Op vrijdag 13 mei 2022 vindt het symposium, 'Verlangen naar Heil & Happiness' dat vanuit het lectoraat van de opleiding Theologie wordt georganiseerd, plaats.

Centraal staan de onderzoeksvragen van het lectoraat: Op welke manieren is het Evangelie heilzaam voor mensen van nu? Waar raakt het aan hun leven? Heeft de christelijke traditie iets eigens te bieden op de veelkleurige markt van welzijn en geluk? Tijdens dit symposium voor onze alumni en ons werkveld buigen we ons samen over deze vragen. Hoofdsprekers zijn Almatine Leene en Stefan Paas. CHE-docenten en Kees van Ekris van de IZB verzorgen vanuit hun eigen onderzoek uiteenlopende workshops. Aanmelden kan tot en met 22 april 2022.
Programma
- 09.30 uur: Inloop met koffie/thee
- 10.00 uur: Welkom door de dagvoorzitter Dirk van Schepen en intro van de dag door Herman Oevermans en Sake Stoppels
- 10.30 uur: Almatine Leene: ‘De spiegel van gebrokenheid. Perspectieven op heil en happiness vanuit Zuid-Afrika'. Inleiding en gesprek
- 11.30 uur: 1e workshopronde
- 12.30 uur: Lunch
- 13.15 uur: Stefan Paas: 'Vrede stichten: Heil voor nu'. Inleiding en gesprek
- 14.15 uur: 2e workshopronde
- 15.30 uur: Borrel
Sprekers:
Almatine Leene: "De spiegel van gebrokenheid. Perspectieven op heil en happiness vanuit Zuid-Afrika"
Almatine Leene is predikant te Hattem binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. In 2020 werd ze verkozen tot theoloog des vaderlands. Kort daarvoor was ze teruggekeerd in Nederland na een aantal jaren als predikant in Zuid-Afrika te hebben gewerkt. De ervaringen van die jaren brengt ze in in haar lezing.
Zie Almatine Leene – Theoloog des Vaderlands | Predikant | Docent | Schrijver
Stefan Paas: "Vrede stichten: Heil voor nu"
Stefan Paas is hoogleraar missiologie en interculturele theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij is directeur van het Kamper Centre for Church and Mission in the West. De centrale onderzoeksthematiek van dit centrum is "Salvation in the 21st Century".
Zie https://churchandmission.nl/
Workshops
1. Een heilzaam gesprek – jeugdleiders in gesprek over Heil
Wat ontdekken jeugdleiders als zij met elkaar in gesprek gaan over de heilzame relevantie van Jezus voor hun eigen leven en wat deze betekent voor hoe zij hun jeugdwerk vormgeven? Voorjaar 2021 voerden groepjes van 3 jeugdleiders onder leiding van werkers van jeugdwerkorganisaties drie gesprekken n.a.v. deze vraag. Het waren stuk voor stuk bijzondere gesprekken die door de deelnemers zeer gewaardeerd werden. Wat leerden zij zelf van deze gesprekken en wat leren wij met hen voor (missionaire) geloofscommunicatie?
Workshopleider: Sabine van der Heijden, jeugdwerkdocent en onderzoeker aan de CHE.
2. Heeft meedoen zin? Over de betekenis van pioniersplekken voor deelnemers.
Pioniersplekken en nieuwe geloofsgemeenschappen hebben gedurfde idealen, ze willen een betekenisvolle plek bieden aan mensen die onbekend zijn met traditionele kerken of daar zijn afgehaakt. Maar hoe ervaren bezoekers en deelnemers dit zelf? Heeft meedoen zin en in welke opzichten ervaren zij meedoen als heilzaam? Welke spiegel houden zij voor aan de initiatiefnemers? Bert Roor en Evelien van Duffelen presenteren de eerste resultaten van een diepteboring onder zes nieuwe kerkplekken uit de breedte van christelijk Nederland.
