Op vrijdag 7 juni 2024 is op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een congres over langdurige zorg. Wat is er nodig voor een duurzame vorm van zorg als ondersteuningsbehoeften langdurig zijn?

Tijdens dit event delen we de visie op zorg die zo lang mag duren als nodig. Sociaal werkers, contextueel hulpverleners, beleidsmakers, speltherapeuten en ervaringsdeskundigen bundelen hun krachten met zorgvragers en hun naasten.
Relatie
In relaties komen mensen tot bloei. Leven ze op. Maar relaties zijn ook kwetsbaar. Er kan veel misgaan. Tussen ouders en kinderen, in vriendschappen, op school of in de buurt, waardoor mensen in de knoop of overbelast raken. Mensen kunnen ook zelf beperkingen hebben. Dat alles zorgt ervoor dat mensen kunnen ontsporen of vastlopen. Dan is er zorg nodig en zijn er hopelijk mensen in de omgeving die betrokken zijn. Wanneer een dergelijke betrokkenheid onvoldoende is of wanneer de zorg voor de omgeving te zwaar wordt en er professionele aandacht nodig is, komen de sociaal werker en therapeut in beeld. De kernvraag die een zorgverlener dan stelt is: ‘Hoe kan ik naast jou en de mensen om je heen gaan staan zodat je (weer) verder kunt of jullie weer verder kunnen?’
Congres Langdurige Zorg ‘Zo lang als nodig’
Wat is er nodig voor een duurzame vorm van zorg als ondersteuningsbehoeften langdurig zijn? We nodigen je uit om samen met ons op 7 juni met deze vraag aan de slag te gaan. Tijdens het congres delen ervaringsdeskundigen hun verhaal. Inspiratielezingen en workshops geven jou tools en inzichten voor het werken in de praktijk. Ben jij erbij?
Voor wie?
Voor iedereen die werkt met mensen die een langdurige vorm van ondersteuning nodig hebben. Zoals sociaal werkers, werkzaam in generalistische en specialistische begeleiding in de GGZ en de gehandicaptenzorg, speltherapeuten en contextueel hulpverleners. Voor beleidsmakers rondom langdurige zorg, zoals ambtenaren, wethouders en beleidsadviseurs.
Aanmelden
Rechts bovenin vind je de aanmeldknop!
Registratiepunten
Accreditatie wordt aangevraagd bij SKJ, Registerplein en BPSW.
Programma
- 09.30 uur - Inloop
- 10.00 uur - Welkom
- 10.15 uur - Hoofdprogramma met o.a.
- Ervaringsverhaal door Anneke Bulten MSc:
- Uit het leven gegrepen! Hoe een kind uit een gezin met een veelvoud aan problemen de cirkel doorbreekt.
- Intermezzo
- Inspiratielezingen:
- Dr. Jan-Pieter Teunisse: Inspiratielezing over volwaardig leven met autisme. Hoe de langdurige zorg kan leren van de levensloopvisie op autisme.
- Dr. Christien Muusse: Inspiratielezing over leren van etnografisch onderzoek in ggz wijkteams in Triëst en Utrecht: relationeel werken en het belang van ‘waakvlamzorg’.
- Nagesprek
- Ervaringsverhaal door Anneke Bulten MSc:
- 12.15 uur Lunch
- 13.00 uur Workshops
- 15.00 uur Borrel
Workshops
- Groene GGZ – de natuur als bron van herstel
In deze workshop ga je kennismaken met de natuur als bron voor herstel. We gaan daarvoor natuurlijk naar buiten, het bos in. Dus trek makkelijke wandelschoenen aan, of laarzen als het regent of geregend heeft. Alleen bij heel slecht weer zullen we deze workshop op een alternatieve manier binnen doen. - Hoe ben je er zo lang als nodig?
Hoe werken professionals, naasten en mensen die een of meerdere perioden van ontregeling hebben meegemaakt samen? Met oog voor elkaar en elkaars mogelijkheden en tekorten. We luisteren naar de kernervaringen van ervaringsdeskundigen en gaan met elkaar in gesprek over wat nodig is om langdurig zorg te bieden voor iedereen. - Speltherapie als ondersteuning bij langdurige zorg
In deze workshop staat de behandeling van gezinshuiskinderen en/of pleegkinderen door middel van speltherapie centraal.
Hoe kan een speltherapie traject zowel ouders als gezinshuisouders en pleegouders ondersteunen bij een langdurige plaatsing? Welke aspecten spelen hierbij een rol en welke rol heeft de speltherapeut? - Bewegingen van het leven
Op een (inter)actieve manier zoeken naar betekenisvolle gebeurtenissen in het leven.
We krijgen een kijkje in het levensverhaal van een ervaringsdeskundige en gaan vervolgens actief op pad om te zoeken naar betekenisvolle gebeurtenissen in ons eigen leven. - Inclusieve samenleving mislukt? Vind je het gek! Werken met jongeren, begeleiden tot volwassenen.
Jongeren bij De Schakels worden begeleid bij wonen en krijgen ambulante hulp met als doel zo zelfstandig mogelijk te worden en deel te nemen aan de maatschappij. Deelnemen aan een maatschappij waarbij gepast gedrag hoort – wil je een baan? Wil je een woning? Hoe zorg je ervoor dat een werkgever jou aanneemt en een huurbaas jou het huis gunt? Aswin van der Linde (Initiatiefnemer De Schakels Zorg en Begeleiding) vertelt in deze workshop over het begeleiden van deze jongeren en welke aanpak de Schakels hierbij inzet. - Herstellen & de partnerrelatie
We onderzoeken op een interactieve manier hoe de dialoog tussen partners op gang kan komen na een periode van forse psychische klachten. Deze workshop is deels in het Engels. - De kracht van de hondenvacht: langdurig herstel
Samen met een werkveld partner van de organisatie Herstel op poten maken de bezoekers kennis met de ongelooflijke kracht van het inzetten van een hond voor langdurige zorgvragen. Hier komt uiteraard van alles bij kijken: de hulpvraag, de keuze, het doel, verantwoorde dierverzorging etc. Maar de cliënten weer de zelfredzaamheid en de participatie in de maatschappij terug geven staat centraal. - There's music in the air, in the ‘DVR’ (GEANNULEERD)
Deze workshop gaat helaas niet door. Mensen die zich hiervoor hadden aangemeld, worden geïnformeerd!
Organisatie congres
Learning communities van de bachelor social work, master speltherapie, master contextuele hulpverlening in samenwerking met het Lectoraat Duurzame zorg, verbonden aan de Samenwerkplaats ‘Niet Wijken!’ en de SPRONG-groep Betekenisvol Samenwerken.
Sprekers tijdens dit congres:

