De Werkplaats Sociaal Domein Gelderse Vallei zet in op extra projecten op het snijvlak van zorg en welzijn. Hier werken onderwijs, onderzoek, werkveldpartners en gemeenten samen om nieuwe praktijkkennis te ontwikkelen en ervaringen uit te wisselen. Wil je samen met collega’s werken aan een sterkere samenwerking tussen zorg en sociaal domein? Schrijf je dan in en draag bij aan vernieuwende inzichten en praktijkgerichte oplossingen.
Het belooft donderdag 15 mei weer een interessant leeratelier te worden met boeiende workshops. Thema is Samenwerking Zorg Sociaal.
Voor wie?
Of je nu zorgprofessional, welzijnswerker, POH-ouderenzorg of vertegenwoordiger/vrijwilliger van het Edes Netwerk Vrijwillige Ondersteuning (ENVO) bent, jouw kennis en ervaring dragen bij aan de gezamenlijke ontwikkeling van praktijkgerichte oplossingen! Je bent van harte welkom op 15 mei op de CHE.
Ontmoet, bespreek en versterk de samenwerking tussen zorg en sociaal domein!
Aanmelden
Rechts bovenin vind je de aanmeldknop!
Leeratelier 2 – 15 mei 2025: Samenwerking Zorg Sociaal
Inspirerende keynote, workshops door onderzoekers over hun projecten. Interactieve sessies waarin deelnemers vragen kunnen stellen, meedenken en waardevolle input leveren.
Programma
- 13.30 uur: Inloop
- 14.00 uur: Welkom
- 14.15 uur: Keynote Radboud Engbersen, Movisie
Zorg meets welzijn en omgekeerd. Echte liefde of een afgedwongen verstandshuwelijk? - 14.45 uur: Workshop ronde 1
- 15.30 uur: Pauze
- 15.45 uur: Workshop ronde 2
- 16.30 uur: Wrap-up met een terugblik op de opgedane inzichten en een vooruitblik op de volgende stappen
- 17.00 uur: Afsluiting met een netwerkborrel
Registratiepunten
Accreditatiepunten voor deelname worden aangevraagd bij V&VN en NVvPO.
Workshops
1. Gezamenlijke intake door zorg en welzijn
Samenwerking met het eigen netwerk van de zorgvrager is van groot belang. Dit voorkomt overbelasting, vergroot de betrokkenheid en helpt professionals de zorg beter te dragen. Ook informele ondersteuning door vrijwilligers en lotgenoten speelt hierin een belangrijke rol. Maar hoe organiseren we dit goed? Kan een gezamenlijke intake van zorg en welzijn bijdragen aan betere samenwerking en zorgorganisatie?
In deze workshop delen we onze aanpak en eerste inzichten.
Doel:
✔ Inzicht in de dialogische/collaboratieve benadering
✔ Leren samenwerken met het netwerk van de cliënt
✔ Handvatten om hiermee aan de slag te gaan in je eigen organisatie
Door Annemieke Pungu
2. Samenwerken met het netwerk vanuit de dialogische benadering
Hoe kunnen zorgmedewerkers beter samenwerken met het netwerk van de cliënt? Op basis van de dialogische/collaboratieve benadering ontwikkelen we een training voor de langdurige ouderenzorg. In deze workshop worden de eerste resultaten gedeeld en gaan we in gesprek over ervaringen en inzichten.
Doel:
✔ Inzicht in de dialogische/collaboratieve benadering
✔ Leren samenwerken met het netwerk van de cliënt
✔ Handvatten om hiermee aan de slag te gaan in je eigen organisatie
Door Martine Klasens
3. Inzetten van vrijwillige ondersteuning
Hoe kunnen zorgprofessionals vrijwillige ondersteuning effectief inzetten voor hun cliënten? In deze workshop leer je hoe je dit eenvoudig en efficiënt organiseert. We delen inspirerende voorbeelden en laten zien welke resultaten dit kan opleveren. Het ENVO (Edes Netwerk Vrijwillige Ondersteuning) staat centraal, met ambassadeurs die vraag en aanbod samenbrengen.
Doel:
✔ Vrijwillige ondersteuning inzetten zonder extra werkdruk
✔ Inzicht in de meerwaarde voor cliënten
Door Maria Jonker en Weslie Pol
4. Omgaan met de ander die niet op je lijkt
Je hebt een zorgprogramma met een breed aanbod aan activiteiten, maar senioren met een migratieachtergrond maken er nauwelijks gebruik van. Waarom is dat? En wat kun je doen om hen beter te bereiken? In deze workshop ga je in gesprek met o.a. senioren met een migratieachtergrond om samen te kijken wat er gedaan moet worden.
Doel:
✔ Drie praktische tips om senioren met een migratieachtergrond beter te betrekken
Door Irna Amu-Ligtenberg
5. Langer thuiswonen van ouderen – de reflectieve dialoog
In Workshopronde 1 willen we met de deelnemers ingaan op normen, waarden en dilemma’s in het beleid van langer thuiswonen van ouderen. Welke existentiële vragen komen naar boven en vragen aandachtig handelen van professionals in dit beleid? We delen onderzoeksdata en verzamelen reacties daarop.
In Workshopronde 2 willen we met de deelnemers verkennen wat het concept van zelfredzaamheid van ouderen eigenlijk betekent in de dagelijkse praktijk en hoe je professioneel handelen afstemt op de verschillende conceptopvattingen.
