Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Verslag en foto's

donderdag 8 december 2016

Vanochtend werden we een half uurtje later dan gewoonlijk aan het ontbijt verwacht (8.00). De gastvrouw had een heerlijke maaltijd voorbereid. Toen iedereen genoeg had gegeten, gingen we op weg naar een thee- en koffieplantage. We mochten de suikerriet proeven die daar ook werd verbouwd. De meesten van ons vonden dit erg lekker. Daarna liepen we dwars door de theeplantage met een fantastisch uitzicht dat net van een ansichtkaart leek te komen.

Later in de ochtend reden we met de bus naar de "dispensary". Dit is een kliniek waar mensen behandeld kunnen worden. Tevens zit er ook een apotheek in de kliniek. Verder wordt er preventieve voorlichting gegeven om de gezondheid van de "community" te bevorderen. Vooral de verpleegkundigen onder ons vonden dit heel interessant.

In de middag werden wij ontvangen in een jongenshuis. Hier wonen jongens die bijvoorbeeld in een sloppenwijk wonen, maar daar geen kans hebben om naar school te gaan. Deze jongens doen klusjes op het terrein in ruil voor een slaapplaats. Het overige geld wordt door de overheid en donoren bijeen gebracht. Sommige jongens kunnen nog naar de basisschool die op hetzelfde terrein gevestigd is. Naar deze school komen ook jongens en meisjes uit de omgeving. De jongens van oudere leeftijd lopen vanuit het jongenshuis naar de dichtsbijzijnde middelbare school. Helaas waren er vandaag weinig jongens omdat het vakantie was. In de vakantie gaan de jongens vaak terug naar hun familie.

Met de jongens die er wel waren, hebben een aantal van ons gevoetbald. De anderen kregen een rondleiding door het gebouw.

Na de avondmaaltijd hebben we Sinterklaas gevierd. Iedereen had een klein Keniaans cadeautje gekocht die we hadden ingepakt in sinterklaaspapier. Door middel van een dobbelspel was iedereen aan het eind voorzien van een cadeautje. Er werd erg fanatiek gespeeld en ook onze Keniaanse begeleiders deden gezellig mee. 

Na veel gegil en geschreeuw om een groot insect kon iedereen rustig gaan slapen. Het insect heeft het niet overleefd.

We gingen eerst naar landbouwprojecten, waar groente en koffie werd verbouwd. We zagen ook verschillende tropische vruchtbomen, zoals zoals mango, macadamia, papaya, etc.

We konden zelfs suikerriet proeven.

Ook brachten we een bezoek aan theeboeren en enkelen van ons plukten zelfs thee.

We kregen uitgebreid voorlichting over hoe CCMP in de gezondheidszorg werkt.

Met een uitgebreide rondleiding in een "dispensary" zagen we hoe de gezondheidszorg in de praktijk functioneert in dit gebied.

Via prachtige Keniaanse landschappen reden we naar het volgende projectgebied.

In het Utugi jongenshuis, waar we meer te horen kregen over hoe Kenianen het probleem van "verwaarloosde" jongens proberen op te lossen.

Aan het eind van het bezoek gingen we voetballen met de jongens. Uitslag 1 - 1.

Eenmaal weer in het guesthouse gingen we na het eten Sinterklaas vieren.

Na afloop daarvan gingen de fanatici onder ons nog "weerwolven".