatie Epidemiologie en Volksgezondheid. Haar scriptie schreef ze over eetgedrag en haar afstudeerstage liep ze bij de GGD en bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ze is als voedingswetenschapper A verbonden aan de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen. Door haar bijbaan als voedingsassistent/ medewerker welzijn in verpleeghuizen heeft zij ervaring opgedaan in de zorg. Sinds 2021 is zij als onderzoeker betrokken bij het lectoraat.

Onderzoek binnen Lectoraat

Passie voor gezonde voeding en leefstijl
Mijn fascinatie voor gezond (eet)gedrag en het bevorderen van een gezonde voeding en leefstijl komen helemaal terug in het onderzoeksproject ‘Voeding in Zorgopleidingen’ van de Regiodeal Food Valley. Het is mijn taak om in de komende paar jaar onderwijs te ontwikkelen voor verpleegkundeopleidingen over het bevorderen van gezonde voeding en leefstijl in cliënten/patiënten. Zorgprofessionals uit het werkveld en docenten van de opleiding zullen betrokken worden in het proces van onderwijsontwikkeling. We gaan onder meer theorieën en modellen over gedragsverandering en leefstijlinterventies benutten. Het uiteindelijke doel is om verpleegkundigen op te leiden tot gezondheidsbevorderaars (CanMEDS-rol 5), die in staat zijn preventiegericht te analyseren en gezond gedrag bij hun cliënten/patiënten te bevorderen. Zo willen we bereiken dat zorgvragers langer thuis kunnen blijven wonen en de eigen regie kunnen behouden.
 

Onderzoeksprojecten Zorg voor Voeding en Gezondheid

  • Onderzoeksproject ‘Gezonde Wijken Ede’

  • Onderzoeksproject ‘Wijkgericht werken door verpleegkundigen’

  • Onderzoeksproject ‘Voeding in zorgopleidingen. Onderdeel van Regiodeal Food Valley spoor 2’

  • Onderzoeksproject ‘Verpleegkundige rolopvatting en interdisciplinaire samenwerking rond voedingszorg’

  • Onderzoeksproject ‘Leefstijl in de (CVRM) zorg – bevorderende en belemmerende factoren’

Onderzoeksproject ‘Gezonde Wijken Ede’

Vanuit een samenwerkingsverband met Gemeente Ede en diverse zorg- en welzijnsorganisaties werkt het lectoraat aan wijkgerichte bevordering van gezondheid en welzijn, met als pilotproject Gezonde Wijk Beatrixpark. Gezondheid betekent daarin niet alleen lichamelijke gezondheid, maar ook mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen in de maatschappij, en het dagelijks functioneren. Studenten van de opleidingen Verpleegkunde en Sociaal Werk doen praktijkonderzoek naar vraagstukken op dit terrein. Lees voor meer informatie de Nieuwsbrief Gezonde Wijken Ede.

Download hier de Nieuwsbrief Gezonde Wijken Ede - editie 1

Download hier de Nieuwsbrief Gezonde Wijken Ede - editie 2

Download hier de Nieuwsbrief Gezonde Wijken Ede - editie 3

Download hier de Nieuwsbrief Gezonde Wijken Ede - editie 4

Onderzoeksvraag: Hoe kunnen eerstelijnsprofessionals in samenwerking met wijkbewoners bijdragen aan het bevorderen van gezondheid en welzijn in de wijk?

Partners: Opella, RST zorgverleners, Het Maanderzand, Malkander, buurtcomité Beatrixpark, wijkbewoners en eerstelijnszorg- en welzijnsprofessionals.
Contactpersoon: Ytje van der Veen (CHE), Ellen Poolman (Gemeente Ede) en Nellie Pels (Opella).
 

Onderzoeksproject ‘Wijkgericht werken door verpleegkundigen’

Maatschappelijke ontwikkelingen als een stijgende zorgvraag, burgers die zo lang mogelijk gezond en onafhankelijk willen blijven en een positieve benadering van gezondheid stimuleren een omslag in de gezondheidszorg. De focus op ziekte en zorg verschuift naar een focus op preventie, gezondheid en leefstijl. Gemeenschappen zijn daarin belangrijk; een gezonde wijk draagt bij aan de kansen die mensen hebben om zichzelf te ontwikkelen, te participeren in de maatschappij, en mede daardoor een versterking van hun gezondheid en welzijn. Wijkverpleegkundigen kunnen als gezondheidsbevorderaar gemeenschappen hierin ondersteunen.

Onderzoeksvraag: Wat hebben (wijk)verpleegkundigen nodig om hun rol van gezondheidsbevorderaar in wijken vorm te geven? 

Partners: Opella, RST zorgverleners, Het Maanderzand, Malkander, buurtcomité Beatrixpark, wijkbewoners en eerstelijnszorg- en welzijnsprofessionals.
Contactpersoon: Ytje van der Veen
 

Onderzoeksproject ‘Voeding in zorgopleidingen. Onderdeel van Regiodeal Food Valley spoor 2’

In dit vierjarig gesubsidieerd project (2020-2024) ontwikkelen we onderbouwd en effectief onderwijs voor MBO- en HBO zorgprofessionals over het begeleiden van gedragsverandering. Alles in nauwe samenwerking met de praktijk. 

