Is er nog wel iets heilig in onze tijd? Is dat belangrijk voor een maatschappij? Wat bedoelen we dan met het h/Heilige? En hoe kun je mensen helpen op het spoor van het Heilige te komen? Vragen die centraal staan in de onderzoeksfocus van het lectoraat theologie aan de CHE.
Er wordt van alle kanten gezocht naar een nieuw houvast, een groter verhaal en een gezamenlijke richting, juist in roerige tijden als deze. Mensen willen onderdeel zijn van iets groters, iets dat raakt, inspireert, rust en houvast biedt. Er is een breed gevoelde moeheid richting een samenleving die gedomineerd wordt door efficiëntie en maakbaarheid. Een wereld waarin de middelen om te leven zo heilig zijn geworden, dat het leven zelf er dikwijls bij inschiet. Een verlangen naar het gevoel te leven, in plaats van geleefd worden. Dit verlangen naar resonantie is in theologische zin te verstaan als een verlangen naar het Heilige.
Met het verdwijnen van God in onze samenleving als vanzelfsprekende levensoriëntatie, is ons verlangen naar het h/Heilige niet verdwenen.
Kan het christelijk geloof in een post-seculiere wereld een bron zijn en plek bieden om het Heilige weer op het spoor te komen in het leven?
Met het lectoraat gaan we op zoek naar de plaatsen, praktijken en de pedagogiek van het Heilige. Hiermee vervolgen we het lectoraatsonderzoek naar het heil (2018-2023) onder leiding van dr. Sake Stoppels.
Contact
Vragen over het lectoraat of nieuwsgierig naar mogelijkheden voor een eventuele samenwerking? Stuur dan een e-mail naar: lectoraattheologie@che.nl
Beeld banner bovenaan: De aanraking, Egbert Modderman