Een theologie van inclusie?
Over het omgaan met exclusieve en lastige teksten in christendom en islam. Symposium en afscheid CHE Bernhard Reitsma, lector diversiteit en professionaliteit
Zijn er grenzen aan inclusiviteit?
Inclusiviteit is vandaag de norm: een inclusieve samenleving, inclusief taalgebruik. Iedereen mag er zijn, een mozaiek van gebrokenheid. Toch lopen we voortdurend tegen grenzen van inclusiviteit aan. Het kwaad gaat er dwars door heen. Grenzen stellen hoort bij vreedzaam samenleven.
In de Bijbel staan exclusieve teksten. Kun je exclusief geloven en toch sociaal inclusief leven? Botst dat niet met een seculiere en multireligieuze samenleving? En hoe geldt dat voor exclusieve teksten vanuit de islamitische traditie? Is eigenlijk iedereen niet exclusief?
Op 5 oktober organiseert de CHE met de Leerstoel 'de Kerk in de context van de islam' een symposium over deze vragen. Onderdeel van dit symposium is de afscheidsrede van Bernhard Reitsma als lector diversiteit en professionaliteit aan de CHE, over een theologie van inclusie.
Programma
13.00 – 13.30 Inloop
13.30 – 15.00 Opening en bijdrage door prof. dr. Joep Dubbink en dr. Razi H. Quadir
15.00 – 15.15 Pauze
15.15 – 16.00 Bijdrage door Johannes Leertouwer
16.00 – 16.30 Lezing door Bernhard Reitsma
16.30 – 17.00 Afscheid en afronding
17.00 – 18.00 Receptie
Sprekers
Bernhard J.G. Reitsma was afgelopen jaren werkzaam als bijzonder hoogleraar aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam met als leeropdracht: ‘De kerk in de context van de islam’ en als lector aan de Christelijke Hogeschool Ede voor het lectoraat ‘Diversiteit en Professionaliteit’. Met ingang van 1 september 2023 is hij
werkzaam als hoogleraar kerk en theologie met als aandachtsveld islam aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij houdt zich vooral bezig met de uitdagingen van de islam voor de christelijke gemeenschap en de christelijke theologie.
Joep Dubbink is predikant in de Protestantse Kerk Nederland, en bezet de Dirk Monshouwer Leerstoel in Bijbelse Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Razi Quadir is assistent professor aan het Centrum voor Islamitische Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, alsook werkzaam als islamitisch geestelijk verzorger.
Johannes Leertouwer is violist, dirigent en onderzoeker. Hij is hoofdvakdocent viool aan het Conservatorium van Amsterdam, verzorgde masterclasses en gastlessen in vele landen en was tot 2021 chef dirigent en artistiek leider van de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Sinds 2021 organiseert Johannes zijn projecten onder de verantwoordelijkheid van de stichting Johannes & Friends. Hij is een mens met een mening, laat graag de inhoud, geschiedenis en achtergrond van muziekstukken horen in muziek en taal. Hij weet een boeiende verbinding te maken tussen de thematiek van deze middag en muziek: laat u verrassen!
Meer informatie over Johannes en zijn werk is te vinden op zijn eigen website en op zijn YouTube kanaal over de Matthaus Passion.