Sustainable Development Goals
In het Instellingsplan 2021-2027 staat dat de CHE zich met een bewuste en effectieve bijdrage expliciet wil verbinden aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Vanuit een met de Vereniging Hogescholen gedeelde missie wil de CHE studenten opleiden tot professionals die meebouwen aan een nieuwe, duurzame samenleving. De SDG-doelen gaan over een duurzame wereld voor iedereen waarin niemand wordt buitengesloten, een wereld waarin we biodiversiteit en klimaat beschermen en waarin iedereen een plaats heeft. De belofte uit het Instellings Plan (IP) is geconcretiseerd in het Onderwijskader waarin het SDG-cluster één van de drie inhoudelijke clusters zijn die iedere opleiding moet verwerken in het curriculum. Het SDG-cluster bestaat uit de thema’s duurzaamheid en diversiteit en inclusie.
Duurzaamheid
Tijdens de opleiding worden de CHE-studenten toegerust om als professional kritisch te denken en verschillende belangen en perspectieven mee te nemen in hun overwegingen met betrekking tot duurzaamheid. Studenten worden tevens gestimuleerd om vanuit overtuiging verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld om hen heen. Duurzaamheid wordt hierbij gekenmerkt als ontwikkelingen die voorzien in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen (Brundtland, 1987).
Kennis
Studenten ontwikkelen een diepgaand begrip van duurzaamheid en de duurzaamheidsbelofte van de CHE en gaan ook de implicaties hiervan voor hun onderlinge relaties en persoonlijke en professionele uitdagingen begrijpen, evenals de bredere sociale, economische en ecologische implicaties. Specifiek wordt hier ook gedacht aan klimaatgeletterdheid.
Vaardigheden
Studenten ontwikkelen het vermogen om kritisch en meervoudig te denken, zodat zij gewogen keuzes en overtuigingen aan kunnen hangen in relatie tot het complexe belangenveld dat duurzaamheidsvraagstukken met zich mee kunnen brengen. Zij leren hierbij om op kritische wijze gegevens en literatuur vanuit verschillende disciplines te analyseren, interpreteren en te integreren.
Houding
Studenten worden gestimuleerd verantwoordelijkheid te nemen vanuit persoonlijke (christelijke) overtuiging en recht en gerechtigheid centraal te stellen. Hierbij leren zij welzijn te waarderen boven welvaart.
Diversiteit en Inclusie
Studenten leren tijdens hun opleiding op de CHE inclusief te leren en werken, waarbij zij worden opgeleid tot stevige, verantwoordelijke professionals die inzicht hebben in wie zij zijn en hoe zij zich verhouden tot de diverse wereld om hen heen. Zij ontwikkelen zich tot professionals die de kracht van relaties onderschrijven en op verbindende wijze meebouwen aan een gezonde samenleving.
De inclusieve beroepshouding wordt gekenmerkt door sensitiviteit en nieuwsgierigheid ten aanzien van diversiteit. Studenten leren hierbij grondig en kritisch te reflecteren op zichzelf en de wereld om hen heen. Zij zijn in staat om verschillende perspectieven mee te nemen in hun benadering van vraagstukken. Hierbij onderschrijven zij de kracht van relaties en zijn zij in staat verbindend te werken. Opleidingen stimuleren de ontwikkeling van een inclusieve beroepshouding door, in verwevenheid met het beroep waartoe opgeleid wordt, aandacht te hebben voor de volgende elementen:
Meervoudige blik
CHE-studenten ontwikkelen basiskennis over diversiteit en inclusie door te luisteren, kijken, lezen en daarover in dialoog te gaan. Waardering voor het verschil kan alleen plaats- vinden als er aandacht is voor het verschil (Kastelein, 2021). Studenten leren om vanuit verschillende perspectieven over vraagstukken na te denken.
Persoonlijke ontwikkeling
CHE-studenten ontwikkelen een sterke professionele identiteit, waarbij zij inzicht verkrijgen in hun eigen overtuigingen, normen en waarden en hoe zij zich verhouden tot de ander. Studenten leren hiervoor grondig en kritisch te reflecteren en vanuit openheid en nieuwsgierigheid te zoeken naar waarde in verschillen.
Verbinding
Om de waarde van diversiteit te begrijpen, is het nodig dat studenten zich verbinden met anderen die niet op hen lijken. Wanneer je jezelf alleen omringt met mensen die op jou lijken, is het lastiger om empathie te ontwikkelen en inclusieve keuzes te maken. Tijdens de opleiding worden studenten gestimuleerd om met een open en nieuwsgierige houding dergelijke verbindingen op te zoeken.