Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Joas Tensen 1 okt

Joas Tensen

Student Leraar Basisonderwijs

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Maart 2017 - Nu verder

Blog Tim van der Kamp

Daar sta je dan. Met je meesterlijke diploma op zak. De studie zit erop en de afstudeerceremonie is net afgelopen. Hoe nu verder?

Hier ga ik voor
Dat is de vraag die in mij naar boven schiet. Oneindig veel mogelijkheden. Van arbeiden tot aan het volgen van een nieuwe studie. In mijn hoofd heeft het vaak geduizeld. Maar een keuze hoef ik niet meer te maken. Want wie ik wil zijn voor de dag van morgen had ik reeds ontdekt. In de tijd dat ik een dagtaak had aan collegebanken slijten, studieboeken vasthouden en praten met medestudenten ben ik daar achter gekomen. Het beeld van een eigen klas met enthousiaste kinderen waarover ik de leiding heb, ging voor mij leven. Daar wil ik voor gaan. Maar tussen het moment van een handtekening zetten onder mijn diploma en het aansturen van je eigen klas zitten nog wat stappen.

Netwerk
Hoe nu verder? Ook op dit moment een passende vraag. Op zoek naar vacatures. Online en in de krant. Maar dat niet alleen. Ook mijn netwerk die ik had opgebouwd tijdens mijn studie zou nu goed van pas kunnen komen. Ik liet het namelijk niet onbekend dat ik op zoek was naar een onderwijsbaan. Met enthousiasme heb ik me ingezet tijdens mijn stages. Dat werd opgemerkt. Dat werd benoemd. Achter mijn computer presenteer ik mezelf in sollicitatiebrieven. Niet standaard, maar onderscheidend. Een pakkende openingszin, jezelf durven voor te stellen en je brief aan laten sluiten op de pijlers van de school. Uitnodigingen volgen. Gesprekken met scholen vinden plaats. Een proefles passeert met een commissie achter in het klaslokaal.

Ja, ik mag komen
Ja, ik mag komen werken voor drie dagen in de week. En ook mijn telefoon rinkelt. Een bekende uit mijn onderwijsnetwerk belt mij. Ik was stil van verbazing. Maar tegelijkertijd was ik enthousiast. Want mijn naam was gevallen. Aan mij werd doorgegeven dat ik snel een nieuwe brief moest opstellen. Niet veel later zit ik in de directiekamer van de desbetreffende basisschool. Ja, ik mag komen. Ja, ik mag komen werken voor vier dagen in de week. Twee scholen, twee onderwijsvisies. Opnieuw een keuze, opnieuw duizelt het bij mij.
Hoe nu verder? Wederom de allesomvattende vraag.


Meer weten over het aanbod en het netwerk voor startende leerkrachten? Kijk op CHE Startbekwaam naar Vakbekwaam