Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

06 februari 2017 Ruben Hofma wint Afstudeerprijs Villamedia 2016

Ruben Hofma (24) heeft met zijn scriptie ‘Poëtische journalistiek. Hoe gedichten de journalistiek verrijken’ de Afstudeerprijs Villamedia 2016 gewonnen. Dit is de bekroning voor de afstudeerproductie van studenten aan hbo- of wo-opleiding. Afgelopen donderdag heeft hij de prijs in ontvangst genomen in Hilversum. “Ik viel bijna van mijn stoel toen ik een telefoontje kreeg en hoorde dat ik had gewonnen.”

Zijn scriptie was op de CHE beoordeeld met een acht. “Daar was ik teleurgesteld over, ik had gehoopt op ten minste een 8.5, want afgerond een negen klinkt toch lekkerder. Maar de conclusie kon bijvoorbeeld scherper en daarom was het terecht. De beoordeling luidde verder dat het een creatief en omvattend project was geworden.”


Juryoordeel

Hoewel Ruben dus geen negen kreeg, leverde het hem wel de Afstudeerprijs op. De reden? Volgens de jury ging het om “een onconventioneel onderwerp, uitputtend behandeld, met gebruikmaking van heel veel bronnen en erg mooi geschreven. Bovendien was het actueel, gezien alle aandacht die tegenwoordig naar poëzie gaat.”


Poëzie

Als klein kind schreef Ruben graag, op de middelbare school begon hij aan gedichten en in de tijd op de CHE professionaliseerde hij met poëzie. “Ik werd toen niet alleen heel kritisch over mijn eigen poëzie, ik greep ook alle kansen op de opleiding aan om bijvoorbeeld een dichter te interviewen of een poëzierecensie te schrijven.”


Het onderzoek

Ruben heeft onderzocht dat de Nederlandse en Vlaamse journalistiek, op meer manieren dan nu gebeurt, poëzie kunnen gebruiken om hun berichtgeving completer te maken. “Poëzie kent een andere taalomgang en vraagt daardoor om aandachtiger gelezen of gehoord te worden. Als je in gedichten schrijft over bijvoorbeeld wantoestanden in een achterstandswijk, in de bankenwereld of de politiek, dan komt dat heel anders binnen dan in normaal journalistiek proza, of verhalende journalistieke vorm. Bovendien kan poëzie andere perspectieven geven en zorgen voor empathie en betrokkenheid. Het is daarnaast muzikaler. Uiteindelijk zorgt dat alles bij elkaar ervoor dat de lezer of toehoorder op een ander niveau de actualiteiten beleeft.”


Proces

Het scriptieproces is bij Ruben in het begin niet gemakkelijk verlopen. “Anderhalf jaar heb ik diep in de modder vastgezeten. Ik kon geen geschikte hoofdvraag bedenken en had op een bepaald moment besloten niets met poëzie te doen. Mijn afstudeerbegeleider, Johan Snel, vond dat ik er nog eens over na moest denken en mede dankzij zijn enthousiasme kwam ik toch nog op een poëzie-gerelateerde onderzoeksvraag en uiteindelijk een scriptie die, denk ik, iets toe te voegen heeft aan de journalistiek. Ik denk dat het belangrijk is voor studenten om te bedenken wat je grootste passie is en hoe je dat kunt combineren als je de kans krijgt.”


Toekomstplannen

Nu Ruben is afgestudeerd, werkt hij als poëzierecensent voor onder meer het literair tijdschrift Liter, is hij boekbespreker voor Boekblad en garandeert hij een vast inkomen door bij Boek en Buro in Ede te werken. “En daarnaast wil ik wat tijd overhouden om plannen te smeden. Het liefst zou ik een uitgeverij van kleine en bescheiden poëziebundels – chapbooks, met daarin zo’n 10 gedichten – beginnen. Uiteraard wil ik ook eens zelf debuteren met een dichtbundel, maar voordat het zover is, wil ik dat mijn poëzie de moeite van het papier waard is. En ik blijf graag journalistiek en literatuur combineren en de journalistiek stimuleren om poëzie te gebruiken. Ik heb mezelf trouwens beloofd te trakteren op een parachutesprong na afronding van de scriptie en ik moet die sprong nog steeds maken. In de lente, hoogstwaarschijnlijk.”