Een lectoraat bestaat uit een lector met een aantal kenniskringleden. De kenniskringleden doen onderzoek binnen het lectoraat en maken de verbinding vanuit het werkveld naar het onderwijs (en omgekeerd) concreet. Dit kan door het geven van onderwijs of het geven van gastlessen aan studenten. Ook worden verschillende stagiaires begeleid door kenniskringleden. De koppeling met het werkveld wordt met name concreet in de projecten van het lectoraat.
De kenniskring van het Bezieling & Professionaliteit bestaat uit de volgende mensen:
- Lector Robert van Putten
- Carmen Bakker-Gierveld
- Jan Willem Nuis
- Anne-Marieke van 't Veer-ter Keurs
- Bettina Vlot
- Lisanne van den Brink-Wiersma
Lector Robert van Putten
Dr. R.J. (Robert) van Putten (1987) is sinds 1 mei 2022 lector Bezieling & Professionaliteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.
Hij studeerde filosofie en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar raakte hij ook gefascineerd door levensbeschouwelijke reflectie. Aan het eind van zijn studententijd was hij coauteur van het boek Durf te denken: oriëntatie in geloof, wetenschap en cultuur (2014). Sindsdien loopt filosofische en levensbeschouwelijke doordenking van bestuur en samenleving als een rode draad door zijn werk.
Zijn loopbaan begon hij als docent en onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar doceerde hij bestuurskunde, waaronder de afstudeerrichting Besturen van maatschappelijke organisaties. Hij promoveerde in 2020 cum laude op een filosofisch proefschrift over maakbaarheidsdenken in bestuur en beleid. Ook bezorgde hij het themanummer ‘kritische bestuurskunde’ in het wetenschappelijke tijdschrift Bestuurskunde, om stem te geven aan een waardengeoriënteerde bestuurskunde.
Na zijn vertrek aan de VU werkte hij drie jaar parttime voor het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie als eindredacteur van kwartaaltijdschrift Groen en als onderzoeker naar goed overheidsoptreden. Dat resulteerde in het boek Tien deugden voor politiek en overheid, met meditaties over goed bestuur in tijden van onzekerheid en wantrouwen (2022). Daarnaast werd hij parttime onderzoeker bij het lectoraat Bezieling & Professionaliteit aan de CHE, waar hij bijdroeg aan het onderzoek naar de identiteit van levensbeschouwelijke organisaties.
Al bijna een decennium publiceert hij over de prestatiemaatschappij. De vraag naar het goede samenleven heeft voor hem alles te maken met ons vermogen tot rusten. Met een stipendium van het Thijmgenootschap (een vereniging voor wetenschap en levensbeschouwing) maakte hij een boek en tentoonstelling over rust, getiteld De jacht naar rust: het tegoed van het christendom (2021). De komende jaren werkt hij verder aan een filosofie van ontspannen samenleven.
Kenmerkend voor zijn stijl is het brengen van theoretische verdieping bij actuele vraagstukken. Hij wil bijdragen aan ‘het gemeenschappelijk goede’ door het aanreiken van conceptuele verheldering en door het vinden van taal die aanzet tot anders kijken en handelen. Hij komt niet met kant-en-klare oplossingen, maar helpt praktijken luisterend en denkend verder op weg. Zo haalde hij de voorpagina van Trouw met een interview over geduld in crisistijd. Uiteindelijk wil hij bevorderen dat we voorbij de horizon van onze pragmatische cultuur blijven kijken.
Als lector Bezieling & Professionaliteit gaat hij de komende jaren dit spoor verdiepen met praktijkgericht onderzoek in de context van de diverse beroepspraktijken waarvoor de CHE opleidt. Hij doceert ook in de minor Filosofie voor hbo’ers. Daarnaast is hij onder meer lid van de Wetenschappelijke Raad van Verus en redactielid van Wapenveld, tijdschrift over geloof en cultuur.
Wilt u contact opnemen met lector Robert van Putten? Dat kan via rjvputten@che.nl
Carmen Bakker - Gierveld
Carmen Bakker studeerde dans (Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, in New York en Oslo), Docent Drama (ArtEZ University of the Arts, Zwolle) en Religie-en Cultuurwetenschappen (MA, Universiteit Utrecht). Ze werkte in diverse functies in de (jeugd)theaterwereld als regisseur, dramaturg en educatief medewerker. Daarna werkte ze vijf jaar als regisseur en artistiek leider bij de HQ Bible & Arts school voor jongvolwassenen. Als docent en trainer is ze ruim 20 jaar werkzaam in het onderwijs en als coach ontwikkelde ze zich bij de Coaching Academy International.
Vanaf 2014 werkt ze op de CHE als docent, coördinator, procesbegeleider en de laatste twee jaar ook als kunstzinnig maker en onderzoeker ten behoeve van organisatie, onderwijs en onderzoek. Met deze achtergrond heeft ze haar plek gevonden binnen het Jan Luyken Instituut.
Op de CHE ontwikkelt en leidt ze de creatieve minoren, het trainingsacteren in de hogeschool en probeert ze het kunstzinnig werken verder op de kaart te zetten door o.a. Samenwerkplaatsen te creëren voor de professionals in de CHE.
Haar huidige onderzoek richt zich op de vorm en aanpak van het artistieke onderzoek zelf. Hoe kun je onderzoek doen waarbij het lichaam, de verbeelding en de creatieve meertaligheid van de onderzoekers zelf meespreken? Hoe werkt dat? Welke principes tonen zich? Wat leren we dan met elkaar? En hoe kunnen we dit meenemen in onze theorievorming en praktijken? Daarin richt ze zich op het potentieel van de verschillende medeonderzoekers en weet ze de onderzoeker tot maken te bewegen en de speler tot theorievorming. In dit onderzoek verbindt ze een maakproces, embodied leren en regisseren in een eigen manier van werken en onderzoeken, waardoor enerzijds kennis en anderzijds methodologische taal en vormen worden ontwikkeld.
