In het lectoraat Bezieling en Professionaliteit wordt onderzoek gedaan naar de betekenis van het christelijk geloof voor professioneel handelen. Doel van het lectoraat is om professionals en organisaties toe te rusten om het christelijk geloof gestalte te geven in hun werk. Dit gebeurt door samen met anderen kennis te verzamelen, oefenplekken te creëren, leergemeenschappen in te richten en aan organisatieverandering te werken. In het lectoraat werkt de Christelijke Hogeschool Ede samen met Woord en Daad en Lelie zorggroep.
Christelijk geloof: inspiratie voor goed werk
Het is een voorrecht om te kunnen werken. Zo kunnen we in ons levensonderhoud voorzien. Door elkaar van dienst te zijn bouwen we samen iets op. Maar vaak lopen we ook tegen weerstand op. Hoe kunnen we, ondanks dat, het goede zoeken? Hoe zorgen we ervoor dat liefde en recht kunnen opbloeien? Kan het christelijk geloof inspiratie bieden om vol te houden en met zorg en aandacht ons werk te doen? En hoe werkt die christelijke inspiratie, niet alleen hier, maar ook op andere plekken in de wereld?
Lector en kenniskring
Dr. R.J. (Robert) van Putten is lector bij het lectoraat Bezieling en Professionaliteit.
Dr. Robert van Putten (1987) studeerde filosofie en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn loopbaan begon hij als docent en onderzoeker bij de afdeling Bestuurskunde & Politicologie van de VU. In 2020 promoveerde hij (cum laude) op het proefschrift De ban van beheersing: naar een reflexieve bestuurskunst, een filosofisch proefschrift over maakbaarheidsdenken in bestuur en beleid.
Na zijn vertrek aan de VU in 2019 werkte hij drie jaar parttime aan twee kennisinstellingen: het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie en de Christelijke Hogeschool Ede. Daar werkte hij projecten over deugdethiek in politiek en bestuur, over identiteit in maatschappelijke organisaties en over vertrouwen in het lokale sociale domein. Met een beurs van het Thijmgenootschap werkte hij aan een project over prestatiedruk en rust.
Per 1 mei 2022 is hij lector Bezieling & Professionaliteit. In die rol zal hij, met een aanstelling van drie dagen per week, vanuit filosofisch en bestuurskundig perspectief onderzoek vormgeven en begeleiden rond bezielde professionaliteit. Samen met andere lectoraten binnen en buiten de CHE zal hij bijdragen aan interprofessionele projecten vanuit een conceptueel en normatief perspectief.
Als lector binnen het Jan Luyken Instituut, het bronneninstituut van de CHE, zal hij in het bijzonder onderzoeken hoe bronnen van religie, filosofie en kunst kunnen bijdragen aan bezielde professionaliteit. Hij wil een klankbordrol vervullen voor leiderschap, lectoraten en opleidingen in het verbinden van levensbeschouwing en professionele praktijken.
Naast zijn rol als lector doceert hij in de minor Filosofie voor hbo’ers en werkt hij als senior onderzoeker bij het lectoraat Informele Netwerken en Laatmoderniteit. Daarnaast is hij redactielid van Wapenveld, een tijdschrift over geloof en cultuur en lid van de Wetenschappelijke Raad van onderwijsvereniging Verus. Ook is hij betrokken bij de Stichting voor Christelijke Filosofie.
Hij publiceerde op de snijvlakken van filosofie, levensbeschouwing en samenleving eerder o.a. de boeken Coöperatiemaatschappij (2014), Vast in verwarring (2016), Denken om shalom: de praktische filosofie van Nicholas Wolterstorff (2017) en De jacht naar rust (2021).
Wilt u contact opnemen met Robert van Putten? Dat kan via rjvputten@che.nl.
Jeanet Oosterhuis-Stoit MA is afgestudeerd als orthopedagoog aan de Radboud Universiteit.
Na enkele jaren binnen het basis- en voorgezet onderwijs gewerkt te hebben, heeft ze als onderzoeker binnen het lectoraat Vormend Onderwijs verschillende onderzoeken uitgevoerd op scholen en onder leerkrachten. Dit werk heeft ze later gecombineerd met een functie als docent onderzoeksvaardigheden bij de Master Leren en innoveren.
Na een driejarige verblijf in Amerika is ze deze zomer weer gestart als onderzoeker binnen het lectoraat Bezieling en professionaliteit en als begeleider van een aantal studenten van de master Speltherapie.
