Evita van Roest
  • Evita Roest

Evita Roest

Student SPH

 
Nicole van Roekel 1 okt

Nicole van Roekel

Student Communicatie

 
Jorre van Geerenstein 1 okt
  • Jorre van Geerenstein

Jorre van Geerenstein

Student Bedrijfskunde MER

 

12 maart 2015 om 19:30 , Christelijke Hogeschool Ede (zaal 1.009) Mini-symposium Dietrich Bonhoeffer - actueel 70 jaar na zijn dood

Zeventig jaar na de executie van Dietrich Bonhoeffer door de nazi’s spreekt deze Duitse theoloog en geheim agent ook vandaag nog wereldwijd tot de verbeelding. De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) organiseert daarom op donderdagavond 12 maart op de CHE een mini-symposium over het leven, de theologie én de milieu-ethiek van Bonhoeffer.

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) spreekt in 2015 nog altijd tot de verbeelding door zijn leven – en niet minder door zijn dood. Hij had alles in zich om uit te groeien tot een toonaangevend wetenschapper, maar sinds hij in een kerk in New York tot geloof kwam, stond zijn leven in het teken van de navolging van Christus. Hij stond vooraan in de kerkstrijd tegen de dwaalleer van de Duitse Christenen, die het evangelie met nationaalsocialisme wilden vermengen. In de Tweede Wereldoorlog is hij betrokken bij de plannen voor een aanslag op Hitler. Hij wordt gevangen genomen en vlak vóór het einde van de oorlog opgehangen. Toch is zijn dood niet een tragisch ein­de, maar eerder de spiegel die laat zien wat in zijn leven centraal stond.

Tot ver na zijn dood blijft de creatieve en moedige theoloog Bonhoeffer mensen aanspreken en motiveren. Zijn geschriften blijven relevant, niet alleen voor christenen die zoeken naar een vernieuwde spiritualiteit, maar ook voor huidige ethische debatten, zoals het milieudebat. De Academies Educatie en Theologie van de CHE hebben daarom het initiatief genomen om een mini-symposium over het leven, de theologie én de milieu-ethiek van Bonhoeffer te organiseren. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Theologische Hogeschool vanwege de Gereformeerde Bond (THGB).

Datum: Donderdagavond 12 maart, 19.30u – 21.30u
Locatie: Christelijke Hogeschool Ede (zaal 1.009)

Drie 20-minuten lezingen:

  • Prof.dr. Gerard den Hertog (TU Apeldoorn) - Bonhoeffers’ leven
  • Prof.dr. Jan Hoek (CHE) – Bonhoeffers’ theologie
  • Dr. Steven  van den Heuvel (ETF Leuven / TU Kampen) – Bonhoeffers’ milieu-ethiek

Na een koffie-pauze zal van 21.00 - 21.30u nog een plenaire nabespreking plaatsvinden. De avond vindt plaats o.l.v. Dr. Ronald de Graaf (CHE). 

Iedere aanwezige ontvangt in juni gratis het thema-nummer van Theologia Reformata over Bonhoeffer.

Het mini-symposium zit inmiddels vol, aanmelden is niet meer mogelijk.