De master Speltherapie volgen, is de uitdaging aangaan. Met ouders, kinderen én jezelf. De lessen op school zijn belangrijk, maar jouw eigen levenslessen minstens zo. Dat geldt ook voor Merve (32), moeder van twee kinderen van zes en vier jaar oud.
Vanuit haar ervaring als ouder, haar positieve mindset en oplossingsgerichtheid helpt ze ouders en kinderen die vastlopen in de ontwikkeling. Maar de master Speltherapie was ook een stukje therapie voor haarzelf: “Ik ben rationeel en een doorzetter. De opleiding heeft mij geleerd om te vertragen en te voelen.”
Eerst even voorstellen..
Merve is dit moment haar eigen praktijk voor Speltherapie aan het opstarten: The Magic of Play. Ze werkt nu nog vanaf haar zolder, maar straks vanuit haar eigen kantoor. Vóór deze master heeft ze Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd. Een naam die we tegenwoordig hebben omgedoopt tot Social Work. Daarna is ze negen jaar lang leerlingbegeleider geweest waarbij ze aansluitend de master aan de CHE heeft gevolgd. En niet onbelangrijk... heeft afgesloten met een 9,2.
Studieboek ‘Jezelf'
Merve is enthousiast over de opleiding aan de CHE: “Het is de beste investering die ik in mezelf heb gedaan.” Ze legt uit: “Omdat het meer is dan een opleiding. Naast de leerstof, leer je over je eigen verleden, de opvoeding; je komt echt jezelf tegen. En dat is nodig. Want heb je zelf blokkades die je niet goed kent, dan kun je lastig iets voor de ander betekenen.” Het is helder, de master vraagt wat van je. Dat is volgens Merve wel heel prettig en leerzaam. Zelfreflectie draagt volgens haar dan ook bij aan de speltherapeut die ze wil zijn: empathisch, en met onvoorwaardelijke acceptatie van het kind, de ouders en zichzelf.
Dan die andere leerroute: de opleiding tot speltherapeut zelf. Wat is haar daar het meeste van bijgebleven? Merve: “Opvoeden is heel belangrijk. Hoe beter je als ouder de basis op orde hebt, hoe beter je er voor je kind kan zijn. En hem of haar een mooie toekomst kan geven.”
Kind én ouder
In jaar twee van de master Speltherapie koos Merve voor de verdiepingsmodule ‘Ouder-kind speltherapie’: “Normaal richt je je alleen op het kind, maar ik was heel benieuwd hoe het zou zijn met de ouder erbij in de spelkamer. Om zo samen met het kind de therapie vorm te geven. Het thema hechting komt daarbij kijken en dat vind ik heel interessant: ‘Hoe kunnen we elkaar weer vinden?’ ‘Hoe kan ik beschikbaar zijn voor jou als ouder?’ Spelenderwijs leert de ouder het kind weer te zien wanneer de hechting is verstoord, bijvoorbeeld doordat de aandacht van de ouder uitging naar een echtscheiding.”
Op onderzoek uit
Bij de master hoort ook het doen van een onderzoek. Wat heeft Merve onderzocht? Ze legt uit: “Ouder-kind speltherapie heeft drie pijlers: spel, hechting en intersubjectiviteit. Intersubjectiviteit gaat over de afstemming tussen ouder en kind. Tot nu toe is onderzoek gedaan naar die laatste twee pijlers, maar het stuk ‘spel’ nog niet. Ik heb onderzocht wat het effect van spel is op de hechting. Zo heb ik de videobeelden van sessies geanalyseerd en daarnaast de speltherapeut en moeder geïnterviewd. Zo zie je goed wat er gebeurt in verschillende fases.”
Merve vervolgt: “In mijn onderzoek kwam een kindje van vier jaar niet op het spel van haar eigen niveau. Ze speelde op het niveau van de leeftijd waarin ze was vastgelopen. Door ouder-kind speltherapie leerde ze om de controle los te laten, te vertrouwen op moeder en speltherapeut, gebeurtenissen te verwerken en een plekje te geven. Daardoor kwam ze tot het spelniveau van haar huidige leeftijd, namelijk: verbeeldend spel.”
Wil je meer weten over haar onderzoek? Lees verder
Systemisch leren werken
De diepte induiken is wat je doet met deze master. Zo ook als het gaat over systemisch werken, waarbij de hele omgeving van het kind in kaart wordt gebracht. Merve: “Ik vond die lessen super boeiend. Je kunt de problematiek van een kind aanpakken, maar je hebt ook nog het gezin. Daar moet je ook mee aan de slag, om op lange termijn positieve effecten te zien.”
“Door de blik van een ander kwam ik verder in mijn onderzoek”
Samenwerken, samen geloven
Soms heb je elkaar nodig om verder te komen in je studie. Zo heeft Merve veel gehad aan de learning community binnen de CHE. Je zit dan met een docent en een zestal studenten in een groepje: “Iedereen is ergens anders goed in. Dus kom je er zelf niet uit, dan is de blik van een ander fijn. Daardoor ben ik verder gekomen in m’n onderzoek. Ook krijg je feedback van een docent en bespreek je samen waar je vastloopt.” Niet alleen de studie zelf is belangrijk, ook de omgeving waarbinnen je die volgt. Merve: “De CHE is een warme, gezellige school. Ik was daar zó op mijn plek. Er was een gebedsruimte waar ook ik gewoon vijf keer op een dag kon bidden. Mensen gingen zelfs naar buiten, zodat ik erin kon. Wauw! Hoe respectvol is dat?”
De echte wereld als leerschool
Speltherapie, persoonlijke therapie, onderzoek en zelfonderzoek. Het is echt een 360 graden-master. Maar de allerbeste leerschool is volgens Merve toch echt de praktijk: “Ik had lessen gevolgd, maar op mijn eerste stagedag dacht ik: Okee. Hoe doe ik dit dan? We hebben het gehad over interventies, mooi. Maar hoe pas ik dit toe? Het antwoord is dat je het écht in de praktijk leert. Mijn stage en stagebegeleider waren voor mij onmisbaar.” Bovendien geeft werken en leren in de praktijk de grootste voldoening: “Als ik een glimlach op het gezicht van een kind kan krijgen, dan ben ik ook blij.”