Open Dag 4 november

Heiko Strietman

Student Journalistiek

Meer weten??  
Philip Brouwer

Philip Brouwer

Student Journalistiek

 

Rachel Stolk

Student Journalistiek

Meer weten??  

Na drie jaar je hbo-diploma op zak

Misschien ben jij een vwo’er, maar past een hbo-opleiding beter bij jou dan een universitaire opleiding, omdat jij praktisch ingesteld bent. Het is mogelijk om jouw journalistieke diploma in drie jaar te halen met een eigen vwo-route op maat.

Een hbo-opleiding is gemaakt om aan te sluiten op een havo-diploma. Voor vwo’ers is dit wel eens lastig. Wat nu als je graag de praktijkervaring van de hbo-opleiding Journalistiek wilt opdoen, maar je hebt geen zin om in het eerste jaar onder je niveau te werken? Daarvoor hebben wij de vwo-route in het leven geroepen. 

Als vwo’er heb je na drie jaar je hbo-diploma Journalistiek op zak! Als je wilt, kun je in je vierde studiejaar beginnen aan een pre-master. Of je gaat een jaar eerder aan het werk, of op wereldreis, of je begint gewoon aan een nieuwe propedeuse…. Je hebt tijd over en kunt meer uit je studie halen!

De voordelen op een rijtje:

  • Je wordt op je eigen niveau uitgedaagd. Praktijkvakken in het eerste jaar doe jij gelijktijdig met vaardigheidsvakken Journalistiek op het niveau van jaar 2. Ook in de bovenbouw combineer je onderdelen uit verschillende jaren van de reguliere route. Onze ervaring is dat vwo-studenten heel goed deze extra belasting aankunnen.
  • Je krijgt alle praktijkervaring die een hbo’er maar kan krijgen. Tegelijk boek je tijdwinst.
  • De studiekosten voor je hbo-studie dalen met 25%.

Hoe gaat het in de praktijk?
Je start in jaar 1 met het reguliere programma, maar je combineert dat met de vaardigheidsvakken die in jaar 2 zitten. Eén van die onderdelen uit jaar 2 is het runnen van een mediabedrijfje dat je opzet met de andere vwo’ers uit jouw jaar. 

In het tweede jaar start je met de overige onderdelen van dat studiejaar (onder meer alle kennisvakken) en volg je al vast een vrije minor uit het laatste jaar. In de tweede helft ga je op 5-maandenstage, een onderdeel dat in de vierjarige opleiding in de eerste helft van jaar 3 zit. 

Daarna begin je aan jouw laatste jaar van de opleiding, waarbij je je specialiseert door een uitstroomprofiel schrijvende journalistiek of audiovisuele journalistiek te kiezen. De eerste helft wordt verzwaard met 30 studiepunten uit jaar 3 van het reguliere programma. Daarna begint de afstudeerfase waarin je nog een stage van drie maanden volgt en een onderzoek doet.  Omdat je je opleiding dan best snel hebt gedaan, besluit je wellicht om nog door te gaan voor een master.