Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Robb Ludwick - En als ik niet precies weet wat mijn passie is?

Het vinden van je passie wordt vaak genoemd als de sleutel naar het vinden van de juiste carrièrepad. Als je direct na je studie niet precies weet wat je passie is, ben je niet alleen. Eigenlijk is het heel moeilijk – en volgens sommige deskundigen onmogelijk – om een concrete passie te kunnen identificeren voordat je wat werk ervaring heb. Passie moet je ontwikkelen. Maar hoe werkt dat? Naar aanleiding van een clip van de documentaire ‘de BV Ik’ en een aantal opmerkingen van onderzoekers, krijgen we een beeld van wat de 20-ers van vandaag nodig hebben.

In de documantaire zie je dat de 20-ers van vandaag wordt verteld dat ze moeten jagen naar autonomie, beloning en verbinding met een netwerk, om gelukkig aan het werk te zijn. Maar dat kan vervreemdend uitpakken, want je moet het helemaal zelf doen. En dat ook heel snel. Dit werkt vaak verlammend. In een bijbelse kader zien we hoe we net iets anders geroepen zijn: naar creativiteit in plaats van autonomie, naar echte relationele profijt in plaats van alleen maar beloning, en naar ware community in plaats van verbinding. Zo bouwen we aan een passie. Na de clip en enkele opmerkingen hierover gaan we samen in gesprek over hoe we dit vorm kunnen geven in ons eigen leven. Alle generaties welkom!

Tip: Zoek een groep mensen uit die je goed kent en van je houdt, waar je je angsten en twijfels en zelfs je mislukkingen kan bespreken. In een wereld waar je je vaak alleen moet profileren, is zo’n veilige balans hard nodig.

Wie is Robb Ludwick?

Robb woont en werkt al 15 jaar bij Stichting l’Abri, een studiegemeenschap waar mensen tijd en ruimte krijgen om aandacht te geven aan hun levensvragen. In zijn werk met gasten begeleid hij mensen in het integreren van de verschillende aspecten van hun leven in het kader van het geloof. Gesprekken, lezingen, workshops, gastvrijheid en onderhoud van de gasthuis en erf zijn Robbs dagelijkse taken. Dat doet hij samen met zijn vrouw Christa, hun vier kinderen en de andere leden van de kernbewoners van l’Abri.

Ze krijgen vele gasten die net klaar met hun studie zijn en op zoek zijn naar werk. De druk die ze nu in deze tijden voelen is groot. Dat komt gedeeltelijk van de hoge verwachtingen van deze jonge generatie. Robb wordt zelf geïnspireerd door hun idealen en inzet, ze gaan graag aan de slag. Maar hij ziet ook hoe perfectionisme een verlammende rol kan spelen in de eisen die ze aan zichzelf stellen. Hij houdt van goede gesprekken hierover, ook met mensen van andere generaties erbij. Dat verwacht hij ook bij deze studiedag.