Carmen maakt deel uit van het Tijdcollectief. Ze was regisseur van het theaterstuk dat tijdens de installatie van Robert van Putten uitgevoerd is. Binnen het lectoraat Bezieling en Professionaliteit zet ze haar kennis, ervaring en manier van onderzoek doen op dit moment in ten behoeve van het thema Tijd samen met het Tijdcollectief.
Wilt u contact opnemen met Carmen Bakker? Dat kan via cambakker@che.nl
Jan Willem Nuis
Jan Willem is organisatiekundige, HR Professional en zelfstandig ondernemer. Zijn professionele wortels liggen bij de Koninklijke Landmacht waar hij de officiersopleiding aan de KMA heeft afgerond. Na zijn militaire loopbaan in zowel het operationele deel als de HR-organisatie, heeft hij geruime tijd als HR-manager gewerkt. Sinds 2012 is hij docent en onderzoeker bij de opleiding HRM, waarvan hij tevens coördinator is. Ook is Jan Willem programmamanager van de post-hbo opleiding Management van de CHE en begeleidt hij afstudeerders. Jan Willem werkt aan zijn promotieonderzoek naar Sustainable HRM. Binnen het denken over Sustainable HRM koppelt hij de reflexieve dialoog aan de ontwikkeling van arbeidsrelaties. Daarnaast is Jan Willem bezig om het theoretisch kader van de opleiding HRM, de HR-beïnvloedingsgebieden, verder te verdiepen en te verankeren in het onderwijs. Hij werkt daarbij op het snijvlak van onderzoek, onderwijs en het werkveld. Voor Jan Willem zijn het werk van Ralph Stacey, Karl Weick, Pascale Peters, Paul Boselie en Thijs Homan bronnen van kennis. De kern hiervan is dat de werkelijkheid van het HR-vak lokaal en tussen mensen in de organisatie gebeurt en daardoor veel minder stuurbaar is dan aangenomen wordt. Deze bronnen zijn onderdeel geweest bij het ontwikkelen van het opleidingsprofiel van de opleiding HRM, maar leveren ook in verschillende vormen een bijdrage aan de onderwijsprogramma’s. Jan Willem maakt deel uit van het Tijdcollectief. Tijdens de installatie van Robert van Putten was hij in het theaterstuk betrokken in de rol als ‘productieve tijd’.
Anne-Marieke van 't Veer-ter Keurs
Anne-Marieke (1989) studeerde in 2011 af als Social Worker aan de CHE in Ede. Daarna begon haar loopbaan in de GGZ, als hulpverlener binnen een specialistische instelling. Vanaf 2014 is ze als POH GGZ werkzaam geweest binnen diverse huisartsenpraktijken. Sinds 2022 werkt Anne-Marieke op de CHE als docent Social Work. Binnen de opleiding is ze betrokken bij vakinhoudelijke lessen zoals methodiek & systemisch werken. Daarnaast begeleidt ze studenten in hun persoonlijke ontwikkeling als professional. Creativiteit vormt voor Anne-Marieke een belangrijke bron van inspiratie in wie ze is en in hoe ze haar werk als docent vorm wil geven. Anne-Marieke maakt deel uit van het Tijdcollectief. Tijdens de installatie van Robert van Putten was ze in het theaterstuk berokken in de rol als ‘lege tijd’ samen met haar harp. Ze ziet uit naar de rijkdom aan kennis die door reflectie, theoretische onderbouwing en muzisch onderzoek tevoorschijn komt. Samen met haar man en drie kinderen is ze woonachtig op de Veluwe.
Bettina Vlot
Bettina (1982) studeerde Journalistiek aan de CHE en bracht daarna een jaar in Engeland door. In Bradford studeerde zij aan de Abundant Life Leadership Academy met als specialisatie Music, Worship & Creative Arts. Terug in Nederland werkte Bettina als tekstschrijver en redacteur bij diverse organisaties. Haar interesse voor de menselijke psyche en een verlangen iets in mensen te bewegen kwamen samen in de studie Psychosociale Therapie. Niet lang nadat ze die afrondde, deed ze auditie voor een theateropleiding in Amsterdam. Een jonge droom ging in vervulling toen ze werd aangenomen. Inmiddels werkte zij als ZZP’er in de communicatie. Na het afronden van haar theateropleiding kwamen daar opdrachten als trainingsacteur bij en speelde ze huiskamervoorstellingen voor ouderen met dementie. Sinds 2022 werkt Bettina op de CHE (Pabo) als docent Drama en coach. In een resultaatgericht studielandschap pleit ze voor ervaringsgericht werken. Zelf zoekt ze in haar werk altijd de verbinding met creativiteit en spel. Bettina maakt deel uit van het Tijdcollectief. Tijdens de installatie van Robert van Putten was ze in het theaterstuk betrokken in de rol van 'vervulde tijd’. Samen met haar man en zoon woont ze in een leefgemeenschap in hartje Amsterdam.
Lisanne van den Brink-Wiersma
Lisanne van den Brink-Wiersema (1990) is in 2014 aan de CHE afgestudeerd als HBO theoloog. Ze heeft door de jaren heen zorg gedragen voor haar gezin en diverse taken opgepakt in de samenleving. In 2023 is ze begonnen in haar huidige functie als ondersteuner van Onderzoek en het Jan Luyken Instituut. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de organisatorische kant van het lectoraat Bezieling en Professionaliteit.
Wilt u contact opnemen met Lisanne van den Brink? Dat kan via aevdbrink@che.nl.