Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

17 april 2015 CHE en Lelie zorggroep starten onderzoek naar geloofwaardige zorg

“Christelijke zorgorganisaties mogen minder braaf zijn,” betoogt Simon Polinder MA tijdens zijn installatie als associate lector Christelijke Professie op de Christelijke Hogeschool Ede. Op donderdag 16 april 2015 presenteerde de associate lector de onderzoeksplannen voor de komende vier jaar. Het associate lectoraat is een strategische samenwerking tussen Lelie zorggroep en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

Geloofwaardige zorg
“Uit angst aangetast te worden in hun christelijke identiteit gedragen christelijke zorgorganisaties zich te vaak als het braafste jongetje van de klas en dat staat het bieden van geloofwaardige zorg in de weg”, vindt Polinder. “Maar het bestaansrecht van deze christelijke zorgorganisaties staat of valt juist met geloofwaardige zorg.” Om dat te realiseren is christelijk onderscheidingsvermogen een onmisbare professionele kwaliteit, volgens Polinder. “Het gaat er niet alleen om wat goede zorg is, maar ook wat ‘goed geloof’ is en hoe die twee in verbinding met elkaar leiden tot geloofwaardige zorg. De uitkomst hiervan kan botsen met gangbare opvattingen over zorg. Het vergt moed en vertrouwen om hier vorm aan te geven.”

Associate lectoraat Christelijke Professie
Het associate lectoraat Christelijke Professie werkt aan een theologische doordenking van professionele praktijken in christelijke zorgorganisaties en die van de Lelie zorggroep in het bijzonder. De CHE en Lelie zorggroep zijn beide identiteitsgebonden organisaties. Beiden willen ze hun christelijke wortels zichtbaar maken en verbinden met de complexiteit in de samenleving. Het associate lectoraat heeft ten doel om onderzoek te doen naar de betekenis en bestaansvoorwaarden van christelijke zorgorganisaties. Het associate lectoraat Christelijke Professie maakt deel uit van het CHE-lectoraat Geloven in context van lector René Erwich.

Kenniskring
Simon Polinder MA werkt samen met een kenniskring aan de onderzoeksplannen. De kenniskring wordt gevormd door drs. Anne-Josien Huisman-Rietberg (zorgdeskundige), Drs. Marco Rotman (theoloog) en Marinka Verburg-Janssen MA/MPhil (organisatiedeskundige).

Meer informatie over het associate lectoraat en de tekst van de publieke presentatie is te vinden op www.che.nl/christelijkeprofessie.