Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

26 september 2014 Christelijke Hogeschool Ede blikt terug op 60 jaar christelijk onderwijs en kijkt vooruit

Vrijdag 26 september vierde de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) haar 60 jarig jubileum met een officiële jubileumviering in De Schuilplaats in Ede. 's Middags waren er inhoudelijke workshops, gegeven door de verschillende academies van de hogeschool. En het jubileumjaar wordt feestelijk afgesloten met een reünie voor alle alumni van de CHE en haar voorgangers. Peter Blokhuis, voorzitter van de jubileumcommissie, vatte de dag samen: "Het was bijzonder om met elkaar terug te kijken hoe in de roerige jaren zestig we radicaal kozen voor christelijk onderwijs. Dat gevoel willen we juist ook in deze roerige tijden behouden."

In een bijzondere arenasetting vierde de CHE in De Schuilplaats in Ede voor haar relaties en medewerkers het officiële viering. Psalm 1 was de rode draad door de hele bijeenkomst en de boom is gebruikt als metafoor. Harmen van Wijnen, College van Bestuur ging  van start met de vruchten: “De vruchten van de CHE zijn onze studenten en alumni. Zij gaan de samenleving in om dienstbaar te zijn op plaatsen waar bijvoorbeeld nood is of zorg nodig is. We zijn dankbaar dat we al 60 jaar vrucht mogen dragen en professionals met pit kunnen blijven opleiden. ”

Marianne Verhage, wethouder Jeugd in de gemeente Huizen en voormalig MT-lid van de Academie Sociale Studies blikte terug en gebruikte de stam als metafoor: “In alle 60 jaar ligt het bestaansrecht van de CHE in het water en voedsel dat door de CHE stroomt. Dat verbindt studenten en medewerkers met elkaar. Jezus Christus is op de aarde geplant om ons water en voedsel te zijn. De CHE weet geloof en werk met elkaar te verbinden en wil present zijn in de samenleving. Daarmee  is de hogeschool te feliciteren.”

Peter Blokhuis vertelde over de ontstaansgeschiedenis vanuit de wortels: “Wortels betekenen verbinding. Als wij geworteld zijn in ons denken, is ons denken ontvangen. De CHE is vooral een zoekgemeenschap. Niet radeloos en richtingloos, maar in verbinding met de studenten en de samenleving om haar heen. De taal is: leef jij nog, heb je iets nodig? Bijvoorbeeld voeding, lucht of water? Zo wil de CHE zijn als een boom.”De sprekers werden ondersteund met live gemaakte zandtekeningen van de zandkunstenaar Gert van der Vijver.

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) is ontstaan uit een fusie tussen twee hogescholen, gevolgd door een fusie met een derde school. De oorspronkelijke scholen zijn: ‘Felua’, ‘De Vijverberg’ en later de ‘Evangelische school voor Journalistiek’. ‘Felua’ was een Pedagogische Academie en ‘De Vijverberg’ was een Sociale Academie, beide waren gevestigd in Ede. De ‘Evangelische School voor Journalistiek’ kwam uit Amersfoort. In 1950 wordt de ‘Christelijke Kweekschool op de Veluwe’ in Ede opgericht; een opleiding voor leerkrachten voor lagere scholen, gebaseerd op gereformeerde beginselen. Nu 60 jaar later heeft de CHE zes academies: Gezondheidszorg, Sociale Studies, Educatie, Journalistiek & Communicatie, Mens & Organisatie en Theologie.

De academies hadden ’s middags voor hun relaties en/of medewerkers een inhoudelijke programma georganiseerd. Er waren lezingen, workshops, netwerkbijeenkomsten en een wandeling langs de historische locaties van Ede. Honderden mensen kwamen hier op af. Ook op de reünie ’s avonds worden veel oud-studenten verwacht.