Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

08 september 2016 Scholing christelijke identiteit in voortgezet onderwijs

EDE - Een groep van christelijke scholen neemt het initiatief voor een nieuw onderwijsproject. Door middel van de minor ‘Diploma Christelijk Voortgezet Onderwijs’ kunnen (aanstaande) docenten van christelijke middelbare scholen zich laten scholen om christelijke identiteit en professie te verbinden.

Het is de bedoeling dat de minor hbo-gecertificeerd wordt, waardoor studenten van niet-christelijke hogescholen in Nederland de minor als onderdeel van hun opleiding kunnen volgen. Anderzijds willen de scholen de minor ook geschikt maken voor huidig personeel van middelbare scholen. “In het verleden kon je als school je identiteit vastleggen door de leerlingen die toegelaten werden op je school”, legt Roel van Swetselaar van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) uit. “Nu komen leerlingen niet meer standaard van een bepaalde kerk naar je school toe. Je kunt wel investeren in de identiteit van je personeel door bijvoorbeeld deze minor, zodat een docent het christelijk verhaal kan verbinden met zijn of haar eigen verhaal én het verhaal van de leerling.”

De minor is geschikt voor personeel, maar ook aan huidige studenten. “Het is bedoeld voor studenten die in het christelijk onderwijs willen werken, maar nu op een algemene hogeschool zitten”, verklaart Van Swetselaar. 

Breed veld
De scholen die nu samenwerken om deze minor vorm te geven, zijn scholen uit de hele breedte van het christendom. Van algemeen protestants of orthodox-christelijk, naar evangelisch. “Het is best een breed veld”, vindt Van Swetselaar. “Deze scholen hebben elkaar gevonden en hebben iets met de CHE.” Dat wil niet meteen zeggen dat de minor alléén op de CHE wordt aangeboden. “De minor kan overal gegeven worden, specifiek ingekleurd per school.” 

Eén van de participerende deelnemers is de CSG Prins Maurits uit Middelharnis. “Studenten krijgen nu les met een seculiere methode, maar ze krijgen weinig handvatten om zich ook als christen te gedragen”, vindt docent godsdienst Jan van Luik. “Trucjes om talen aan te leren kan iedereen. Maar kun je ook iets extra’s bieden, op christelijk gebied, zoals christelijke gedichten bij Nederlands of iets van de christelijke schrijver C.S. Lewis bij Engels?” 

De CSG Prins Maurits maakt de minor, zij het in andere vorm, verplicht voor onderwijzend personeel. De cursus bestaat uit een paar dagen, waaronder een startdag en een paar dagen op school. “Ik denk dat je als team wordt gevormd door het christen zijn. Er werken ook christenen bij de Rabobank, maar er is geen christelijke Rabobank”, vergelijkt Van Luik. “Als christelijke school ben je bezig met mensen die je vormt.”

Komend schooljaar vindt implementatie van de scholing op verschillende scholen plaats.  De samenwerkende scholen willen de minor de komende jaren in diverse trajecten breder uit zetten. 

Meer informatie: Huib van Leeuwen leeuwen@gsr.nl of Roel van Swetselaar rvswetselaar@che.nl