Door Robert van Putten en Ria den Hertog
Over de leerateliers
Tot eind 2025 worden drie leerateliers georganiseerd rondom de projecten Samenwerken Zorg en Sociaal. Deze bijeenkomsten bieden professionals uit zorg en welzijn een unieke kans om kennis en ervaring uit te wisselen en samen te werken aan het versterken van de samenwerking tussen het zorg- en sociaal domein.
Het eerste leeratelier (5 november 2024) markeerde de start van de projecten en stond in het teken van gesprek en ontmoeting. Dit tweede leeratelier borduurt hierop voort en richt zich op de verschillende deelproducten en -resultaten. Hierbij is de input vanuit praktijkorganisaties van groots belang.
Het laatste leeratelier is in de tweede helft van 2025. Dan worden de opbrengsten gepresenteerd en kijken we vooruit.
De leerateliers bieden een unieke gelegenheid om een kijkje in elkaars keuken te nemen.
De leerateliers zijn afzonderlijk te volgen; je kunt deelnemen aan één of meerdere bijeenkomsten.
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen kun je een e-mail sturen wsd@che.nl.
Spreker & workshopleiders

Radboud Engbersen slaat een brug tussen wetenschappelijke kennis en de praktijk van sociaal werk. De sociale basis en ‘community organization’ hebben zijn bijzondere belangstelling.
In eerdere functies bij Movisie was hij expert sociaal domein en hoofd van de afdeling Trends en Onderzoek. Daarvoor werkte hij in vergelijkbare expertfuncties bij Platform31, NIZW en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. Radboud schreef vele essays over onder andere sociaal werk, het sociaal domein en sociaal fitte wijken. Ook geeft hij regelmatig lezingen waarin hij zijn publiek inspireert met praktijkvoorbeelden en historische ontwikkelingen.
Annemieke Pungu-Wibbelink is als docent-onderzoeker en projectcoördinator betrokken bij de Werkplaats Sociaal Domein Gelderse Vallei van het lectoraat Informele Netwerken & Laatmoderniteit van de Christelijke Hogeschool Ede. Zij doet hier met name onderzoek rond het thema ‘ontmoeten van culturele variatie’, waarin sociale inclusie van de inwoner met een migratieachtergrond in de sociale basis centraal staat.
Martine Klasens werkt sinds 12,5 jaar op de CHE. Ze is opgeleid tot verpleegkundige, studeerde Verplegingswetenschap en volgde een opleiding tot coach. In haar werk houdt zij zich graag bezig met vragen als: Wat maakt dat de dingen gaan zoals ze gaan? Wat drijft mensen om te doen wat ze doen? Wat is het verhaal van de ander? Kunnen we de dingen beter doen dan we ze nu doen?
Deze vragen keren steeds terug in de verschillende rollen die zij heeft vervuld, van verpleegkundige en beleidsmedewerker op de afdeling Neurologie & Neurochirurgie van het UMC Utrecht tot docent op de CHE en nu als onderzoeker. Echt luisteren en betrokken zijn bij de ander vindt zij belangrijk, iets wat ook centraal staat in haar huidige onderzoek.
Weslie Pol is projectleider van het ENVO. “In Ede zijn veel inwoners die graag vrijwillig iets doen voor hun medemens. Ik vind het mooi dat wij ervoor kunnen zorgen dat daar meer gebruik van wordt gemaakt.”
Maria Jonker is onderzoeker bij de Werkplaats Sociaal Domein. “Het ENVO wil de rol van vrijwillige ondersteuning in Ede vergroten en versterken. Hier draag ik graag aan bij door samen met betrokkenen de werkwijze te verhelderen, te evalueren en hiervan te leren.”
Irna Amu-Ligtenberg was eerst werkzaam als jongerenwerker en later als docent, waarbij zij betrokken was bij het leven van veel jongeren met een migratieachtergrond. Hun persoonlijke verhalen over afwijzing op grond van afkomst hebben haar altijd geraakt.
Wat maakt dat we argwanend worden als iemand anders is dan wijzelf? Wat is er nodig om ons wél op ons gemak te voelen bij elkaar? In haar onderzoek naar senioren met een migratieachtergrond draagt zij bij aan het vinden van antwoorden op deze vragen.
Robert van Putten is filosoof, bestuurskundige en lector Bezieling & Professionaliteit aan de CHE. Hij onderzoekt binnen de Werkplaats Sociaal Domein hoe gemeenten vanuit vertrouwen kunnen samenwerken met de sociale basis. Samen met Wim Dekker ontwikkelde hij de leergang Sturen in vertrouwen, gericht op ambtelijk vakmanschap in lokaal bestuur. Daarnaast onderzoekt hij de samenwerking tussen levensbeschouwelijke organisaties en gemeenten.
Ria den Hertog is verpleegkundige, verplegingswetenschapper en onderwijswetenschapper. Sinds 2008 is zij docent en onderzoeker aan de CHE. Haar werk richt zich op verpleegkundige beroepsethiek, professionaliteit in zorg en welzijn en preventief werken. Ze draagt bij aan de professionele ontwikkeling van hulpverleners via (praktijk)onderzoek en beleidsvertaling, met een focus op Evidence-Based Practice, gezamenlijke besluitvorming en leiderschapsontwikkeling.