Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

04 juli 2014 Pabo-student Erwin Potappel wint Wim ter Horst CHE-scriptieprijs 2014 over geluksniveau in de klas

Op woensdagavond 2 juli 2014 is voor de zevende maal de Wim ter Horst CHE-scriptieprijs uitgereikt tijdens de diploma-uitreiking op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Erwin Potappel is de gelukkige winnaar met zijn scriptie ‘Goed gelukt! Het verhogen van het gemiddelde geluksniveau in de klas door te werken met geluksactiviteiten’.

Potappel heeft een experiment bedacht om antwoord te krijgen op de vraag of een kind, dat gedurende langere tijd bezig is met geluk, zich ook beter gaat voelen. In de ene groep in de middenbouw in Renkum werd gewoon als altijd gewerkt en in de andere groep werden zes weken lang allerlei lessen gegeven over geluksonderwerpen: geluk, dankbaarheid, vriendelijkheid, vriendschap, genieten en goed voor jezelf zorgen. Het resultaat is dat de lijn van het geluksniveau in de eerste groep constant is, maar het geluksniveau van de groep die lessen kreeg over geluksonderwerpen stijgt.

Erwin Potappel:  “Ik ben dubbel blij. Sowieso met het feit dat ik geslaagd ben, maar ook dat ik de Wim ter Horst-scriptieprijs won. De lesmethode met geluksactivititeiten is een mooie manier om positiviteit in de klas te bevorderen. Ik kan nuchter blijven onder het feit dat ik gewonnen heb, maar het is toch wel heel gaaf. In mijn toekomstige baan wil ik zeker met mijn lesmethode aan de gang.  Deze week heb ik gelijk een proefles op een basisschool in Zeist. Ik ga mijn vrienden van school wel missen, maar ik ben echt toe aan een volgende stap. Om te gaan werken en te laten zien wat ik kan.”

Jurylid Ronald de Graaf: “Hoewel de jury van de Wim ter Horstprijs een zekere eenzijdige blik op de Bijbel bespeurt en de thematiek de wind in de zeilen heeft getuige de populariteit van bladen als Flow en Happinez, intrigeert Potappel door zijn aanbeveling om juist in negatieve klassen met zijn methode het tij te keren. Ook is hij er in is geslaagd om op de positieve kanten van ons christelijke geloof te wijzen.

Christelijk pedagoog
De Wim ter Horst CHE-scriptieprijs wordt uitgereikt aan een student Leraar Basisonderwijs die de christelijke identiteit (smal of breed) heeft gekozen als hoofdonderwerp voor het afstudeeronderzoek, of die een pedagogisch of didactisch onderwerp namen, maar waarin de identiteit in brede zin aan bod komt. De winnaar van deze prijs mag zich christelijk pedagoog bij uitstek noemen.

Erwin Potappel winnaar