Erik Pluijgers
 • Erik Pluijgers

Erik Pluijgers

Docent Transfer Verpleegkunden / Sociale Studies

 

Marjet Visscher

Docent Transfer Gezondheidszorg

Meer weten??  
Ina de Korte
 • Ina de Korte

Ina de Korte

Transfer Gezondheidszorg

 

Vakgebied : Gezondheidszorg

Post-hbo Bestrijding Mensenhandel

Een meisje dat in Valkenburg systematisch verkracht wordt, Nederlanders die in het buitenland een orgaan kopen, malafide uitzendbureaus in de tuinbouw, oververmoeide piloten van een prijsvechter, kinderarbeid, Dalits in India en slavenhandel door IS. Dit zijn allemaal voorbeelden van mensenhandel. In deze opleiding leren deelnemers niet alleen het brede werkveld van mensenhandel kennen, maar ook hoe deze extreme vorm van georganiseerde criminaliteit te signaleren en te bestrijden valt.

 • Prijs:€ 2150,00 verplichte literatuur (het boek ‘Fatale Fuik’ van Henk Werson) is hierbij inbegrepen.
 • Locatie:Christelijke Hogeschool Ede, Oude kerkweg 100, Ede
 • Startdatum: 01-03-2017
 • Instroomeisen: Vooropleiding op hbo-niveau of relevante ervaring in het werkveld.
 • Lengte:8 avonden in een periode van 16 weken. De colleges worden 1x per 2 weken gegeven op woensdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Data voor het voorjaar 2017 zijn:  1 en 22 maart, 5 en 19 april, 10 en 24 mei, 7 en 21 juni 2017

 

Mensensmokkel? Welke vormen van mensenhandel zijn er? Hoe betrouwbaar zijn cijfers en rapporten over mensenhandel? Wat is het profiel van daders en slachtoffers? Welke organisaties houden zich bezig met de bestrijding van moderne slavernij? Hoe kun je zelf vanuit je eigen werkveld een rol spelen bij de bestrijding van mensenhandel?

Mensenhandel is ‘big business’. Jaarlijks gaat er volgens de meest voorzichtige schattingen 35 miljard Euro om in deze vorm van moderne slavernij. Aan de hand van recente voorbeelden, veel audiovisueel materiaal en literatuur wordt duidelijk hoe complex de wereld van mensenhandel is.

Dit is de enige post-hbo opleiding over mensenhandel in Nederland. De inhoud wordt als verbredingsminor in een aangepaste vorm gegeven aan CHE-studenten. De studenten waardeerden de minor in 2015 met een 8,3.

"Mensenhandel in Nederland is een onderschat en complex probleem. Het gebeurt dichtbij en wordt vaak niet gesignaleerd. Professionals dienen te weten hoe je mensenhandel kunt signaleren en hoe je ermee om moet gaan. Een goed initiatief, met deskundige en betrokken docenten."
Ina Hut, directeur van CoMensha
"Ik heb in de wereld en in Nederland de ergste vormen van slavernij en andere vormen van geweld gezien. Het heeft me veranderd: ik begrijp nu niet langer waarom we slavernij en geweld accepteren. Het begint allemaal bij bewustwording, opvoeding en educatie. Daarom ben ik blij met deze nieuwe opleiding mensenhandel. Van harte aanbevolen!"
Martin Witteveen, Advocaat-Generaal / bestuurslid International Justice Mission

 

Voor meer informatie en aanmelden kunt u ons mailen via transfer-gz@che.nl

 

Registratiepunten

Er zijn 11,15 accreditatiepunten toegekend aan deze scholing door het Registerplein.
 

Studiebelasting

De studielast bedraagt ca. 60 uur voor de totale opleiding.
 

Docenten

 • Tamme de Leur hoofddocent
 • Gemma Mooij–de Bruin coördinator
 • Oscar Pathuis curriculum en e-learning
   

Leermiddelen

Online omgeving met oefentoetsen, literatuur, audiovisueel materiaal en studentondersteuning.
 

Leerdoelen

De student krijgt kennis van de breedte, de context en de complexiteit van mensenhandel. Daarnaast maakt de student een concrete, praktische en persoonlijke verbinding met het onderwerp. Levensthema’s, identiteit, seksualiteit en rechtvaardigheid komen op een organische manier aan de orde. Tot slot is er veel ruimte voor het behandelen van ethiek in media en hulpverlening (good/bad practices).
 

Doelgroep

De studie is van belang voor mensen in het werkveld (bijvoorbeeld bij de opvang van slachtoffers) die meer kennis willen over de breedte en maatschappelijke samenhang van mensenhandel. Door de gestructureerde en multidisciplinaire opzet is de opleiding toegankelijk en relevant voor de volgende beroepsgroepen:

 • Agogen: preventie, reclassering en belangenbehartiging van kwetsbaren.
 • Verpleegkundigen: preventie, gezondheid, orgaanhandel en gezondheidsvoorlichting.
 • Journalistiek en communicatie: waarheidsvinding, onderzoek, rechtdoen aan complexiteit van de materie, het opzetten van campagnes.
 • Onderwijs: herkennen van signalen loverboys, gevaren en mogelijkheden social media, educatie van kwetsbare groepen en potentiële slachtoffers.
 • Mens en organisatie: arbeidsuitbuiting, corporate integrity, bewustwording van personeel in o.a. de hotel- en toerismebranche.
 • Theologie: ethiek, bewustwording van de eigen paradigma's. Mens- en maatschappijbeeld.
   

Onderwerpen

De onderwerpen die behandeld worden zijn respectievelijk:

 • Introductie mensenhandel
 • Seksuele uitbuiting
 • Arbeidsuitbuiting en orgaanhandel
 • Politiek, recht, cultuur en religie
 • Indicatoren mensenhandel en het barrièremodel
 • Ethiek, hulpverlening en media

Lees hier een artikel over een oud-student van de Opleiding Bestrijding Mensenhandel

http://www.che.nl/nl-nl/professionals-en-bedrijven/sociale-studies/nieuws-en-evenementen/posthbo-bestrijding-mensenhandel
 

Meer informatie

Voor meer info: tjadleur@che.nl
 

Studiekosten

De mogelijkheid bestaat om een deel van de studiekosten terug te krijgen via de belastingdienst. U kunt hiervoor de belastingtelefoon bellen. 

Klik hier voor de flyer van de post hbo Bestrijding Mensenhandel.

 

Initiatiefnemer Tamme de Leur vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal. Hier kunt u het fragment beluisteren. http://www.radio1.nl/item/349552-Hogeschool

 

Mooi artikel van onze docent Tamme de Leur over de Bestrijding Mensenhandel

http://edestad.nl/lokaal/hoe-groot-ijsberg-weten-we-niet-92419