Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Verslag en foto's

maandag 5 december 2016

Vandaag hebben we na het ontbijt de mogelijkheid gehad om naar een presentatie van Gerald Kweri te luisteren. Gerald Kweri, een Keniaanse man die getrouwd is met een Nederlandse en ook in ons kikkerlandje gestudeerd heeft. Het was leuk om weer met een vreemde (een beetje) Nederlands te praten, en hij heeft ons met volle enthousiasme en passie over het onderwerp ontwikkelingswerk in het buitenland verteld. Door het delen van zijn kennis en ervaringen hebben we heel veel mogen leren en was het grootste leerpunt dat je met ontwikkelingswerk de bevolking moet betrekken bij het proces en het belangrijker is om kennis over te dragen, vaardigheden aan te leren en de locals moet leren zelf dingen te kunnen veranderen.

Na de leerzame en actieve les van Gerald was het lunchtime. Dit keer viel het extra goed in de smaak, want er waren echt Hollandse pannenkoeken met suiker. Zoals je misschien wel kan raden, waren de pannenkoeken al snel op en was er bij de tweede ronde al na een paar minuten niks meer van over.

Voor de middag stond er op de planning om naar de Kibagare sloppenwijk te gaan om daar met gezinnen te praten en kennis te maken met het Wealth of Hope Centre. Na een rit van ongeveer een uur door de prachtige natuur van Kenia, werd het steeds meer bevolkt en moeilijker te bereiden voor de bus. Vanuit de bus zagen we al veel winkeltjes en werd het, door de vele golfplaten, duidelijk dat we de sloppenwijk bereikt hadden. Het contrast was wel erg aanwezig toen wij eerst door een zwaar bewaakte Hollywood buurt moesten om pas echt goed bij de sloppenwijk te komen. Schrijnend om te zien dat nog geen paar meter van erg rijke Kenianen het armste deel van de bevolking van de stad woont,;waar veel armoede, misbruik en ziekte heersen. We gingen met gezinnen in hun huis om te praten over hun leefomstandigheden en met eigen ogen de werkelijkheid van de sloppenwijken te zien. De gesprekken met de gezinnen in de krotten waren erg indrukwekkend en bijzonder. Het centrum betekent veel voor weduwen en de jeugd in de wijken door hen de mogelijkheid te geven om te werken en geld te verdienen. Het was een bijzondere en emotinele ervaring.

‘s Avonds kwam er een Nederlandse gast, Jody de Blois, die al 9 jaar samen met haar gezin in Kenia woont. Zij traint hier maatschappelijk werkers om betere hulpverlening te verlenen. Het was leuk om met een Nederlandse in gesprek te gaan om te weten hoe zij de cultuur van Kenia ziet en de verschillen tussen de Keniaanse en Nederlandse cultuur. Haar ervaring en kritische blik op ontwikkelingswerk hebben onze meningen weer doen veranderen, wat het erg leerzaam maakte.

Prof Gerald Kweri geeft een interessant college over Community Development.

De ingang van de sloppenwijk Kibagare.

Op bezoek bij een familie in de sloppenwijk. Gesproken over hun leven en nog even afgesloten met een dansje.

Ook hier op bezoek bij een familie onder begeleiding van 'mama'. Een zeer enthiousiaste vrouw die een enorm gezag had in de wijk, maar ook enorm veel humor.

Tekenen van hoop, passie en vrolijkheid in de sloppenwijk. Prachtig om dit beeld ook te zien in een buurt waar ellende een grote rol speelt.

 

Even bijkomen van al die indrukken in het heerlijke zonnetje.

Hier gingen we met de kinderen het liedje "hoofd, schouders, knie en teen" doen. Ze vonden het prachtig en deden ook vollop mee.

Al die hard rijdende brommers door de sloppenwijk heen, was soms wel eens een beetje spannend. Kijk maar naar deze foto.

Nog even op de foto met een paar van de vele kinderen die rondliepen in de slopenwijk. Wij waren enorm interessant voor hun en de kinderen maakten zelfs ruzie over wie onze handen mochten vasthouden.

 

Jody de Blois vertelde over hoe je als Nederlander een bedrijf kunt opstarten in Kenia, waarbij je ook aan ontwikkeling in Kenia kan werken.