Een lectoraat bestaat uit een lector met een aantal kenniskringleden. De kenniskringleden doen onderzoek binnen het lectoraat en maken de verbinding vanuit het werkveld naar het onderwijs (en omgekeerd) concreet. Dit kan door het geven van onderwijs of het geven van gastlessen aan studenten. Ook worden verschillende stagiaires begeleid door kenniskringleden. De koppeling met het werkveld wordt met name concreet in de projecten van het lectoraat.
De kenniskring van het lectoraat Samen divers bestaat uit de volgende mensen:
Lector Gert-Jan Veerman
Dr. Gert-Jan Veerman is onderwijskundige en socioloog. Hij deed promotie-onderzoek naar de invloed van culturele diversiteit op het functioneren van schoolklassen. Met basisschool De Hoeksteen in Nijkerk doet hij praktijkgericht onderzoek naar het structureel werken aan burgerschapsvorming.
Gert-Jan werkte na de pabo tien jaar in het basisonderwijs. In 2011 ontving hij van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de promotiebeurs voor leraren. Hij startte zijn promotie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam en is gaan werken op de CHE voor de opleiding Educatie. Na zijn promotie werd hij fellow aan het College for Interdisciplinary Educational Research in Berlijn. Naast zijn werk op de CHE is hij docent aan de Radboud Universiteit.
Vragen over diversiteit houden hem bezig. Juist daar waar het schuurt. Wat van jezelf breng je in? Welke ruimte heeft de ander? Het klaslokaal is volgens Gert-Jan bij uitstek een plek waar je dit kunt oefenen. Het vraagt geduld door issues niet meteen op te lossen en het vraagt oefenen in nieuwsgierigheid. Met het lectoraat wil hij (toekomstige) leerkrachten en kinderen daarvan bewust maken en ondersteunen.
Sociale media:
Publicatie over sociale cohesie:
Publicatie over diversiteit:
- Veerman, G.-J.M. (2022). Beleidsimplicaties bij tegenstrijdige onderzoeksuitkomsten. Illustraties van valkuilen bij het gebruik van onderzoek naar etnische diversiteit in het onderwijs. In F. van Ommeren et al. (Eds.) Wetenschap en overheidsbeleid. Een spanningsvolle relatie. (pp. 139-148). Den Haag: Boom bestuurskunde
WIlt u contact opnemen met Gert-Jan Veerman? Dat kan via gjmveerman@che.nl
Mariska van Riezen
Mariska van Riezen is sinds augustus 2023 werkzaam voor de CHE als docent Onderwijskunde en onderzoeker binnen het lectoraat Samen Divers. Ze heeft ervaring in het basisonderwijs als orthopedagoog, leerkracht en intern begeleider. Hierbij richtte ze zich op het vormgeven en versterken van passend onderwijs en de knelpunten die daarbij komen kijken. Haar onderzoek gaat over de samenwerking tussen school, thuis en zorg. Vanuit haar praktijkervaring heeft Mariska gezien hoe belangrijk een goede samenwerking tussen verschillende partijen is voor de ontwikkeling van het kind. Ze gaat samen met andere onderzoekers van de lectoraten Samen Divers en Informele Netwerken en Laatmoderniteit onderzoek doen naar de inzet van ervaringsdeskundigen voor ouders (buddysystemen) in het primair onderwijs. Daarnaast is Mariska, samen met de andere kenniskringleden van Samen Divers, bezig met een evaluatieproject naar een tussenvoorziening voor onderwijs aan Oekraïense kinderen.
Wilt u contact opnemen met Mariska van Riezen? Dat kan via meavriezen@che.nl
Hanke de Vries - van den Ende
Hanke de Vries – van den Ende is sinds augustus 2023 werkzaam als docent-onderzoeker bij Educatie. Haar onderwijswerkzaamheden richten zich onder andere op lesgeven (onderzoekvaardigheden, burgerschapsvorming), afstudeerbegeleiding, en curriculumontwikkeling. Als kenniskringlid van het lectoraat Samen Divers draagt ze bij aan onderzoek over burgerschapsvorming.
Hanke studeerde pedagogische wetenschappen (UU), Opvoedingsfilosofie (VU) en Theology (Duke University). Ook volgde ze masterclasses culturele antropologie (KULeuven). Hanke werkte onder andere als hogeschool docent (interculturele) pedagogiek en opvoedingsfilosofie en ze was onderzoeker en werkgroepdocent ethiek bij Duke University in Durham, Verenigde Staten, waar ze met haar gezin ruim 6 jaar woonde. Haar onderzoekservaring richt zich op trauma-informed education, trauma en ontwikkeling, interculturele pedagogiek en de vorming van (theologie)studenten.
Hanke werkt momenteel met basisschool de Triangel te Lunteren aan het opstellen van een onderzoeksagenda over het thema burgerschapsvorming. Ze bereidt zich voor op een promotieonderzoek en geeft als projectleider vorm aan het opzetten van een grootschalig project naar burgerschap, identiteit en diversiteit, samen met een consortium van hogescholen. Daarnaast werkt Hanke samen met de andere kenniskringleden aan een evaluatieproject naar een tussenvoorziening voor onderwijs aan Oekraïense kinderen.
Wilt u contact opnemen met Hanke de Vries - van den Ende? Dat kan via jbdvries@che.nl
Lisanne van den Brink
Lisanne van den Brink-Wiersema (1990) is in 2014 aan de CHE afgestudeerd als HBO theoloog. Ze heeft door de jaren heen zorg gedragen voor haar gezin en diverse taken opgepakt in de samenleving. In 2023 is ze begonnen in haar huidige functie als ondersteuner van Onderzoek en het Jan Luyken Instituut. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de organisatorische kant van het lectoraat Samen Divers.
Wilt u contact opnemen met Lisanne van den Brink? Dat kan via samendivers@che.nl.