Binnen het lectoraat zal Jeanet als kwalitatief onderzoeker met name betrokken zijn bij het project met Woord en Daad, gericht op het ondersteunen van projectleiders bij het integreren van hun christelijk geloof in het Job Booster program. Naast analyses van interviews en curricula, zal ze projecten bezoeken en op basis daarvan strategieën, materialen en trainingen ontwikkelen voor het werkveld.
Wilt u contact opnemen met Jeanet Oosterhuis? Dat kan via ijoosterhuis@che.nl.
Dr. Ria den Hertog is als docent/onderzoeker verbonden aan de opleiding Verpleegkunde van de CHE.
Na 30 jaar in de verpleegkundige praktijk te hebben gewerkt, maakte ze in 2007 de overstap naar het hoger onderwijs. Ze is verpleegkundige, verplegingswetenschapper en onderwijswetenschapper en gepromoveerd op ‘De rol van patiëntvoorkeuren in de verpleegkundige besluitvorming in de evidence based practice: Excellente verpleegkundigen en hun communicatietools’. Vanaf september 2019 houdt zij zich bezig met het postdoc onderzoek ‘De vaardigheid van wijze besluitvorming. Inzet van bronnen van inspiratie in de professionele besluitvorming van startende hbo-verpleegkundigen’. Kern van het onderzoek is dat zich in de mensgerichte beroepen voortdurend omstandigheden voordoen waarin regels (richtlijnen en protocollen) geen antwoord geven op individuele situaties en behoeften van zorgvragers of cliënten. Doel is om meer kennis te verzamelen over deze vaardigheid van wijze besluitvorming en hoe zij bronnen van inspiratie inzetten in hun professionele handelen om goede zorg te leveren.
Wilt u contact opnemen met Ria den Hertog? Dat kan via fdhertog@che.nl.
Simon Polinder MA is sinds 2014 als associate lector Christelijke professie verbonden aan de CHE. De afgelopen vier jaar heeft hij onderzoek gedaan voor Lelie zorggroep naar de betekenis van christelijke identiteit in de zorg.
Simon Polinder MA (1983) studeerde Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht en christelijke filosofie aan de Vrije Universiteit. Hij deed vier jaar lang promotieonderzoek naar de rol van religie in de internationale betrekkingen aan de faculteit Theologie en Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Berkley Center for Religion, Peace and World Affairs aan Georgetown University (Washington D.C.) Op dit moment werkt hij aan de afronding van zijn proefschrift. Naast zijn onderzoek was hij vier jaar deeltijds als docent Internationale betrekkingen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en twee jaar deeltijds als onderzoeker aan Prisma, vereniging van christelijke ontwikkelingsorganisaties.
Op basis van zijn onderzoek bij Lelie zorggroep ontwikkelt hij toerustingsmateriaal voor medewerkers van Lelie zorggroep. Daarnaast zal hij met een aantal huizen van Lelie zorggroep een corporate story traject opzetten. Binnen het project Christelijke Professie is Simon ook betrokken bij het onderzoek binnen de CHE, met name bij Verpleegkunde en Social Work.
Wilt u contact opnemen met Simon Polinder? Dat kan via spolinder@che.nl.
Dr. Evelien Vermeulen is binnen het lectoraat Bezieling en Professionaliteit verantwoordelijk voor het empirisch onderzoek voor Woord en Daad.
Dr. Ir. Evelien Vermeulen-Smit studeerde Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Na afronding van haar Bachelor werkte zij als diëtist in het Leids Universitair Medisch Centrum, het Diaconessenziekenhuis te Utrecht en in het VU Medisch Centrum. Sinds de afronding van haar studie ‘Nutrition and Health’ aan de Wageningen Universiteit (cum laude), met een specialisatie in ‘Epidemiology and Public Health’ werkte zij als wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos instituut. In 2014 is zij vanuit het Trimbos instituut gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘The role of parents in preventing adolescent alcohol and drug use’. Vanaf 2016 doet zij onderzoek binnen de CHE. Binnen het associate lectoraat christelijke professie was zij tot 2018 verantwoordelijk voor het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek naar de beleefde en geleefde christelijke identiteit door medewerkers binnen Lelie zorggroep. Binnen het lectoraat bezieling en professionaliteit is zij verantwoordelijk voor het empirisch onderzoek voor Woord en Daad. Hiertoe bezoekt zij verschillende projecten, zoals het job-booster programma in de Filipijnen, Bangladesh en Burkina Faso.
Wilt u contact opnemen met Evelien Vermeulen? Dat kan via evermeulen@che.nl.
Publicaties
Alle publicaties van de lectoraten vind je in de publicatie-database.