Het doel van het programma “Voeding & Gezondheid” van Spoor 2 binnen de Regiodeal Food Valley is om mensen aan te zetten tot het eten van gezonder en duurzaam voedsel. Op het gebied van voeding en gezondheid neemt de kennis verder toe, wordt de kennis met de horeca, zorginstellingen, wijken en onderwijs toegepast en verspreid, en gaan inwoners (van prille start tot oude dag) gezonder en duurzamer eten. Regiodeal Foodvalley is een samenwerking tussen Rijk en Regio om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen.

Onderzoeksvragen: 

  • Welke professionaliseringsbehoefte m.b.t. het begeleiden van gedragsverandering van de zorgvrager is er bij MBO en HBO-geschoolde zorgprofessionals? 
  • Op welke manier kan de gewenste professionalisering het beste worden vorm gegeven? 
  • Wat is de invloed van professionalisering op het handelen in de praktijk? 

Partners: Wageningen Universiteit, Dulon-college, Hoornbeeck college, Hogeschool Utrecht, Alliantie voeding in de zorg, zorgorganisaties
Contactpersonen: Truus Groenendijk, Willemieke Kroeze en Gerlinde Jordaan
E-mailadres: zorgvoorvoeding@che.nl

RDFV

 

Nieuwspagina Regiodeal Food Valley

Onderzoeksproject ‘Verpleegkundige rolopvatting en interdisciplinaire samenwerking rond voedingszorg’

Uit onderzoek uitgevoerd door het lectoraat blijkt dat de interdisciplinaire samenwerking rond zorg voor voeding in de wijk verbetering behoeft (Groenendijk, 2020; Kroeze et al., 2020 & Van Hell et al., 2020). Met name de samenwerking tussen de wijkverpleegkundige/POH-er en diëtiste zou verder geoptimaliseerd kunnen worden. Daarnaast blijkt uit divers studentenonderzoek in zowel de eerste -als tweedelijnszorg dat interdisciplinaire samenwerking m.b.t. voedingszorg nog niet altijd vanzelfsprekend is en de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Vanuit een samenwerkingsverband met diverse ziekenhuizen en een thuiszorgorganisatie, werkt het lectoraat aan praktijkvragen rond de rolopvatting van verpleegkundigen t.a.v. voedingszorg en de interdisciplinaire samenwerking. 

Onderzoeksvragen:

  • Wat is de rol die de verpleegkundige speelt binnen de interdisciplinaire samenwerking ten aanzien van voedingszorg binnen de eerste- en tweedelijnszorg? 
  • Wat is er nodig om de interdisciplinaire samenwerking rond voedingszorg in de eerste- en tweedelijns zorg te verbeteren? 

Partners: Ziekenhuis Rijnstate Arnhem, Diaconessen ziekenhuis Utrecht, Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk en Accolade zorggroep.
Contactpersoon: Marlies van Hell
 

Onderzoeksproject ‘Leefstijl in de (CVRM) zorg – bevorderende en belemmerende factoren’

Dit project is geïnitieerd vanuit de regionale Preventiecoalitie Foodvalley. Uit onderzoek blijkt dat professionals in de zorg leefstijl belangrijk vinden, maar dat de uitvoer als lastig wordt ervaren. Het is van groot belang om de praktijkprofessional te betrekken bij het ontdekken van de factoren die hun dagelijkse praktijk beïnvloeden en samen tot geschikte oplossingen te komen. Daarom doen wij onderzoek naar de huidige praktijk en factoren die het bevorderen van een gezonde leefstijl (m.n. CVRM zorg) in 1e en 2e lijn beïnvloeden. Het onderzoek is gericht op de ervaringen in de spreekkamer (professional en patiënt) en de ervaringen met collega’s (binnen 1e en 2e lijn en transmurale samenwerking). De resultaten van deze verkenning zullen benut worden om samen met praktijkprofessionals tot concrete oplossingen te komen voor verbetering van het professioneel handelen en de (transmurale) samenwerking ten aanzien van het bevorderen van een gezonde leefstijl.

Een aantal resultaten van het onderzoek naar het bespreekbaar maken van leefstijl in de spreekkamer van de (huis)arts of (praktijk)verpleegkundige en de onderlinge samenwerking die hiervoor nodig is. Deze zijn overzichtelijk samengevat in een poster. 

Download de poster

Partners: Huisartsen Gelderse Vallei, het Ziekenhuis Gelderse Vallei, de Alliantie Voeding in de Zorg en de Wageningen Universiteit.
Contactpersoon: Hylkje Algra en Willemieke Kroeze
 

Publicaties

Alle publicaties van de lectoraten vind je in de publicatie-database.

Deel deze pagina

  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

Kruimelpad

  • Home
  • Lectoraten
  • Zorg voor voeding en gezondheid

Direct naar

  • Hulp bij studiekeuze
  • Aanmelden opleiding
  • CHE voorlichtingen
  • Topopleidingen en tevredenheid

Lesaanbod

  • Voltijd Bachelor
  • Deeltijd Bachelor
  • Associate degree
  • Post-hbo, Masters en Cursussen

Over CHE

  • Werken bij de CHE
  • Nieuws & verhalen
  • SCHERP magazine
  • Identiteit en missie
  • Nieuwsbrieven

CHE

Oude Kerkweg 100,
6717 JS Ede

Vragen? Neem contact met ons op. 

Sociale Links Menu

  • facebook
  • twitter
  • Instagram
  • whatsapp
  • youtube
  • linkedin

Onderzijde Menu

  • Privacyverklaring
  • Disclaimer
  • Nieuws
  • Inloggen
  • Alumni
  • Nieuwsbrieven