Op 17 mei organiseren de CHE en Belangenvereniging Sien in samenwerking met Lies Wenselaar (kinder- en jeugdpsychiater) een symposium over normaal begaafde kinderen en ouders met een verstandelijke beperking.
Opgroeien in een gezin met een kwetsbaarheid kan grote invloed hebben op de kansen van kinderen om veilig en gezond op te groeien. Dit geldt ook voor kinderen van ouders met een (lichte) verstandelijke beperking (KVBO). Vooralsnog is er nog te weinig aandacht voor deze groep. Hoe groot deze groep is, is onduidelijk maar aannemelijk is dat het een aanzienlijke aantal kinderen betreft.
Het Trimbos-instituut heeft in 2021 in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek gedaan naar deze doelgroep en zal tijdens het symposium de uitkomsten delen. Na afloop krijgen alle deelnemers het kinderboek ‘Kijk mij eens’ mee.
Bewustwording en kennisverdieping
Het doel van het symposium is bewustwording en kennisverdieping rondom welke ingewikkeldheden worden ervaren door zowel normaal begaafde kinderen als hun verstandelijk beperkte ouders in de opvoedingssituatie.
Doelgroep
Heb jij in je werk te maken met (het vermoeden van) verstandelijk beperkte ouders dan wel hun normaal begaafde kinderen? En ben je als professional werkzaam in bijvoorbeeld een van deze functies: ambulant gezinsbegeleider, medewerker CJG, sociaal wijkteam, Jeugdbescherming gezinsvoogdij, veilig thuis, school maatschappelijk werk, schoolarts, Jeugd GGZ, pedagogen, medewerker consultatiebureau, medewerker kinderdagverblijf. Dan ben je van harte welkom op ons symposium.
Boeiende lezingen en workshops
Het symposium start met een lezing van kinder-en jeugdpsychiater Lies Wenselaar. In welk werkveld je ook werkzaam bent: vroeg of laat kan je in aanraking komen met verstandelijk beperkte ouders (of het vermoeden daarvan) en hun normaal intelligente kinderen. Aan beide partijen hulp bieden is geen makkelijke zaak. Vaak is er sprake van meervoudige partijdigheid en tegenstrijdige belangen met aan de ene kant de verstandelijk beperkte ouders en aan de andere kant de normaal intelligente kinderen.
Vanuit het Trimbos-instituut zal Danielle Meije, wetenschappelijk medewerker Jeugd, de uitkomsten delen van een boeiend onderzoek naar de ervaringen van ervaringsdeskundigen en diverse groepen professionals. Hierbij wordt aandacht besteed aan een overzicht dat richting geeft aan activiteiten die nodig zijn om verschillende professionals handvatten te geven bij het signaleren van problematiek van KVBO en mogelijkheden voor duurzame ondersteuning.
Tijdens het symposium worden workshops aangeboden vanuit verschillende perspectieven:
- het perspectief van het normaal begaafde kind (ervaringsdeskundigen en Jolanda den Hartog consulent Belangenvereniging Sien)
- het perspectief van de ouder met verstandelijke beperking
- het perspectief van de hulpverlener (Charlotte Figge docent CHE en Masterclass)
- het perspectief van het systeem en meervoudige partijdigheid (Lies Wenselaar kinder- en jeugdpsychiater)
Programma
- 09.00 - 09.30: Inloop met koffie
- 09.30 - 10.00: Lezing door Lies Wenselaar kinder- en jeugdpsychiater
- 10.00 - 10.30: Lezing door Danielle Meije over uitkomsten van het onderzoek KVBO van Trimbos-instituut
- 10.30 - 11.00: Vragenronde
- 11.00 - 11.20: Koffiepauze
- 11:20 - 12.10: Workshopronde 1
- 12.10 - 12.55: Lunch
- 12:55 - 13:40: Workshopronde 2
- 13:40 - 14.25: Workshopronde 3
- 14:25 - 14:55: Pauze
- 14:55 - 15:20: Uitreiking van het kinderboek ‘Kijk mij eens’ door initiatiefnemer en ervaringsdeskundige Jennie Prins
- 15:20 - 15:30: Afronding
Praktische informatie
- Aanmelden voor 7 mei 2022
- SKJ is aangevraagd
- Contact: professionalssw@che.nl