Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

06 februari 2015 Cofely levert CHE verwarming en koeling door middel van WKO

In 2014 heeft Cofely voor de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een duurzame WKO-installatie ontwikkeld en gerealiseerd. Vanaf februari neemt Cofely Energy Solutions de warmte koude opslag (WKO) voor 15 jaar in exploitatie. Vandaag werd de samenwerking tussen Cofely en CHE onderstreept door een ondertekening door Jan van Huet namens Cofely realisatie, Harold Maasen namens Cofely exploitatie en Ton Bestebreur, lid van College van bestuur CHE.

Cofely heeft een WKO gerealiseerd waarmee de 5000 m2 nieuwbouw van de CHE van warmte en koude voorzien wordt. Ook is Cofely verantwoordelijk voor het conditioneren van de ventilatielucht in het hoofdgebouw van de CHE. De CHE heeft bewust gekozen voor een WKO installatie. Henk Langerak, hoofd van de afdeling Huisvesting & Beheer: ,,Een WKO installatie is minder milieubelastend dan conventionele verwarming en koeling. De installatie levert om die reden een belangrijke bijdrage aan de eis van de overheid aan het hoger onderwijs onze CO2 uitstoot voor 2020 met 20% te verlagen. Als de CHE in de toekomst ook nog eens overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, en dat is onze ambitie, exploiteren we de 5000 m2 nieuwbouw energieneutraal.”

Duurzaam
Nu al merkt de CHE dat de luchtbehandeling in het hoofdgebouw profiteert van de WKO. In de toekomst verwacht CHE dat haar gasverbruik binnen het hoofdgebouw met 40% zal dalen. Het gebruik van elektriciteit zal toenemen, maar per saldo zal de balans beter zijn voor het milieu en de duurzaamheid binnen de hogeschool.

 

Secuur proces
Aan de realisatie van de WKO is een lang traject voorafgegaan. Cofely is geselecteerd uit een viertal aanbieders. De keuze voor Cofely is niet alleen gebaseerd op de prijs van de geleverde energie over vijftien jaar, maar met name op de aanpak van Cofely: de kwaliteit en continuïteit van de levering en de wijze waarop Cofely wil samenwerken met de CHE. Na de selectieprocedure werd gestart met de voorbereidingen van het project. Er is bodemonderzoek gedaan, de benodigde vergunningen werden aangevraagd en de WKO moest worden ontworpen. Belangrijk was dat er levering kon plaatsvinden bij de realisatie van de nieuwbouw van de CHE.