Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Verslag en foto's

vrijdag 9 december 2016

Iedereen is weer veilig in Nairobi aangekomen. De studenten zijn nu bij de gastgezinnen. Ze beleven daar van alles, zoals het bezoeken van een dieren weeshuis vlak bij het nationale park Nairobi, trouwpartijen, wandelen in de natuur, bezoeken van een Mall, enz.. De studenten zullen later daarover zelf rapporteren.

Hier dan het eerste verslag van de studenten bij de gastgezinnen.

Op vrijdagmiddag is het tijd om naar de homestays te gaan. In de bus om iedereen weg te brengen merk ik dat de spanning stijgt. We rijden door sommige arme delen van Nairobi en iedereen vraagt zich af we gaan toch niet hier slapen? Maar gelukkig komen we bij een leuk huisje waar we de eersten afzetten. Hierdoor gaat er een soort verademing door de bus. Aangekomen bij ons huis kijken we onze ogen uit. Middle-class? Wij hebben het gevoel alsof we bij de president himself gingen logeren. Grote bedden en een Amerikaans ontbijt, wij komen hier helemaal tot rust en kunnen weer opladen voor de komende week. De grote vraag is wat gaan we doen op zaterdag?
Na een snelle blik op ons rooster kwam onze familie tot de conclusie dat het voeren van de babyolifanten en het voeren van de giraffen niet gemist mogen worden. Wat een ervaring! De giraffen eten gewoon uit je hand. En heel zacht zonder in je vingers te bijten. Na deze indrukken tijd voor een heerlijk diner, en waar ga je eten als je een toeristische dag hebt? Bij Carnivoor natuurlijk! Op het menu staan krokodillen, struisvogels, kalkoen en zelfs stierenballen. Deze laatste vielen niet zo in de smaak maar he je moet alles eens in je leven geprobeerd hebben.

De kerk op zondag was erg bijzonder, het was bijna een rockconcert waar we in beland waren. Nadat we veel cultuur van hun geleerd, gezien en besproken hebben werd het tijd voor een Nederlandse traditie. Voor lunch hebben we boterhammen met kaas en ham gemaakt.
Dan is het toch echt tijd om terug te gaan naar Roussel House. Maar niet voor we de bekendste schilder van Oost Afrika ontmoet hebben en we zijn galerij hebben gezien.

Wat een bijzondere familie, 3 dagen lang hebben we mogen leren en discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van de Keniaanse geschiedenis tot cultuur tot het verschil met Nederland. En zelfs de Nederlandse kunstgeschiedenis kwam voorbij.

Een bewogen weekend met een hele lieve familie die we niet snel zullen vergeten! 

 

Dan het tweede verslag uit een ander gastgezin:

Vrijdag zijn we met allemaal busjes naar de gezinnen gebracht. Het was heel leuk om te zien waar de meesten van ons gebracht werden. De één had een enorm groot huis en de ander had een wat kleiner en primitiever huisje. Yvette en Geerte zijn terechtgekomen in een gezellig en gastvrij gezin. Een vader, moeder en twee kinderen van vier en twee.
De eerste avond was het vooral kennismaken en ons bed opmaken voor de nacht. Yvette en ik sliepen op een matras in de woonkamer. Erg gezellig je hebt dan minder privacy. Zaterdag werden we rond acht uur gewekt en hebben een lekker ontbijt gehad van Joys (gastvrouw).

Vervolgens zijn we samen met Joys en haar kinderen naar een bruiloft geweest. Op z'n Afrikaans begon deze anderhalf uur later maar we hebben ons prima vermaakt op het grasveld. Na de ceremonie hebben we een lunch gekregen. Joys had een hele handige truc uitgevonden die zij altijd toepast tijdens bruiloften: net doen of je toevallig dichtbij het eten staat te kletsen zodat je als eerst in de rij staat voor het eten. Dit alles met een reden want als je de stoute schoenen niet aantrekt sta je zomaar een uur in de rij voor je eten krijgt. Wat ons opviel tijdens de ceremonie en het eten, was dat je als blanke enorm wordt voorgetrokken. Zo werden we genoemd tijdens de ceremonie en werden we in de etensrij helemaal naar voren gesleurd om als eersten ons eten te krijgen. Erg leuk maar wel een beetje ongemakkelijk. Na het eten was het de bedoeling om met het bruidspaar te dansen. In lange rijen hebben we gedanst en zijn we door de Afrikanen behoorlijk uitgelachen. Niet gek want onze heupen zijn absoluut niet zo soepel;).

Na het dansen zijn We naar huis gereden en zijn we helemaal uitgeteld op de bank neergestreken. Het was echt een hele leuke dag maar ontzettend vermoeiend. Verder dan een spelletje zijn we die avond dan ook niet gekomen. We hebben om half tien ons bedje opgemaakt en zijn bijna meteen in slaap gevallen.

Zondag zijn we met het hele gezin naar de kerk geweest. Eerlijk gezegd was dit echt enorm saai. We hadden een leuke typische Afrikaanse kerk verwacht maar het tegenovergestelde was voor ons de werkelijkheid. Veel langzame liederen en een Hele. Lange. Saaie. Preek. Na de kerk zijn we gaan lunchen bij een Indiër.

Vervolgens zijn we als laatste uitstapje naar een voorstelling geweest van verschillende Afrikaanse stam dansen. Yvette en ik zijn allebei het podium opgeroepen, wat erg leuk was! Het was een erg leuk weekend! We hebben veel gedaan en veel gezien van de Keniaanse cultuur.

Foto's plaatsen van de gastgezinnen waar ze nu zitten:

Bij "thuiskomst" in Nairobi werd er snel contact opgenomen met het thuisfront.

Bepaalde studenten hebben er heel veel zin in.

Anderen vinden het best spannend.

Ze worden in groepen van twee of drie opgenomen in een "middle class" gezin.

Na een eerste kennismaking is het ijs snel gebroken.

De leeftijd van de thuiswonende kinderen varieert behoorlijk.

Alle gezinnen zijn gescreend en vinden het fijn om de studenten te ontvangen.

Men wordt gehuisvest in vrijstaande woningen, in rijtjeshuizen en in appartementen in een flat.

Sommige studenten treffen het, want de levensstandaard bij de Kenianen verschilt behoorlijk.

We zijn benieuwd naar de verhalen waarmee ze straks thuiskomen.

Een voorbeeld van een trouwerij, die we bezochten.

Naar het Culturele Centrum "Bomas of Kenya" bij Nairobi.

Prachtige voorstellingen met heel bijzondere dansen.