Workshopleiders: Bert Roor, missionair docent en onderzoeker en Evelien van Duffelen, afgestudeerd aan de CHE en nu student aan de TU Kampen.
3. Preken voor tijdgenoten
In deze workshop denken we na over ‘missionaire intelligentie’ en prediking. Missionaire intelligentie gaat over de kunde om Bijbel, traditie en cultuur te verbinden met de levens van tijdgenoten. Prediking is in de protestantse traditie ‘bemiddeling van heil’. Je kunt erdoor in contact komen met God. Hoe kun je die twee verbinden: Prediking die missionair intelligent is? In mei 2022 verschijnt het boek ‘Dialoog, dans en duel: Preken voor tijdgenoten’ van Kees van Ekris. In deze workshop denken we na over hoe prediking dialogisch kan zijn, hoe vervoering kan gebeuren en hoe het tegelijkertijd een moment van tegenspraak en duel kan zijn. Hoe doe je dat? Herken je de hoofdgedachte uit dit boek? Laten we ook in deze workshop dialogiseren, dansen en misschien duelleren over de preek als heilvol middel om in God te leren geloven.
Workshopleider: Kees van Ekris, programmaleider van Areopagus, de afdeling binnen de IZB (Vereniging voor zending in Nederland, verbonden met de Protestantse Kerk) die zich richt op de toerusting van predikanten inzake contextueel-missionaire prediking.
4. Christelijk geloof uniek? De missionaire mindset van voorgangers en pioniers
In 2020 en 2021 deed de Protestantse Kerk onderzoek naar het missionaire denken van predikanten, kerkelijk werkers en pioniers. De uitkomsten lieten onder meer zien dat er in soteriologisch opzicht nogal wat verschoven is. We stellen in de workshop onszelf een aantal theologische vragen die ook in het onderzoek werden gesteld. Het gaat om thema's als de uniciteit van de christelijke traditie, de persoon van Jezus en het concept ‘redding'. Daarna kijken we naar de uitkomsten van het onderzoek en denken na over de invulling van missionair kerk-zijn.
Workshopleider: Sake Stoppels, lector theologie aan de CHE
5. Heil in het Nieuwe Testament
Wanneer we onderzoeken hoe in het Nieuwe Testament over ‘heil’ wordt gesproken, dan vinden we verschillende benaderingen. Altijd is het heil gecentreerd rond Jezus Christus, maar Bijbelschrijvers geven elk in hun eigen context op verschillende manieren invulling aan wat dat heil dan inhoudt. De Bijbel is een meerstemmig boek. In hoeverre zijn heilsopvattingen contextgebonden? En hoe inspireert ons dit – of juist niet – in hoe we vandaag spreken over heil?
Workshopleider: Marco Rotman, docent Nieuwe Testament aan de CHE
6. De Bijbel: vanzelfsprekend?
Gebruik je de Bijbel als bron voor geloof en zingeving? Zo ja, hoe pak je dat aan? Of gebeurt het terloops? Spreekt de Bijbel voor zichzelf? Botst de Bijbel met laagdrempelige gastvrijheid? Vanuit pioniersplekken komen signalen dat de Bijbel voor nieuwe lezers verrassend van waarde en betekenis kan zijn. Tegelijkertijd zijn er ook geluiden van handelingsverlegenheid en vragen rondom de Bijbel. In de workshop presenteren we de uitkomsten van ons onderzoek onder pioniers naar de betekenis van de Bijbel en het concrete Bijbelgebruik binnen verschillende pioniersplekken. We bespreken uitdagingen en dilemma's rond Bijbel(lezen) en zingeving en gaan daar actief mee aan de slag.
Workshopleiders: Sandra Kooij-van Roekel en Hanneke de Pater-Bakker. Sandra is student Theologie aan de VU en stagiair bij het lectoraat van de CHE. Hanneke is docent systematische theologie en ethiek aan de CHE en promovendus aan de VU.