Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

28 mei 2015 Meer gemeentelijke uitvaarten in grote steden blijkt uit onderzoek CHE

In Nederland zijn vorig jaar circa 1.800 mensen overleden voor wie de gemeente de uitvaart heeft moeten verzorgen. Gemeentelijke uitvaarten vinden wel steeds vaker plaats in de grote gemeenten. In 2014 vonden 2 van de 3 uitvaarten plaats in de 100.000+ gemeenten. In kleine en middelgrote gemeenten is het aantal gemeentelijke uitvaarten de afgelopen vijf jaar afgenomen.

In totaal daalde het aantal gemeentelijke uitvaarten vorig jaar licht ten opzichte van 2013.. Het aantal gemeentelijke uitvaarten is de afgelopen vijf jaar behoorlijk stabiel geweest en schommelt rond de 1.800-1.900 uitvaarten per jaar. Dat betekent dat gemiddeld één op de 75 uitvaarten voor rekening van de gemeente komt. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede onder gemeenten, uitgevoerd in samenwerking met Stimulansz.

Grote verschillen
Opvallend is dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten met een vergelijkbare omvang. In stedelijke gebieden en in centrumgemeenten vinden meer gemeentelijke uitvaarten plaats dan in plattelandsgemeenten. Ook in een aantal grensgemeenten verzorgen gemeenten veel uitvaarten. In een grote groep kleinere gemeenten zijn in 2014 geen gemeentelijke uitvaarten geweest. In enkele gemeenten, zoals Staphorst, Nederweert en Pijnacker-Nootdorp, is zelfs de afgelopen vijf jaar geen gemeentelijke uitvaart geweest.

Verklaringen
Naar een verklaring voor de daling van het aantal gemeentelijke uitvaarten is geen onderzoek gedaan. Wat betreft de forse verschillen tussen gemeenten blijkt dat over een langere periode sprake lijkt te zijn van een ‘waterbed-effect’. Een daling van het aantal uitvaarten in de ene gemeente, wordt gecompenseerd door een stijging in een andere. Per saldo houden deze bewegingen elkaar over meerdere jaren redelijk in evenwicht.