Autisme heeft ingrijpende gevolgen voor het persoonlijk, sociaal en maatschappelijk functioneren gedurende het hele leven en op alle levensgebieden. In de afgelopen jaren is er daarom veel aandacht geweest voor een nieuwe functie: de levensloopbegeleider, een coach die de persoon met autisme langere tijd vanuit de eigen leefwereld kan begeleiden bij de vragen die zich in verschillende levensfasen en -gebieden voordoen. Hoewel deze functie nog steeds niet landelijk is geïmplementeerd, zijn er al veel ervaringen opgedaan met het werken vanuit deze visie. In de lezing wordt besproken hoe de uitgangspunten van levensloopbegeleiding in de loop der tijd een ontwikkeling hebben doorgemaakt, als inspiratie voor de zorg voor alle mensen met een langdurige ondersteuningsbehoefte.

In mijn presentatie zal ik iets vertellen over mijn onderzoek naar de dagelijkse zorgpraktijk van twee ggz-wijkteams, één in het Italiaanse Triëst, het andere in Utrecht. De keuze voor beide locaties is niet toevallig: uit eerder onderzoek weten we dat er grote verschillen zijn in de manier waarop de zorg vorm krijgt in deze steden. Eén van de verschillen is dat het aantal bedden lager is in Triëst. Een ander belangrijk verschil is dat in Triëst vanuit een specifieke visie op zorg nooit een deur op slot gaat. In mijn onderzoek hanteer ik een empirisch ethische benadering. Aan de hand van voorbeelden vanuit mijn veldwerk ga ik in op het begrip ‘relationele zorg’ en welke verschillende opvattingen van autonomie daarbij een rol spelen. Ook ga ik in op de vraag hoe in beide teams wordt omgegaan met een inherent onderdeel van zorg: het omgaan met onzekerheid.

Menselijk gedrag is ingewikkeld. Goede relaties zorgen ervoor dat mensen tot bloei kunnen komen, maar zijn niet vanzelfsprekend. Relaties zijn kwetsbaar en er kan veel misgaan doordat mensen in de knoop raken, overbelast raken of een beperking hebben. Dit kan ervoor zorgen dat mensen gaan dolen, ontsporen of vastlopen en dan hebben mensen zorg nodig. In dit intermezzo wil ik jullie meenemen in mijn verhaal waarin relaties kwetsbaar zijn geweest, waarin er sprake is geweest van in de war raken en ontwarren.