Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Joas Tensen 1 okt

Joas Tensen

Student Leraar Basisonderwijs

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

April 2017 - Even schakelen

Blog Tim van de Kamp

Even schakelen

Met een diploma op zak is het nu tijd om een keuze te maken tussen werkgevers. Hoe nu verder dat was en is de vraag. Opnieuw sta ik op een kruispunt. Een moment waarop ik een keuze moet maken. Maar een beslissing maken doe je niet zomaar. Mijn gedachten gaan terug naar de colleges die ik had gevolgd over identiteit en persoonlijke visie op onderwijs. Daarop volgde reflectieve opdrachten waarin je een persoonlijke identiteit en onderwijsvisie ontwikkelde.

Even schakelen. Vrij bruikbare kennis voor dit moment. Snel ga ik online en bekijk ik de websites van beide scholen, de begrippen visie en missie passeren. Een visie geeft aan wat de school wil bereiken, een missie heeft te maken met waarden en identiteit. Nu ben ik aan zet om te beoordelen welke school aansluit op mijn persoonlijke missie en visie. Niet alleen de website bied mij relevante informatie voor die keuze. Ook de indruk die de school had achtergelaten tijdens het sollicitatiegesprek speelt mee. En niet te vergeten, de arbeidsvoorwaarden. Genoeg informatie heb ik nu paraat om een serieuze beslissing te nemen. Ja, ik ga voor de school die mij vier dagen aanbiedt. Een handtekening zet ik onder mijn nieuwe contract. Mijn eerste werkdag is op 22 augustus. De eerste maand zal ik staan voor verschillende groepen. Terwijl ik thuis aankom licht mijn telefoon op. De eerste berichten komen binnen van mijn nieuwe werkgever. Mijn eigen e-mailadres is een feit. Een uitnodiging voor een BBQ met collega’s is zeer binnenkort.

Daar zit je dan, even schakelen. Want de zomervakantie is blijkbaar de overgang van student af naar volledige arbeider. Nu moet ik weten wie ik wil zijn. Het presenteren van jezelf tijdens sollicitatiegesprekken is voorbij. Maar nu mag ik me voorstellen aan mijn nieuwe collega’s en de leerlingen die in mijn klas zitten. Eenmaal aangekomen op de BBQ geef ik iedereen een hand. Intern begeleiders, leerkrachten, directieleden en aanhang.

Even schakelen. Niet meer met studenten een hamburger klaarmaken, maar een drankje doen met nieuwe collega’s. Ik word welkom geheten in het voor mij nieuwe sociale netwerk. Mijn telefoon trilt, u bent toegevoegd aan de WhatsApp groep van onze school. Een week later zit mijn vakantie erop. Ik stap mijn bed in om de volgende dag voor het eerst een officiële werkdag te draaien in mijn nieuwe werkomgeving. De schoolgids heb ik doorgenomen.

Even schakelen. Mijn wekker zet ik om zeven uur. Geen studententijden meer. Eerst slapen en morgen klaar voor de start.