Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Verslag en foto's

woensdag 14 december 2016

Habari! (Zo zeggen ze hier ‘hallo’)

Vandaag is het alweer de een-na-laatste dag dat we hier in Kenia verblijven. Daarom een uitgebreid verslag van deze dag.
Vanmorgen ontwaakte iedereen rond half zeven na een heerlijke nachtrust. Na een smakelijk ontbijt was het weer tijd om terug te gaan naar het Roussel House. Het was een barre tocht over lange slingerwegen. We vermaakten ons uitstekend met spelletjes, muziek en gezellig geklets. Halverwege de reis hielden we wederom een korte sanitaire- en souvenir-stop. Dit keer scheen de zon en was het uitzicht over de Rift Valley prachtig. Er werden prachtige foto’s gemaakt en er werd stevig onderhandeld voor een goede prijs voor al onze presentjes. Hierna vervolgden we onze weg richting Nairobi.

Na een goede koude nacht op tijd opstaan om naar Nairobi te kunnen vertrekken.

Het ontbijt was zoals altijd zeer goed en wij vertrokken om kwart over acht vanuit Narok.

De oversteek door de "Rift Valley" met uitzicht op Mount Logonot.

Aangekomen bij het Roussel House, stond er voor ons een heerlijke lunch klaar!
Na de lunch is de groep opgesplitst en zijn we vertrokken naar verschillende locaties.

 

Hieronder een korte beschrijving van wat elke groep 's middags heeft gedaan:

De zusters zijn samen met de social workers vertrokken naar een kliniek bij de sloppenwijk Mathara. Daar gingen de groepen uit elkaar.

De zusters onder ons gingen in kleine groepjes uiteen om in gesprek te gaan met de verschillende disciplines in deze kliniek. We hebben informatie gekregen over het succesvolle AIDS en HIV (preventie) programma. Ook mochten twee van ons een paar consulten bijwonen, de anderen kregen een rondleiding door het gebouw. Al met al hebben we een hoop geleerd over de overeenkomsten en verschillen tussen de gezondheidszorg in Kenia en Nederland.

Zoals overal worden we eerst geïntroduceerd bij de staf.

We merkten dat de verpleegkundigen goed waren opgeleid en we leerden veel van hen.

Aan 't eind van het bezoek moesten we met iedereen op de groepsfoto.

De sociale dames schreven het volgende:
Een paar social workers vertelden ons over hoe zij in hun wijk te werk gaan. Waar ze zich vooral op richten is voedsel, sanitair en health care. Ze analyseren problemen en benodigdheden van de mensen en gaan met hen in gesprek. Als het nodig is verwijzen ze mensen door naar het health centre van het ziekenhuis in de buurt. Na de informatie kregen we een rondleiding door hun wijk, een sloppenwijk. Een interessante ervaring doordat dit een ander deel van de sloppenwijk is dan we hiervoor bezocht hebben. Hier was het namelijk veel drukker en er werd van alles verkocht zoals schoenen, kleren en eten. Ook was er een geitenmarkt. Verder zagen we hier in tegenstelling tot de andere sloppenwijk geen dieren. Na de rondleiding kregen we de gelegenheid om van alles te vragen. Al met al een hele leerzame middag!

We gingen ook met de Keniaanse social workers de praktijk in.

Er zijn verschillende sociale voorlichtingsplaatsen en waar men informatie kan verkrijgen.

Met het social work team bezochten we ook een aantal kwetsbaren in de wijk.

Ons persbureau is ook op pad geweest: Vandaag gingen zij naar de Kenyatta University en bezochten ze de KU-TV-studio. Ze wisten niet goed wat ze moesten verwachten maar aan het eind van het bezoek waren ze aangenaam verrast. KU-TV is een landelijke televisiezender. Ze mochten een kijkje nemen in de editorsroom, de TV-studio en we hebben een praatje gemaakt met de grafisch designer.

De Journalistiek en Communicatie studenten bezochten het TV-station van de Kenyatta Universiteit.

Men bezocht onder andere de "editing room".  

In de studio zelf, waar opnames worden gemaakt voor landelijke uitzending.

Zo waren we om half zes weer voltallig aanwezig in ons geliefde Roussel House. Om zeven uur stond er weer een heerlijke maaltijd met heuse patatjes(!) voor ons klaar. Na de maaltijd hebben we het Roussel House personeel hartelijk toegezongen en bedankt.

Toespraken en bedankjes, vergezeld met cadeautjes.

Vervolgens zijn we vertrokken naar ons zaaltje en hebben we onze geliefde Kenianen bedankt, zij hebben zich deze weken erg voor ons ingezet.
Daarna vertelden onze teambuilders een waar sprookje over onze samengestelde familie.
Na een potje traditioneel weerwolven was het tijd om te gaan slapen, want morgen word het een laaaange reis richting ons koude kikkerlandje….

Serieus aan het "weerwolven".