Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

08 december 2016 Roos van Ee: "Laat ons tussen de vluchtelingen wonen"

Asielzoekerscentra stuitten overal in Nederland op verzet. Ook in Ede. Maar CHE-student Roos van Ee ziet de vluchtelingen juist graag komen. Als het aan haar ligt, woont ze straks samen met zo’n 40 studenten tussen 400 asielzoekers.

Roos Mannee“Ik heb zelf lang in Frankrijk gewoond met mijn ouders, die daar Nederlandse jongeren begeleidden. Ik kwam zo al op jonge leeftijd in contact met mensen die verschillende culturele achtergronden, normen en waarden en referentiekaders hebben. In mijn ogen is dat geen bedreiging, maar verrijkt dat juist je leven”, verklaart Roos.

Roos kwam met het plan toen ze hoorde dat voormalig wooncentrum De Klinkenberg in beeld was als azc-locatie. De tweedejaars student Social Work woont daar anti-kraak en kreeg te horen dat ze waarschijnlijk moest wijken voor de vluchtelingen. “Dat zou jammer zijn. Wij kunnen vluchtelingen juist helpen om te integreren.”

Hoe dat zou moeten gebeuren? “Je kan denken aan praktische hulp of ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal. Maar dat laten we aan het COA: waar hebben zij behoefte aan? Ik denk dat vooral laagdrempelig contact tussen studenten en vluchtelingen belangrijk is.” Roos lanceerde haar plan dit voorjaar tijdens een gemeentelijke inspraakavond, die vooral gedomineerd werd door boze burgers die vluchtelingen juist niet in hun achtertuin willen. Na afloop kreeg ze veel positieve reacties. “Dat verraste me. Ik had verwacht dat het daarna sneller zou gaan, maar het COA is heel druk begreep ik. Het is wel fijn dat ik steun krijg vanuit de gemeente en de CHE. Dat geeft moed.”

Meer vluchteling in het onderwijs in SCHERP, relatiemagazine CHE