Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

25 november 2015 Afstemmingskennis van verpleegkundigen in kaart gebracht

Op 8 december a.s. promoveert CHE-docent Ria den Hertog aan de Vrije Universiteit Amsterdam op de vraag hoe verpleegkundigen in het ziekenhuis hun zorg zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de individuele patiëntvoorkeuren. Uit haar onderzoek blijkt dat goede verpleegkundigen aansluiten bij patiëntvoorkeuren door hun impliciete en intuïtieve tools in te zetten. Verpleegkundigen combineren deze kennis over de individuele voorkeuren van de patiënt, de zogenaamde ‘afstemmingskennis’, met wetenschappelijk onderzoek en professionele ervaring, om zo te komen tot goede verpleegkundige besluitvorming.

Van praktijk en opleidingen wordt gevraagd om meer aandacht te hebben voor impliciete vormen van professionele kennis om in de verpleegkundige besluitvorming optimaal aan te sluiten bij de patiënt en tot goede, individueel afgestemde zorg te komen.

Ria den Hertog-Voortman (Ede, 1961) is docent bij Academie Gezondheidszorg aan de Christelijke Hogeschool Ede, verpleegkundige en verplegingswetenschapper. In haar werk in de kinderverpleegkunde en als thuiszorg- en praktijkverpleegkundige was zij gespecialiseerd in psychosociale zorgverlening. Sinds 2008 is ze als docent/onderzoeker verbonden aan de Academie Gezondheidszorg. Ze is sinds 2009 lid van de kenniskring Verpleegkundige beroepsethiek – Reflectie op goede zorg en doet onderzoek naar de rol van reflectie op goede zorg in het handelen van verpleegkundigen.