De volgende onderzoeksprojecten vallen onder het lectoraat Samen Divers.
Inclusie kinderen uit Oekraïne in het reguliere basisonderwijs
Samen met kinderen en leerkrachten gaan we na hoe de overgang van een tijdelijke onderwijsvoorziening naar het reguliere onderwijs is verlopen. Wat verliep goed, wat had beter gekund? En toekomstgericht: wat hebben de kinderen en leerkrachten nodig om het reguliere onderwijs een plek te laten zijn voor een optimale inclusie voor de kinderen uit Oekraïne?
Voor vragen over dit project, neem contact op met Mariska van Riezen: meavriezen@che.nl.
Alliantie Divers voor de klas
De alliantie ‘Divers voor de klas’ maakt samen werk van meer diverse en inclusieve opleidingen en basisscholen. Negen pabo’s, de PO-Raad, het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (LOBO) en de stichting Meestert nemen deel aan de alliantie. De Vereniging Hogescholen en het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) ondersteunen het initiatief.
Samen met Anje Ros, lector ‘Goed leraarschap, goed leiderschap’ bij Fontys Hogescholen, ontwikkelde Gert-Jan Veerman de online werkomgeving Inclusieve cultuur voor de alliantie. Gedurende dit project versterkt het lectoraat Samen Divers het project door middel van flankerend onderzoek.
Lees meer over de eerste ervaringen met de werkomgeving en de betekenis van een inclusieve cultuur voor het tegengaan van het lerarentekort in het Tijdschrift voor Lerarenopleiders.
Voor vragen over dit project, neem contact op met Gert-Jan Veerman: gjmveerman@che.nl.
Academische basisscholen, actief burgerschap en sociale cohesie
Acht Academische basisscholen (AOS) en de opleiding Educatie trekken samen op in Onderzoek. Docenten en studenten doen samen met de masterleerkrachten op de AOS onderzoeken naar hoe ze actief burgerschap en sociale cohesie doelgericht en structureel vorm kunnen geven en kunnen versterken. Binnen de onderzoeken wordt de hoe-vraag in relatie gebracht tot de waarom-vraag: waarom kiezen de leerkrachten ervoor om het burgerschapsonderwijs zo wel of niet vorm te geven? Welke kernwaarden spelen daarbij een rol?
Jaarlijks delen de studenten hun onderzoek aan leerkrachten van de andere basisscholen tijdens het congres ‘De Proeverij’.
Lees het artikel ‘Groep 8 richt een politieke partij op’ dat masterleerkracht Jelle Rommers samen met Gert-Jan schreef voor het onderwijsblad Zone.
Voor vragen over dit project neem contact op met Lisanne van den Brink: samendivers@che.nl.
Inzet van ervaringsdeskundige buddy’s binnen het onderwijs
Voor een kind met een extra ondersteuningsbehoefte is het belangrijk dat ouders en school goed samenwerken. Die samenwerking kan door verschillende oorzaken onder druk komen te staan. Een ervaringsdeskundige ouder, de buddy, kan ouders bijstaan en de relatie tussen ouders en school versterken.
In 2021/2022 is een pilot gestart rondom de inzet van buddy’s. In 2023 heeft deze pilot een vervolg gekregen binnen samenwerkingsverband Driegang (Gorinchem). Er is een training ontwikkeld voor de buddy’s en de implementatie van de inzet van buddy’s is onderzoeksmatig gevolgd. De opbrengsten van dit traject worden gepresenteerd op de volgende pagina
Dit project is een samenwerking van het lectoraat Informele netwerken en laatmoderniteit van Sociale Studies met het lectoraat Samen Divers van de opleiding Educatie.
> Meer informatie: Buddyproject | Christelijke Hogeschool Ede
Voor vragen over dit project neem contact op met Ellen Aanen: ejaanen@che.nl.
Concreet aan de slag met burgerschap in de buurt: lespakket landschapstransities
Samen met basisschool De Kraats, CHE-studenten en Erfgoed Gelderland heeft onze docent Ronald de Graaf een lespakket ontworpen. Kinderen in het basisonderwijs ontwikkelen met behulp van historische kaarten bewustzijn over landbouwtransities in de omgeving van hun school door de eeuwen heen. Op oude kaarten van De Kraats is de A12 ingetekend, want die herkennen zij. Tijdens de afsluitende les bezoeken de kinderen een boerderij en stellen daar in het kader van actief burgerschap verhelderingsvragen over verleden, heden en de toekomst van de boerderij.
Het project wordt momenteel aangepast voor andere basisscholen met andere boerderijen.
Zie de film van de pilot.
Voor vragen over dit project neem contact op met Ronald de Graaf: rdgraaf@che.nl.