Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

06 oktober 2011 Verslag Opening 28 september

Op woensdagochtend 28 september is het project ‘Samen opleiden in de Gelderse Vallei’ feestelijk geopend in wijkcentrum De Pomhorst in Wageningen. Onder de genodigden waren o.a. de gedeputeerde dhr. J. Van Dijk van de provincie Gelderland en enkele wethouders van de gemeenten Ede en Wageningen. Het project ‘Samen opleiden in de Gelderse Vallei’ is een samenwerking tussen de welzijnsinstellingen Solidez (Wageningen/Renkum), Welstede (Ede) en Alleman Welzijn (Rhenen) en de scholen ROC A12 en Christelijke Hogeschool Ede.

Rein de Vries, afdelingsmanager Zorg en Welzijn van het ROC A12,  vertelde over de aanleiding en de doelstellingen van het project. Een belangrijke doelstelling is om de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren, waardoor er minder uitval is onder startende professionals bij de welzijnsinstellingen. Hoge uitval van jonge professionals is een groot probleem voor de sector.

Het adequate antwoord op deze problematiek is gevonden in leerwerkteams. Een leerwerkteam is samengesteld uit Mbo- en Hbo-studenten die (onder begeleiding) samenwerken aan een opdracht vanuit de instelling. Een groot voordeel hiervan is dat onderwijs en arbeidsmarkt sterker aan elkaar worden verbonden. Hierdoor kan de zich snel veranderende praktijk met haar opleidingsvragen vertaald worden door de onderwijssector.

Gedeputeerde, dhr. J. Van Dijk benadrukte vervolgens het belang van projecten zoals deze. Met het aansnijden van een taart met daarop een foto van alle betrokken studenten opende hij formeel het project.

Vervolgens presenteerden de drie leerwerkteams van Ede-West, de Pomhorst (Wageningen) en de Nude (Wageningen) zich. Door middel van presentaties en filmpjes lieten zij zien welke activiteiten zij al uitgevoerd hebben en waar ze nog mee aan de slag willen gaan. De studenten zien duidelijk de voordelen van het samenwerken in een leerwerkteam met mbo- en hbo-studenten. De mbo-studenten kunnen zo snuffelen aan het Hbo en wellicht later zelf ook doorstromen naar het hbo. De hbo-studenten leren om een groep studenten aan te sturen en te begeleiden, en krijgen daarop ook weer feedback van de mbo-studenten.