Je bent als vrijwilliger actief de kerkelijke gemeente en wilt je professionaliseren. Of je werkt bij een organisatie en zoekt naar ondersteuning om jouw geloof handen en voeten te geven op de werkvloer. Niet per se als leidinggevende of specialist, maar meer als meewerkend voorman/-vrouw die met beide benen in de praktijk staat.
Tijdens de Ad Pastoraal Werk leer je om professioneel in de praktijk actief te zijn, waarbij je handelen is verrijkt met inzichten en trainingen uit de (praktische) theologie. Dit doe je bijvoorbeeld op de gebieden pastoraat en toerusting, of in diaconale of missionaire praktijken. Je legt verbinding tussen actuele maatschappelijke thema’s, de individuele zoektocht van mensen en God. Durf jij die boeiende uitdaging aan?
Wat is een Ad-opleiding?
Deze associate degree is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. De studie is inhoudelijk uitdagender dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. Heb je na het behalen van je diploma toch zin om door te leren? Dan kun je doorstromen naar een van onze hbo-bacheloropleidingen.
Admission requirements
-
Collegegeld
Als je bij de CHE een associate degree-, bachelor-, of masteropleiding volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld.
Lees hier welk soort collegegeld voor jou geldt en hoeveel je moet betalen.
Tweede studie? Gewone collegegeld!
Heb je al een bachelor- of masterdiploma? Dan is studeren normaal gesproken kostbaar. Gelukkig is er speciaal voor de hbo-opleiding Theologie een uitzondering. Je betaalt namelijk het gewone collegegeld en niet het hoge instellingscollegegeld. Dat scheelt flink! -
Toelatingseisen
Havo, vwo, mbo (niveau 4) of een vergelijkbaar diploma.
Beschik je niet over de vereiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je deelnemen aan het toelatingsonderzoek.
Beschik je niet over een diploma van een Nederlandstalige opleiding (havo, vwo, mbo4, hbo of universiteit)? Dan ben je alleen toelaatbaar met een diploma Nt2 (programma B2) of CNaVT (programma B2 of C1). Deze taaleis geldt ook als je wel de Nederlandse nationaliteit hebt, maar niet in het bezit bent van een diploma van een Nederlandstalige opleiding. Meer informatie hierover is te vinden onder “Veelgestelde vragen” op https://www.che.nl/aanmelden-opleiding.
Flexibel studeren in je eigen tempo
Een studie combineren met een drukke baan, privéleven en tal van sociale activiteiten? Dat vraagt om flexibiliteit. Dat bieden we jou op de CHE. We werken namelijk met onderwijseenheden en een flexibel studieplan. Wat je al kent en kunt hoef je niet opnieuw te leren. Afhankelijk van jouw kennis, ervaring en diploma’s kun je (delen van) onderwijseenheden overslaan en sneller jouw opleiding afronden. Bovendien studeer je op het moment en op de manier die jou het beste uitkomt en leer je veel in de praktijk.
Adviesgesprek
Adviesgesprek
Instroomassessment en flexibel studieplan
Verwacht je op basis van het gesprek met de studieadviseur persoonlijke vrijstellingen te kunnen krijgen? Dan breng je bij de start van je opleiding je kennis en vaardigheden op basis van werkervaren en eerdere opleidingen in kaart. Dit noemen we een instroomassessment. Als blijkt dat je bepaalde leeruitkomsten al beheerst, kun je delen van een semesterprogramma vrijgesteld krijgen en dus overslaan. Op basis daarvan maak je een flexibel studieplan. De volgorde en de momenten waarop je aan welke leeruitkomsten werkt en welke semesterprogramma’s je volgt, kun je namelijk zelf bepalen.
Jouw werkplek of praktijkplek
Vanaf het tweede semester (half jaar) heb je een relevante praktijkplek nodig. We verwachten dat je hier 8-12 uur per week actief bent. Heb je die nog niet, omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander vakgebied? Dan adviseren we je om dit aan te geven bij het adviesgesprek en op tijd op zoek te gaan. De CHE kan je ondersteunen bij je zoektocht naar een geschikte werkplek of praktijkplek.
Begeleiding door de CHE en een praktijkbegeleider
Je praktijkplek stelt een praktijkbegeleider aan die jou coacht op de werkvloer. Vanuit de CHE kun je rekenen op persoonlijke begeleiding door een coach, wij noemen dat de studentbegeleider. Tijdens je studietraject is de studentbegeleider jouw aanspreekpunt. Soms ontmoet je elkaar in een begeleidingsgroep en soms spreek je elkaar individueel.
Lesdagen
De lesdagen zijn op de vrijdag, waarbij we zoveel mogelijk proberen te roosteren tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Elk semesterprogramma bestaat uit 15 lesdagen, waarbij die dagen verspreid zijn over een periode van 20 weken. Elk semesterprogramma kent drie onderwijseenheden van elk vijf lesdagen.
Waar werk jij straks?
Jij kunt straks op allerlei plekken gaan werken, voornamelijk in de kerk, maar ook daarbuiten. Dit doe je bijvoorbeeld in de functie van:
- Pastoraal werker
- Jeugdwerker/Catecheet
- Missionair of diaconaal werker
AD PW Hoe ziet jouw studie eruit?
Jaar 1
Naast basiskennis op het gebied van Bijbel en Theologie leer je gespreks- en studievaardigheden aan, de basis van toerusting en verken je zingevingsvragen en actuele samenlevingsvraagstukken.
Jaar 2
Je hebt inmiddels een stevig fundament gelegd. Nu is het tijd om je kennis te verdiepen, onder andere op het gebied van Bijbel en Theologie. Je leert natuurlijk ook door te doen. Zo oefen je pastorale gesprekken en geeft leiding aan een jongerenavond of catechese. Je traint je spreekvaardigheden en maakt verdiepende exegeses. Je maakt kennis met verschillende religies en gaat in gesprek met andersgelovigen.
Doe de zelfscan
Ontdek hoe jouw persoonlijke studietraject er uit komt te zien. Dat doe je met de zelfscan. Je vult vragen in over jouw persoonlijke situatie. Ook brengen we in kaart wat je al kent en kunt. Je krijgt vervolgens een rapport waarin we aangeven hoe jouw traject er ongeveer uit komt te zien. Als je dat wilt, praat een studieadviseur met jou verder. Klik op onderstaande knop om de zelfscan in te vullen.
Praktische informatie
Contactdagen:
Op deze pagina vind je de lesdagen: Start studiejaar deeltijd- en Ad-opleidingen | Christelijke Hogeschool Ede (che.nl)
Studiekosten
Als je bij de CHE een bachelor-, masteropleiding of Associate degree volgt, betaal je elk jaar collegegeld. Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. Meer informatie vind je op www.che.nl/collegegeld.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gemaakt voor halvering van het wettelijk collegegeld van studenten die in of na studiejaar 2018-2019 voor het eerst beginnen met een opleiding aan een door de overheid gefinancierde (bekostigde) hogeschool. Studenten die een lerarenopleiding gaan volgen ontvangen 2 jaar halvering van het collegegeld. Met deze infographic kun je snel zien of jouw collegegeld mogelijk wordt verlaagd.
Inschrijven voor deze opleiding
Voor deze opleiding kun je je aanmelden via Studielink.