Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Zondag 13 januari 2013

13-01-2013

Na een gezellige avond en een vrij korte nachtrust werden we om 9 a.m. In de lobby van het hotel verwacht. Na een half uur wachten voor het uitchecken gingen we de busjes weer inladen.

Met onze chauffeur Ethan achter het stuur kon mission impossible 5 beginnen. De rijbanen en bochten in de parkeergarage waren nauwelijks groter dan de busjes (echter, de Amerikaanse busjes hebben dan ook wel een draaicirkel waar een vliegdekschip jaloers op zou worden). Na 10 minuten manoeuvreren reden we door de straten van Chicago.

Driekwartier later stonden we voor Willow Creek Chicago, een kerk die meer is dan een kerk.

Met meerdere diensten op zondag en door de weeks in verschillende zalen en in verschillende talen willen zij God groot maken. 'Groot' is dan ook een woord dat bij deze community hoort. De kapel kan 500 mensen herbergen, de oude zaal is er voor 1000 man (hier worden ook de Spaanstalige diensten gehouden) en dan is er nog de zaal waarin wij een dienst mee maakten. In de grote zaal passen ongeveer 7000 mensen!

Om 11:15 a.m. Begon de dienst met praise, gebed, avondmaal en collecte. Daarna was het woord aan Senior Pastor Bill Hybels. Hij begon met een verhaal over een business friend van hem die een nieuwe auto had, een supersnelle met de grootste turbocharger en de grootste remmen.

De turbocharger zorgt voor een versnelling, terwijl de enorme remmen zorgen dat je binnen no-time stil staat. Zo is het ook met het geloof. Om je geloof levend te houden moet je actie ondernemen. Dat houd in stoppen met sommige dingen (de remmen) en beweging zetten in andere zaken (de turbocharger).

In deze gemeente wordt enorm gestuurd op concreet geloven. Niet alleen geloof in gedachten en woorden maar ook in daden. En dat gaat erg goed. Dat merk je bijvoorbeeld aan de gastvrijheid, het enorme aantal vrijwilligers en aan de donaties. Het gebouw van 116 miljoen is volledig gebouwd van geld aan donaties. En dat bedrag is slechts een klein deel van de donaties. De vrijgevigheid van de Amerikanen ligt niet alleen aan de mentaliteit maar ook aan het belastingstelsel en het overheidsingrijpen. Door deze dingen hebben mensen meer geld om te geven, maar de overheid heeft minder geld om voor de armen te zorgen dus neemt de kerk een groot deel van deze taak op zich. Zo heeft WillowCreek bijvoorbeeld een auto uitleen voor alleen staande moeders, een kledingbank, een opvang voor daklozen en zijn ze bezig met een hospital.

Na de dienst kregen we een rondleiding door het enorme gebouw heen. De rondleiding stopte in de (eveneens grote) kantine, wat maar goed was ook want iedereen stortte uitgehongerd op het eten. Het was niet zo lekker als bij Giordano's, maar het vulde goed.

's Middags gingen we weer terug naar Grand Rapids, wat op een uur of 4 rijden ligt.

Met winterse buien en af en toe glijdende busjes zijn we veilig aangekomen. En zoals gewoonlijk is het ook nu weer chillen en eten.

Eduard Post.