Vanaf februari starten de tweedejaars ICT-studenten met de module Digitale Transformatie. Dit project van 20 weken staat in het teken van het vraagstuk of een bepaalde technologische ontwikkeling of trend ingezet kan worden binnen uw organisatie.
Tijdens deze 20 weken analyseren, implementeren en adviseren studenten uw organisatie. Uw vraag of de nieuwste trend binnen uw branche ingezet kan worden in een gegeven proces wordt daarmee beantwoord!
Samenwerken met domein/branche experts en kennis vergaren over deze trend is daarbij uitermate belangrijk voor de student. Om een antwoord te geven op deze vraag draaien de studenten ook een pilot. Op basis van de resultaten adviseren zij uw organisatie over of en hoe de nieuwe technologie in uw bedrijfsprocessen ingezet kunnen worden. Zij kijken hierbij ook naar de mogelijk risico’s en de impact op mens en organisatie.
In een symposium aan het eind van het traject presenteren de studenten hun bevindingen en geven zij een masterclass over de gebruikte technologie/trend. U ontvangt een uitgewerkt advies over uw vraagstuk, zodat u weer een stap verder bent in de digitale transformatie van uw organisatie.
Bekijk ook het project Software en data engineering (september t/m januari).
Projectinformatie
Periode, tijd en omvang
Periode: februari t/m juni
Deadline aanmelden project: inschrijven kan nog steeds via onderstaande knop 'aanmelden'
Tijd en omvang:
- 2-4 studenten, 200 uur per student
- Even weken 2 werkdagen van 8 uur op locatie van de organisatie
- Oneven weken 1 werkdag van 8 uur op locatie van de organisatie
Projectcriteria
- Vanuit de organisatie is de vraag of een bepaalde technologie of trend implementeren in een bedrijfsproces haalbaar is. Deze technologie of trend moet van tevoren al bekend zijn.
- Wel: Hoe kan onze organisatie de klant nog sneller voorzien van informatie door inzet van chatbots in het proces van pre-sales?
- Niet: Welke trend of technologie kan onze organisatie helpen de klant nog sneller te voorzien van informatie?
De reden voor deze specifieke opdrachten is dat het project te uitgebreid wordt als de student ook onderzoek moet doen naar mogelijke technologieën vanuit het domein. Daarom doet de student onderzoek naar een specifieke, reeds bepaalde technologie.
- Er zal een significante verandering plaatsvinden binnen de processen, informatiesturing en/of klantinteractie van de organisatie met de introductie van de technologie.
- Er is analyse van een bedrijfsproces nodig.
- Er is een analyse van de sector/branche/domein nodig. De introductie van de technologie vindt plaats in een proces met domeinspecifieke stappen. Zonder kennis hiervan komen de studenten niet verder.
- Onderdelen van het project zijn o.a.:
- impactanalyse op basis waarvan de haalbaarheid voor implementatie wordt gemaakt.
- haalbaarheidsonderzoek van implementatie in de technische infrastructuur van de organisatie.
- haalbaarheidsonderzoek van implementatie van de technologie binnen de organisatie. Dit mag zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek zijn.
- pilot draaien met de technologie, inclusief een verbetercyclus op basis van testresultaten.
- De student kan de volgende leeruitkomsten realiseren: de startbekwame ICT-professional…
- analyseert processen/informatie binnen de organisatie en het domein en formuleert functionele requirements voor de software oplossing.
- maakt een functioneel ontwerp waarmee de functionele requirements worden gerealiseerd.
- werkt samen in multidisciplinaire teams om software te ontwerpen, bouwen, implementeren en verbeteren en kan hierbij omgaan met verschillende culturen, belangen en rollen.
- adviseert aan stakeholders ten aanzien van het gebruik, ontwikkelen en aanschaffen van software binnen een bepaald domein.
- definieert en bespreekt de technische, financiële, juridische en organisatorische aspecten van de ingebruikname van de applicatie.
Projectvoorbeelden:
Energieleverancier EnerEde wil weten of met een nieuw AI systeem hun klanten beter inzicht kunnen krijgen in het energieverbruik. Belangrijk is dat daarbij de juiste berekeningen van EnerEde in het systeem komen. Er wordt een pilot gestart waarbij 10 medewerkers van EnerEde twee weken lang gebruik kunnen maken van het dashboard van dit AI systeem.
ICT leverancier ValleiCT krijgt regelmatig te maken met terugkerende verzoeken voor hulp op locatie. Voor het bedrijf, maar juist voor de klant vaak frustrerend dat er niet meteen een oplossing is. Zij willen weten of deze verzoeken verminderd kunnen worden met een chatbot systeem in het helpdesk proces. Deze chatbot draait samen met het bestaande webformulier voor twee weken lang om te evalueren of het aantal verzoeken is gedaald.
Eisen aan bedrijf
- Actieve begeleiding van de studenten door een praktijkbegeleider op hbo-niveau, in opleiding dan wel in ervaring.
- Beschikbaar stellen van mensen met domeinspecifieke kennis.
- Beschikbaar werkplekken voor de studenten.
- Er zijn geen kosten verbonden aan dit project.
- De projectgroep bevat naast de ICT-studenten tenminste 1 lid die het specifieke domein en het bedrijfsproces kent. Ook moet er beschikking zijn over een technologie-expert die de studenten kan helpen met het beantwoorden van vragen over de te gebruiken technologie of trend.
Meld uw project aan
Kies bij ‘wij bieden het volgende aan’ voor project.
Kies bij ‘opleiding’ voor HBO-ICT (voltijd).
Vragen?
Mail ons op OpleidingICT@che.nl.