Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

07 september 2015 Scriptie journalistiekstudent CHE beoordeeld met 10

Op 17 september ontvangt journalistiekstudent van de CHE Anne Vader haar diploma. Anne rondde haar studie uitzonderlijk goed af: haar afstudeeronderzoek naar regiopolitici werd beoordeeld met een 10. Daarnaast deed ze haar afstudeerstage bij twee prominente bedrijven. Het diploma bevestigt: Nederland is een uitstekende journalist rijker.

Anne vertelt: ,,Voor mijn afstudeerdonderzoek heb ik de regiopolitici onder de loep genomen: landelijke politici die veel stemmen krijgen in de regio waar zij wonen. Ik heb gekeken wie zich regiopoliticus mag noemen en uitgezocht hoe zij een electorale basis weten te leggen in hun eigen regio. Hoe onderscheidt een politicus uit Limburg, Drenthe, Friesland, Zeeland of Groningen zich van de doorsnee-politicus uit de Randstad? Hoe gaan zij om met (regionale) media? En hoe ziet de toekomst van de regiopoliticus eruit?”

 

Leeg terrein

De scriptie van Anne Vader werd opgepakt door de media. ,,Toen ik aan mijn onderzoek begon, belandde ik op een leeg terrein. Er was geen vergelijkbaar onderzoek of direct toepasbare literatuur voorhanden. Daardoor heb ik heel veel zelf moeten uitzoeken. Dat was best pittig af en toe. Maar toen ik allerlei nieuwe dingen ontdekte, begon ik er steeds meer van te genieten. Dat er tot nu toe weinig tot geen literatuur was, maakt de scriptie relevant en nieuwswaardig. In de beoordeling staat: 'Deze scriptie verdient het om die lacune te vullen: een beter ‘handboek’ kunnen politici, journalisten en eventueel communicatiemensen zich niet wensen.'”

Invloed op stemmenwinst
Anne concludeert dat regionale afkomst steeds vaker een rol speelt bij het uitbrengen van een voorkeurstem. ,,De echte regionale stemmentrekkers zitten vrijwel uitsluitend bij de VVD, PvdA of het CDA. Dat komt omdat andere partijen de regio niet inzetten als campagne-instrument of de waarde van regionale vertegenwoordigers niet inzien. De praktijk leert dat veel persoonlijke campagnes zich niet uitbetalen in een groot electoraal succes, maar de regio lijkt een positieve invloed op de stemmenwinst te hebben.”

Aanbevelingen
In haar aanbevelingen richt Anne zich vooral op de regionale redactie. Die moeten ervoor waken hun oren te veel te laten hangen naar politici die zich willen profileren. ,,Ik pleit voor meer verdiepende en onderzoeksgerichte journalistiek, in plaats van een focus op kort en snel nieuws waarvan de relevantie voor de regio niet altijd evident is en waar weinig onderzoek aan ten grondslag ligt. De politicus krijgt met in deze nieuwtjes alle ruimte krijgt om zichzelf te profileren, maar het zal de journalistieke kwaliteit van regionale media ten goede komen als redacties meer tijd steken in research”

Voordat Anne Vader startte met haar onderzoek, liep ze stage bij NRC Handelsblad. De nieuwsorganisatie bood haar aan de stage te verlengen. Anne combineerde dit met het uitvoeren van haar afstudeeronderzoek. Een week voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015 stond de rubriek 'Het Grote Verhaal' van het NRC Handelsblad in het teken van regiopolitici, geschreven door Anne Vader. Na het halfjaar bij NRC draaide Anne drie maanden mee bij de internetredactie van Elsevier. Inmiddels is ze op zoek naar een baan als schrijvend journalist en start ze als freelancer.