Open Dag 4 november

Heiko Strietman

Student Journalistiek

Meer weten??  
Philip Brouwer

Philip Brouwer

Student Journalistiek

 

Rachel Stolk

Student Journalistiek

Meer weten??  

Journalistiek studeren in Ede

In de opleiding Journalistiek ontdek jij de alle ins-and-outs van het journalistieke vak en de mediawereld. Tijdens de college maak je kennis met de brede waaier aan disciplines en vakken die relevant zijn voor je algemene ontwikkeling. Maar ook is er veel aandacht voor de praktijk.

Veel oefenen
Zo oefen je meteen in het eerste jaar al door veel te schrijven: nieuwsberichten, achtergrondartikelen, interviews, commentaren, columns, noem maar op. Want of je nu straks als verslaggever voor een landelijke krant of als eindredacteur voor een tv-programma aan de slag gaat, de beheersing van journalistieke genres en stijlfiguren is onmisbaar. 

Specialisatie
Nadat je in de eerste twee jaren van je opleiding een brede basis hebt gelegd, kies je in het derde jaar een specialisatie. Je kunt twee richtingen uit: schrijvende journalistiek of audiovisuele journalistiek. De tweede helft van je opleiding Journalistiek staat dan ook helemaal in het teken van de door jou gekozen specialisatie. 

Breed vakkenpakket
Hoorcolleges volg je gedurende je hele opleiding veelal met alle studenten van jouw studiejaar. De colleges bieden je een algemene kennismaking met vakken als politicologie, Europese geschiedenis, psychologie en interculturele communicatie. Het vakkenpakket is heel breed, omdat je als journalist over gedegen basiskennis moet beschikken van alles dat met zaken als politiek, samenleving, cultuur en religie te maken heeft.

Beroepsethiek
Daarnaast is er veel aandacht voor beroepsethiek, normen en waarden die verwant zijn aan de praktijk van een journalist. Media oefenen grote invloed uit op mensen, organisaties en instellingen, en in hun zoektocht naar waarheid is dat niet zelden nodig. Maar tegelijk staat die zoektocht altijd onder spanning: hoe ver kun je gaan, waar liggen de grenzen? Over die vragen denk je tijdens je opleiding veel na.

Klaar voor de arbeidsmarkt
Op de CHE word je in de volle breedte opgeleid voor het enerverende beroep van journalist. Of je nu kiest voor de dagblad- of researchjournalistiek, aan de slag wilt als presentator of bureauredacteur, voor een internationaal tijdschrift, een regionale krant of als freelance journalist wilt werken, na vier jaar Journalistiek ben je in alle gevallen helemaal voor de arbeidsmarkt klaargestoomd.