Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Verslag en foto's

dinsdag 6 december 2016

Of je worst lust! Vanochtend ontbeten we namelijk deze keer met worstjes en geroosterd brood. Vooral dat laatste viel erg in de smaak. Lekker krokant broodje met jam. Lekker vertrouwd en typisch Keniaans natuurlijk... Na het eten was het tijd voor de Good Morning Conversations die we heerlijk in het zonnetje doorbrachten. Fijn begin van de dag zo.

Vervolgens pakten we onze tasjes en vertrokken we naar de mall. Time for shopping! Toen we bij het chique, in kerstsferen winkelcentrump aankwamen, sprongen de smachtende KFC-hartjes drie gaten in de lucht. Wederom moesten we door de security. Een stel meiden in  "pyjamabroeken" met bloemenprint komt ook erg bedreigend over. We hebben een zalig halfuurtje heerlijk kunnen shoppen. Wat inhoudt: chips en cola inslaan. Hoe vrouwelijk en charmant..Nadat alle magen gevuld waren en geld gepind was, stapten we weer in ons vertrouwde busje.

Op weg naar LISP: Life Skill Promotors! Daar aangekomen werden de poorten naar de locatie voor ons open gedaan. Er volgde een introductie vanuit het LISP-team bestaande uit vaste medewerkers en jonge vrijwilligers. Er werd verteld over de projecten waarbij zij jongeren ondersteunen op lichamelijk, psychisch en maatschappelijk niveau. Maar liefst 80% van de jongeren waar zij mee werken vindt een geschikte baan! Daarna was het questiontime, waar onze moeie koppies nou niet helemaal naar stonden. Gelukkig werden we daarna met een activiteit wakker geschud. Frustraties, gegil, gejuich, gezucht. Het kwam allemaal naar voren in deze oefening waarbij we een plastic-beker-piramide moesten bouwen. Maar niet met de handjes, maar slechts met vijf touwtjes en een elastiekje. Het vereistte creatief denken, uithoudingsvermogen, leiderschap. Ja, we hebben het hier nog steeds over het bouwen van een plastic-beker-piramide. Het stond symbool voor dat je niet bij de pakken neer moet gaan zitten als het leven je even tegenzit maar doorzet en opzoek gaat naar oplossingen. Na het spel genoten we van een uitgeserveerde lunch bestaande uit watermeloen, kip, pannenkoeken-lookalikes en salade. Haha, dacht je even dat er geen rijst was? Nou, mooi wel! Niet te missen natuurlijk. Met volle buikjes vertrokken we naar een plek waar de buikjes minder vol waren.

Ook vandaag zouden we weer een sloppenwijk, genaamd Mathare, bezoeken. Na gisteren wisten we wat we konden verwachten, maar toch was ook dit weer een heftige ervaring. Terwijl we de sloppenwijk binnen reden, werden we bestoken met prikkende blikken. Voor ons gevoel deze keer een tikje intenser dan gisteren. De sloppenwijk was groot. Als groep gingen we wederom in groepjes uiteen en jongemannen van onze leeftijd uit Group Genius (geleid vanuit LISP) leidde ons rond. Deze sloppenwijk had een eigen systeem met een school, klinieken, kerk, 'ghetto mirror' krant en eigen producten zoals Spirit, een soort vodka. Hier hebben wij uiteraard niet van gedronken, Hakuna Matata (no worries).
Ondanks de ellende die er te zien was, zagen wij ook hoop in de ogen van de jongeren die ons begeleidden. Ze konden nog lol hebben. Wij hebben met ze gelachen, gezongen, gedanst en grapjes gemaakt. Zoveel verschillen we ten diepste misschien ook niet van elkaar? Het was wederom een life changing experience. Nadat we uitgebreid onder luid gebral afscheid hadden genomen, stapten we het busje weer in.

Terug naar het veilige en comfortabele stukje Kenia. Door de fille en door een bepaald persoon (Kor, uche uche) kwamen we laat thuis en konden we zowat gelijk aan tafel aanschuiven. Het lekkere maaltje deed ons goed. Nog even weerwolven en dan, voor nu even, ons laatste nachtje maken in het Roussel House.

We starten de dag met goedemorgengesprekken. Dit kan lekker buiten, want om 8 uur 's ochtends was het al 21 graden. Dat is wel even wat anders dan de vrieskou in Nederland!

In Westland, deel van Nairobi, zijn we naar een grote Mall geweest, zodat we wat konden pinnen en kopen. Tot de grote vreugde van sommigen was er ook een Subway en een KFC.

Iedereen luistert vol aandacht naar het verhaal van de woordvoerder van LISP.

In opperste concentratie en doorzettingsvermogen een bekertje rechtzetten en optillen. Het cruciale moment is het balanceren van het ene bekertje op het andere bekertje

 

De wegen in de sloppenwijken zijn niet bepaald te vergelijken met die in Nederland. Hier moeten we over een megahobbel en de buschauffeur kreeg dit pas voor elkaar toen we allemaal waren uitgestapt.

We maken kennis met de jongens van de Genius group. Zij zullen ons een tour geven door Mathare.

Een overzichtsfoto van Mathare. Tot in de verte zijn er met golfplaten gelegde daken te zien.

Kleurrijke straatfoto: modderige wegen, wapperende was, veel vertier en pluimvee tussendoor.

Tot grote vreugde van de verpleegkundigen onder ons, mochten ze een kijkje nemen in een kliniek.

Gangsters uithangen met onze Keniaanse vrienden uit Mathare.