
Op 9 juni a.s. organiseren we vanuit het lectoraat van de opleiding Theologie een symposium. Centraal staan de onderzoeksvragen van het lectoraat: op welke manieren is het Evangelie heilzaam voor mensen van nu? Waar raakt het aan hun leven? Heeft de christelijke traditie iets eigens te bieden op de veelkleurige markt van welzijn en geluk?
Tijdens dit symposium buigen we ons samen over deze vragen. Hoofdsprekers zijn Kees van Ekris (IZB, Areopagus) en Sake Stoppels (lector theologie CHE). CHE-docenten en werkveldpartners verzorgen vanuit hun eigen onderzoek en praktijk uiteenlopende workshops. Tijdens de dag staan we kort stil bij het afscheid van Sake Stoppels in verband met zijn pensionering.
Programma
- 09.30 uur Inloop met koffie/thee
- 10.00 uur Welkom
- 10.30 uur Lezing Kees van Ekris
- 11.30 uur 1e workshopronde
- 12.30 uur Lunch
- 13.20 uur 2e workshopronde
- 14.45 uur Lezing Sake Stoppels
- 15.45 uur Receptie
Hieronder lees je over de sprekers en de workshops
Kees van Ekris is theoloog en programmaleider van Areopagus/IZB, een centrum voor contextuele en missionaire verkondiging. Hij schreef in 2022 het boek Dialoog, dans en duel. Preken voor tijdgenoten. Vanaf de start is hij betrokken bij de EO-IZB bijbelpodcasts ‘Eerst dit’, ‘Dit dus’ en 'Moderne profeten’.
Sake Stoppels is sinds 2018 lector theologie aan de CHE en geeft leiding aan het missionaire onderzoeksprogramma ‘Zingeving in nieuwe geloofsgemeenschappen’. Dit symposium markeert ook het afscheid van de CHE in verband met zijn pensionering.
Workshops
Epifanische sensitiviteit. Over missie met verwachting. Doorpraten met Kees van Ekris.
In het missionaire discours zijn ‘epifanische begrippen’ belangrijk. Het gaat bijvoorbeeld om geloofsbegrippen die voor tijdgenoten ‘helder worden’, om het eigen innerlijke leven van mensen (ook in hun relatie tot God) dat ‘openbaar wordt’, om de werkelijkheid van God die ‘toegankelijk wordt’. Het epifanische heeft een transcendente kant: God mengt zich in onze werkelijkheid. Het heeft ook een immanente kant: empathie, nieuwsgierigheid naar een ander, communicatieve vaardigheden, missionaire intelligentie, kennis van de christelijke traditie. Aan de hand van concrete voorbeelden verkennen we hoe je epifanische momenten in gesprekken met tijdgenoten herkent en begeleidt.
Workshopleider: Kees van Ekris, theoloog en programmaleider van Areopagus/IZB, een centrum voor contextuele en missionaire verkondiging.
Hoe ‘vloeibaar’ zijn verzoeningsverhalen?
In het CHE-lectoraatsonderzoek zien we dat het klassieke verzoeningsverhaal binnen het evangelicale en gereformeerde protestantisme in onbruik is geraakt. De nadruk op individuele zondigheid, Gods oordeel, het plaatsvervangend offer van Christus, en de noodzaak van persoonlijke bekering lijkt niet meer aan te sluiten. Het valt op dat Gods verzoenend handelen vaak in emancipatoire en therapeutische taal wordt uitgedrukt: bevrijding van onderdrukkende systemen en gedachten, psychische heelwording en zelfacceptatie, en herstel van sociale relaties met de wereld. Hierbij zijn verschillende vragen te stellen: Wat drijft deze verschuivingen? Verliezen we iets met deze nieuwe verzoeningsverhalen? En wat winnen we met deze bredere oriëntatie op heil?
Workshopleider: Jan Martijn Abrahamse, docent systematische theologie en ethiek aan de CHE en het Baptisten Seminarium
Jongeren liefhebben, hoe wordt het evangelie heilzaam voor hun leven?
Jongeren zijn het meest beïnvloed door de seculiere tijd en dreigen daardoor als eerste uit de kerk te verdwijnen. ‘Samen Jong’ reikt een aantal kernwaarden aan om hen te betrekken. In deze workshop onderzoeken we hoe kernwaarden als ‘van jongeren houden’, ‘Jezus’ boodschap serieus nemen’, ‘warme gemeenschap’ en ‘beste buren zijn’ ons zowel kunnen helpen om deze jongeren te bereiken als om missionair gemeente te zijn.
Workshopleider: Sabine van der Heijden, docent aan de CHE opleiding Theologie. Ze deed voor het lectoraat onderzoek naar ‘jeugdleiders en heil’ en is medeauteur van het boek Samen Jong, Kernwaarden van een kerk met alle generaties.
Met nieuwe ogen leren kijken: hoe de EO haar missie vormgeeft in deze tijd.
De EO is als mediabedrijf, met een geschiedenis van meer dan 50 jaar, steeds op zoek naar manieren hoe de boodschap van het Evangelie aansluiting vindt bij mensen. In deze workshop geven we een kijkje in de keuken van het zoekproces dat we als EO voortdurend doormaken om onze missie van waarde te laten zijn voor mensen van nu. De maatschappelijke context verandert voortdurend en als EO bewegen we mee.
Workshopleiders: Janneke de Leede, bestuursadviseur EO met als aandachtsgebieden missie, identiteit en stakeholderbeleid en Tom Mikkers, product-eigenaar Geloven & Vragen, conceptontwikkelaar EO en theoloog.
Omgewoelde aarde. Kijken naar onze tijd.
We ploeteren al pionierend en prekend als priesters en vreemdelingen door een woest terra incognita: postkerkelijk Nederland. Onze boodschap zaaien we verwoed uit over de omgewoelde aarde om ons heen, maar we kijken zelden goed naar de aarde zelf. In deze workshop onderzoeken we wat de impact is van vier grote ontwikkelingen in onze tijd op het werk van de missionaire christen: 1. Aandacht als betaalmiddel 2. Technologie betovert 3. De verduistering van God. 4 Crises!
Workshopleider: Henk-Jan van Maanen is medeoprichter van mediahuis Living Image en van MOVE Community. Hij breekt al jaren zijn hoofd over de vraag waarom je als jong mens in deze tijd nog zou geloven.
Staan voor de Bijbel: Hoe geef je woorden aan Gods woord?
Het Goede Nieuws van de Bijbel delen, niet opdringerig maar bevlogen en zelfverzekerd, wie wil dat niet? De werkelijkheid is vaak anders: hoe enthousiast we ook zijn over Gods boodschap van liefde voor de wereld, zodra het erop aankomt anderen erover te vertellen, begint het grote stamelen.
In deze workshop duiken we in het onderzoek naar Bijbelgebruik van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap uit 2022 en buigen ons over de behoeften, motiverende én remmende factoren rond Bijbellezen in deze roerige tijden, én we oefenen onszelf als ambassadeur van het Evangelie.
Workshopleiders: Anne-Mareike Schol-Wetter, hoofd bijbelgebruik NBG en Lydia van der Meer-Boer, relatiemanager kerken NBG